Radičević: Zaustaviti stvaranje uslova za brutalnu pljačku imovine "Simon vojaž"

Radnici tvrde da se stvaraju pretpostavke da se pristupi nekontrolisanom krčmljenju imovine “Simon vojaža”, i da neko želi da kupi samo autobusku stanicu i onda sa njom da radi šta hoće

4227 pregleda 7 komentar(a)
Tvrde da se imovina krčmi: Dio radnika, Foto: Tufik Softić
Tvrde da se imovina krčmi: Dio radnika, Foto: Tufik Softić

Radnici u štrajku beranske autporevozne firme “Simon vojaž” zatražili su da se postupak uvođenja stečaja ubrza, da bi se spriječilo, kako tvrde, parcelisanje i krčmljenje imovine.

“Potrebno je hitno zaustaviti stvaranje preduslova za brutalnu pljačku imovine ‘Simon vojaža’, izigravajući zakone“, kazao je predsjednik sindikalne organizacije i predstavnik radnika Nenad Radičević.

Prema njegovim riječima, “nepoznato i neovlašćeno fizičko lice izmiruje dugove ovog preduzeća povjeriocima, kako bi se, kroz izigravanje zakona, izbjeglo uvođenje stečaja“.

“Stvaraju se pretpostavke da se pristupi nekontrolisanom krčmljenju imovine. Tužilaštvo treba hitno da ispita ko je dao saglasnost i ko je ovlastio fizičko lice da izmiruje dugove ‘Simon vojaža’. Žiro-račun ‘Simon vojaža’ je u blokadi. Kako može fizičko lice da izmiruje dugove. Neko želi, ono što smo mi ranije iskazali sumnju, da kupi samo autobusku stanicu i onda sa njom da radi šta hoće“, kazao je Radičević.

On tvrdi da su obaveze ‘Simon vojaža’ prema povjeriocima možda i do milion eura, i da ovo što se trenutno radi otkriva prave namjere.

“Uvođenje stečaja i prodaja cjelokupne imovine je jedino rješenje. Mi molimo Vladu i tužilaštvo da ne dozvole da radnici ostanu na ulici. Mi želimo da u dogovoru sa predstavnicima Vlade razgovaramo o mogućnostim a za uvođenje reprogramiranog stečaja, spašavanja i ozdravljenja firme“, rekao je Radičević.

Da je stečaj, mada nepopularno, u ovom trenutku za ‘Simon vojaž’ jedino zakonsko i ispravno rješenje, smatra i rukovodilac kancelarija za zaštitu prava zaposlenih Saveza sindikata Crne Gore Goran Ćulafić.

On se zbog toga obratio dopisom predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću sa zahtjevom za hitnost u postupanju radi zaštite imovine stečajnog dužnika.

“To u interesu radnika učinio radi bojazni da se rasprodajom imove prije stečaja onemoguće sjutra povjerioci da naplate dugovanja“, kaže Ćulafić. Radnici podsjećaju da je državljanin Luksemburga Simon Bernard, podnoseći krivičnu prijavu, doveo u pitanje vlasništvo Mehmeda Adrovića u “Simon vojažu”. Tu krivičnu prijavu, nakon početnih izviđajnih radnji, preuzelo je Specijalno državno tužilaštvo.

U krivičnoj prijavi piše da su se u radnjama Mehmeda Adrovića stekla sva obilježja krivičnih djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, zloupotreba ovlašćenja u privredi, faslifikovanje isprave, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, utaja poreza i doprinosa, lažni bilans, dok se u radnjama njegove supruge Dalise Adrović stiče krivično djelo faslifikovanje isprave.

Adrović je predsjednik Opštinskog odbora DPS u Petnjici i predsjednik lokalnog parlamenta u toj varoši. Pod lupom medija i ranije se nalazio zbog kontroverznih poslova. On je ranije Vijestima rekao da krivična prijava nema smisla.

Prestanak rada Simon vojaža i posebno autobuske stanice, napravilo je haos u autobuskom saobraćaju u regionu, ali i šire, s obzirom da je ova autobuska stanica naprometnija na sjeveru Crne Gore.

Na apele radnika, osim Saveza sindikata, nije reagovala još uvijek nijedna državna institucija. Iz Specijalnog državnog tužilaštva za sada nema informacije šta se dešava sa predmetom protiv Adrovića koji su preuzeli.

Ćulafić: Ćutanje ukazuje da tu nisu čista posla

Prema njegovim riječima, stečaj predstavlja nužno zlo u ovom trenutku, jer se ne zna koliko tačno ima povjerilaca i kolika su potraživanja.

“Mi ne znamo da li će radnici moći da se naplate, dok ne utvrdimo preko Direkcije za nekretnine čija je zemlja na autobuskoj stanici i čija je autobuska. Čiji su autobusi? Sve je to pitanje nakon što je protiv jednog od vlasnika drugi suvlasnik iz inostranstva podnio krivičnu prijavu“, kaže Ćulafić.

On izražava sumnju da u toj “stvari nisu čista posla“.

“Skoro će puna godina od kada su radnici započeli štrajk u ovom preduzeću i ukazali na brojne nezakonitosti. Šta se desilo u međuvremenu? Ovako dugo ćutanje ukazuje na to da posla nisu čista“, kaže Ćulafić.

Bonus video: