"predloženi budžet predstavlja grubo kršenje Zakona o Prijestonici"

Kašćelan inicirao hitnu sjednicu Skupštine Prijestonice zbog kapitalnog budžeta

"Predviđeno izdvajanje od 1% nacionalnog budžeta za finansiranje Cetinja, od čega se 0,6% opredjeljuje za kapitalne izdatke, a ostatak za tekući budžet. Predloženim kapitalnim budžetom Prijestonica se zakida za gotovo 3,5 miliona eura", saopšteno je iz kabineta predsjednika Cetinja

8047 pregleda 34 reakcija 21 komentar(a)
Kašćelan, Foto: Filip Roganović
Kašćelan, Foto: Filip Roganović

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan inicirao je hitno održavanje sjednice lokalnog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o Prijedlogu kapitalnog budžeta Crne Gore za 2021. godinu, u dijelu koji se odnosi na Cetinje, i Vladinom kršenju Zakona o Prijestonici.

Kašćelan je uputio i inicijativu za održavanje hitne sjednice Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore na kojoj bi se zauzeo stav o prijedlogu Kapitalnog budžeta Crne Gore, koji bi potom bio upućen Vladi.

On je sugerisao Upravnom odboru da bi predstavnici Zajednice opština ili gradonačelnici i predsjednici opština, trebalo da prisustvuju sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet "kako bi članovima tog skupštinskog tijela mogli pojasniti zašto je predloženi budžet za lokalne zajednice neprihvatljiv i koje će posljedice imati po njihov razvoj"

Takođe je i predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću i ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću uputio primjedbe na kapitalni budžet.

Kako se navodi u saopštenju, sa primjedbama je upoznat i predsjednik države Milo Đukanović, koji je i predsjednik Senata Prijestonice Cetinje na kojem je usvojen Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2021. godinu, nakon što je razmatran i prihvaćen na Skupštini Prijestonice.

"Program razvoja sadrži plan višegodišnjih razvojnih i infrastrukturnih projekata koji se finansiraju iz kapitalnog budžeta", piše u saopštenju.

"Ukoliko bi Kapitalni budžet za 2021. bio usvojen u predloženom obliku Prijestonica Cetinje bi bila dovedena u nezavidnu poziciju, koja podrazumijeva obustavljanje započetih i planiranih projekata, te posljedično, pokretanje tužbi od izvođača za izvedene i ugovorene poslove koji nijesu plaćeni, jer Vlada nije dobro planirala budžet. Dodatno, predloženi budžet predstavlja grubo kršenje Zakona o Prijestonici, jer je njime predviđeno izdvajanje od 1% nacionalnog budžeta za finansiranje Cetinja, od čega se 0,6% opredjeljuje za kapitalne izdatke, a ostatak za tekući budžet. Predloženim kapitalnim budžetom Prijestonica se zakida za gotovo 3,5 miliona eura", saopšteno je iz kabineta predsjednika Cetinja.

Preporučujemo za Vas