Kusovac nije plaćao radove koje je naručio

Bivša gradska vlast Tivta lani realizovala 31 investiciju iz programa uređenja prostora za 2020, ostavivši ogromne dugove

5374 pregleda 5 komentar(a)
Radovi na dijelu nove raskrsnice (arhiva), Foto: Siniša Luković
Radovi na dijelu nove raskrsnice (arhiva), Foto: Siniša Luković

Među ukupno 31 investicijom u lokalnu komunalnu infrastrukturu i javne objekte koje je lani započela bivša tivatska DPS-SD-HGI vlast saglasno Programu uređenja prostora za 2020, čak polovina nije uopšte, ili je samo djelimično plaćena.

Većinom se to odnosi na najkrupnije i najskuplje projekte kojima se bivša administracija gradonačelnika Siniše Kusovca hvalila u predizbornoj kampanji za lokalne izbore 30. avgusta, a koje su DPS i njegovi partneri na kraju izgubili.

Predajući 16. oktobra vlast koaliciji građanskih listi Narod pobjeđuje, Bokeški forum i Goran Božović-časno i odgovorno za Tivat, Kusovac im je predao i čitav niz započetih a nerealizovanih projekata na lokalnoj infrastrukturi i javnim objektima, ali i preko 3,5 miliona eura dospjelih, a neizmirenih obeveza, od kojih se dobar dio odnosi na ukupno 16 projekata koje je DPS-SD-HGI uprava lani pokrenula po Programu uređenja prostora za 2020.

Iako je zatekla gotovo praznu opštinsku kasu, nova tivatska vlast je u proteklih nekoliko mjeseci uspjela da djelimično izmiri nešto od tih obaveza prema graditeljima koje je angažovala prethodna gradska uprava, ali su dugovi, prema izvještaju opštinske Direkcije za investicije, još veoma visoki.

Tako je za sanaciju lokalnih puteva u svim mjesnim zajednicama, odnosno asfaltiranje koje je Kusovac intenzivno sprovodio 2019. i 2020. godine, ukupne vrijednosti 799.734 eura, ostalo da se izvođaču radova plati još 171.701 euro.

Za izgradnju kružnog toka u Gradiošnici ukupne vrijednosti 731.500 eura, ostao je neplaćen dug u iznosu od 69.000 eura, dok je za nastavak treće faze već legendarne izgradnje male ulice u Cacovu koja se ne može završiti već skoro pet godina, ostala neizmirena obaveza u iznosu od 304.860 eura, u odnosu na ukupnu vrijednost treće faze radova od 395.360 eura.

Za izgradnju objekta Dnevnog centra na Seljanovu vrijednog 665 hiljada eura, a kojeg je nekoliko dana pred izbore svečano otvarao zajedno sa bivšim premijerom Duškom Markovićem (DPS), Kusovac je aktuelnoj tivatskog vlasti ostavio neizmirene obaveze prema izvođaču radova u iznosu od čak 273 hiljade eura. Izvođaču radova na rekonstrukciji i uređenju sportskih terena u Donjoj Lastvi ukupne vrijednosti 200 hiljada eura, Kusovčeva administracija lani je platila samo 90,5 hiljada eura.

Nova gradska uprava u međuvremenu je uplatila još 36,6 hiljada, pa sada dug koji Opština po tom osnovu ima, iznosi nešto preko 43,7 hiljada eura. Zbog neredovne isplate, izvođač je lani obustavio radove i oni do danas nisu nastavljeni, pa ni tereni još nisu u punoj mjeri završeni.

Kusovčeva uprava izvođačima nije uplatila ni centa od ukupno nešto preko 22 hiljade eura za izgradnju ograde oko pomoćnog stadiona FK Arsenal sa kojim se takođe DPS hvalio u predizbornoj kampanji, a od 499.800 eura vrijedne investicije u prvu fazu uređenja obale i šetalita na Belanima, aktuelnoj gradskoj upravi ostavljen je dug prema izvođaču u iznosu od 111,9 hiljada eura. Bivša gradska DPS-SD-HGI vlast nije platila ni centa za lani realizovane manje investicije poput uređenja terena oko crkava Svetog Ivana i Svetog Jovana u Đuraševićima (vrijednosti 11.854 eura), sanacije platoa i parapetnih zidova (10.090 eura), sanacije atmosferskih kanala i puteva (25.720 eura), izrade glavnog projekta saobraćajnice S 05 (3.605 eura), kao i radova na sanaciji fekalnog kolektora i izgradnji potpornog zida kod Zgrade solidarnosti (25.745 eura). Novoj gradskoj vlasti Tivta Kusovac je “u amanet“ ostavio i obavezu da izmiri neplaćenu polovinu obaveza za projektovanje nove saobraćajnice Donje Seljanovo ukupne vrijednosti 9.500 eura, kao i više od dvije trećine novca potrebnog za postavljanje nove turističke signalizacije što je ukupno vrijedjelo 32.500 eura

Bonus video: