Izvještaj: Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja nije nezavisna

"Formalni ishodi agencije nijesu nezavisni jer odluke o postupcima evaluacije donosi direktor kao legalni predstavnik Agencije (definisano Zakonom), studenti ne mogu biti članovi tijela koji učestvuju u upravljanju i radu Agencije (definisano Zakonom)", piše u dokumentu

6464 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja nije organizaciono nezavisna, jer Upravni odbor i rukovodstvo imenuje Vlada na predlog ministarstva, umjesto na predlog nezavisnog stručnog tijela.

To se navodi u izvještaju o radu ove agencije, osnovane 2017. godine, koji je danas usvojila Vlada.

Kako se navodi, Agencija nije ni operativno nezavisna jer po Zakonu postupke akreditacije studijskih programa donosi Ministarstvo, a predsjednika i članove ekspertskih komisija bira direktor Agencije, po Zakonu i Statutu, umjesto nezavisnog stručnog tijela.

"Formalni ishodi agencije nijesu nezavisni jer odluke o postupcima evaluacije donosi direktor kao legalni predstavnik Agencije (definisano Zakonom), studenti ne mogu biti članovi tijela koji učestvuju u upravljanju i radu Agencije (definisano Zakonom)", piše u dokumentu.

U izvještaju se precizira da je pitanje nezavisnosti Agencije posevan izazov, zbog čega predlažu formiranje nezavisnog stručnog tijela koje okuplja sve relevantne predstavnike sistema obezbjeđenja na prijedlog njihovih organizacija/asocijacicije.

Među izazovima, tvrde, je i pitanje prepoznatljivosti Agencije u sistemu državne uprave.

"Agencija nije prepoznata u sistemu državne uprave kroz zakonske akte, iako njen rad reguliše ulazak ustanova i studijskih programa na jedno od najvećih tržišta, a to je tržište visokog obrazovanja, čiji je kvalitet od javnog i strateškog interesa za ekonomski i društveni razvoj zemlje. Prijedlog je uspostavljanje Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja kao državne agencije", konstatuje se u izvještaju.

U dokumentu piše da su svi postupci akreditacija studijskih programa i reakreditacija ustanova visokog obrazovanja, za koje je Agencija primila zahtjeve u 2019, realizovani prošle godine.

"Radi se o akreditaciji četiri studijska programa i reakreditaciji šest ustanova od čega pet fakulteta Univerziteta Adriatik kroz pojedinačne postupke i reakreditaciji Univerziteta Donja Gorica u jednom postupku. Od početka rada, Agencija je primila 60 zahtjeva za akreditaciju studijskih programa, deset zahtjeva za reakreditaciju ustanova i četiri zahtjeva za akreditaciju programa cjeloživotnog učenja. Uspješno su akreditovana 53 studijska programa i reakreditovano i dobilo licencu za rad devet ustanova", navodi se u izvještaju.

Bonus video: