Predstava na Policijskoj akademiji povodom Međunarodnog dana Roma

„Nema ćutanja, prinudni brakovi se dešavaju, podrška institucija mora da postoji kako bi sve djevojke koje se nađu u sličnoj situaciji znale da ima izlaza i da mogu biti zaštićene", kazala je Fana Delija, izvršna direktorica „Centra za romske inicijative“

1442 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Policijska akademija
Foto: Policijska akademija

Povodom Međunarodnog dana Roma, na Policijskoj akademiji 8. aprila prikazana je predstava na temu dječijih ugovorenih brakova pod nazivom „Rekla sam ne, ne i ne“ u izvođenju amatera, članova NVO „Centar za romske inicijative“.

"Veoma ubjedljivo i stvarno je prikazana situacija u kojoj se nalazi romska djevojčica prisiljena da se uda, bez podrške porodice. Predstava je osmišljena tako da otvara brojna pitanja i nameće potrebu da se reaguje, pomogne. Akademci/ke 13. generacije su nakon predstave bili u prilici da mijenjaju scenario, da nalaze drugačija moguća rješenja od prinudne udaje, da iskažu svoje mišljenje o ovoj temi o kojoj se i dalje u javnosti ne govori dovoljno", saopšteno je iz Policijske akademije.

„Nema ćutanja, prinudni brakovi se dešavaju, podrška institucija mora da postoji kako bi sve djevojke koje se nađu u sličnoj situaciji znale da ima izlaza i da mogu biti zaštićene. Dok god postoji i jedan slučaj, to predstavlja veliki problem cjelokupnog našeg društva“, naglasila je Fana Delija, izvršna direktorica NVO „Centar za romske inicijative“.

dd
foto: Policijska akademija

„Tema ugovorenih brakova je, nažalost, i dalje prisutna u crnogorskom društvu. Želimo da ukažemo na probleme sa kojima se mnogi Romi suočavaju. Često zbog loših uslova za život, nedovoljno finansijskih sredstava, nedostatka obrazovanja i neadekvatne podrške institucija sistema, bivaju izloženi prosjačenju, prinudnim ili ugovorenim brakovima, što predstavlja ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava. Obaveza svih pojedinaca u društvu je da gradimo bolji i humaniji sistem u kojem će se omogućiti najranjivijim društvenim grupama da u potpunosti ostvare svoja prava”, poručili su sa Policijske akademije.

Bonus video: