Mijač bi da uloži 55 miliona, čeka se odluka Vlade

Izgradnja turističkog naselja - hotela i 16 vila, planirana kod Rijeke Reževića. Jedno je od rijetkih koje bi ispoštovalo preporuku - da je sto metara udaljeno od linije obale, a čak dvije trećine činila bi zelena površina

62881 pregleda 216 reakcija 64 komentar(a)
Planirani izgled budućeg kompleksa, Foto: Privatna arhiva
Planirani izgled budućeg kompleksa, Foto: Privatna arhiva

Kompanije “Savana commercial retail”, “Stratex” i “Branica holiday resort” namjeravaju da nadomak Rijeke Reževića izgrade luksuzno turističko naselje, koje objedinjuje hotel i kompleks od 16 vila. To piše u idejnom rješenju budućeg turističkog naselja, u koje su “Vijesti“ imale uvid, a koje čeka na saglasnost glavnog državnog arhitekte Mirka Žižića.

Podgorička kompanija “Savana commercial retail“ u vlasništvu je švedskog biznismena crnogorskog porijekla Veselina Mijača, dok su “Stratex” i “Branica holiday resort” kompanije koje kontroliše biznismen Nil Emilfarb, vlasnik rezidencijalnog kompleksa na rtu Zavala “Dukley gardens”.

Kako je “Vijestima“ potvrđeno u tim kompanijama, vrijednost investicije procjenjuje se na 55 miliona eura.

Za razliku od drugih investicionih projekata koje su realizovani na području budvanske opštine, to je jedan od rijetkih koji bi ispoštovao preporuku da je udaljen sto metara od linije obale.

Novo turističko naselje treba da nikne na zemljišnom kompleksu od 31.821 kvadrat, od kojih, kako se navodi u idjenom rješenju, čak dvije trećine, odnosno čitavih 23.110 kvadrata su oslobođeni gradnje, odnosno ostala bi zelena površina.

“Taj slobodni prostor je intenzivno ozelenjen, uređenim parkovskim ambijentima i pješačko kolskim stazama. Buduće turističko naselje imalo bi ukupno 152 ležaja, od čega 56 u petoetažnom hotelu. Hotel ima 28 apartmana, a vila ima ukupno 16. Ukupna bruto porvršina turističkog naselja je 10.296 kvadrata, od čega 5.773 kvadrata je površina hotela, 4.523 kvadrata je površina vila“, piše u idejnom rješenju budućeg turističkog naselja.

Projekat predstavlja, kako se navodi, visokokvalitetni održivi turistički kompleks koji je lociran na velikoj parceli, sa malom zauzetošću. Velike površine slobodnog prostora su ambijentalizovane i uređene u vidu mediteranskih đardina koji podižu ekskluzivnost, i preko kojih se pješačkim stazama i kolskom saobraćajnicom spušta do plažnih sadržaja bara - plažnog kluba, i novog uređenog kupališta“, piše u idejnom rješenju.

Kako se ističe, svi objekti su ograničene spratnosti i imaju brižljivo promišljenu poziciju i ograničen uticaj na pejzažne vrijednosti lokacije, koje su prethodno istražene u Studiji predjela.

“Sve vile i sve apartmanske jedinice hotela imaju direktan pogled na široki horizont pučine i Budvu“, navodi se u dokumentu.

Da mogu realizovati svoj ambiciozni investicioni plan omogućila im je odlazeća Vlada, na čelu sa premijerom Duškom Markovićem, koja je početkom novembra prošle godine odobrila izgradnju luksuznog turističkog kompleksa u Reževićima.

Mijač je javnosti postao poznat kada je njegova kompanija prije četiri i po godine kupila u Podgorici veliki šoping centar Mol of Montenegro i hotel “Ramadu” od turske kompanije “Gintaš” za čak 24 miliona eura, a vlasnik je i poznate poslovne zgrade “Europoint“, takođe u Podgorici.

Mijač
Mijačfoto: Savo Prelević

Početkom godine ušao je i u medijski biznis, kada je, kako je objavljeno, Mijačeva kompanija od grčkog biznismena Petrosa Statisa kupila podgoričke “Dnevne novine”. Mijač koji decenijama živi u Švedskoj u prethodnih nekoliko godina u poslove u Crnoj Gori investirao je 45 miliona eura. Njegova švedska firma “Savana” osnivač je tri crnogorske ćerke-firme, “Savana Continental Property Management & Lodging”, “Savana Commercial Retail” i “Savana Podgorica”.

Krajem prošle godine Mijač je postao i čelnik Fudbalskog kluba Budućnost, a javnost je uzbrkala i vijest kada je njegova kompanija ponudila da kupi crnogorsku posrnulu aviokompaniju “Montenegro airlines“ nakon što je nova Vlada ovog gubitaša ugasila.

“Savana commercial retail“ je prije dvije godine kupila veliki zemljišni kompleks od 6.500 u Reževićima od nikšićkog biznismena Branislava Brana Mićunovića. Mijačeva firma, osim Mićunovićeve zemlje, kako je tada ovaj biznismen potvrdio Vijestima, dokupila je i susjednu parcelu, te zaokružila zemljišni kompleks na 8.500 kvadrata za šta je ukupno platila pet miliona eura, plaćajući u prosjeku 580 eura po kvadratu.

Bonus video: