"Nezakonito će ljude ostaviti bez posla"

Dio zaposlenih tvrdi da je sistematizacija Komunalnom pravno neodrživa i nezakonita, posebno za najugroženije radnike, ali da i pored upozorenja izvršni direktor Nazim Dacić insistira na realizaciji.

8350 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Usvojeni Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u DOO Komunalno Rožaje je nezakonit, rađen bez pravnika, o čemu su obaviješteni poslodavac i predsjednik Opštine, koji je na njega dao saglasnost, vjerovatno ne čitajući sadržinu Pravilnika.

To je saopštio dio zaposlenih u tom opštinskom preduzeću.

Oni tvrde da je sistematizacija Komunalnom pravno neodrživa i nezakonita, posebno za najugroženije radnike, ali da i pored upozorenja izvršni direktor Nazim Dacić insistira na realizaciji.

r
foto: Privatna arhiva

“Jedna od posljedica koja bi nastupila realizacijom usvojenog pravilnika odnosi se na najpogođeniju kategoriju radnika, i to higijeničare, opsluživače i radnike na održavanju gradskog zelenila. Za navedenu kategoriju radnika, umjesto dosadašnje NK školske spreme, novim pravilnikom je neophodna završena srednja stručna sprema trećeg stepena. Članom 38 usvojenog pravilnika, propisano je da ‘...novi izvršioci mogu da budu primljeni na rad za obavljanje pojedinih poslova, samo ako ispunjavaju uslove utvrđene pravilnikom’. Međutim, po podacima iz personalnih dosijea u DOO Komunalno Rožaje, preko 12 radnika (higijeničara, opsluživača, radnika na zelenilu i dr.) ne ispunjava uslove za obavljanje poslova utvrđenih novim pravilnikom, odnosno nemaju završeno srednje obrazovanje trećeg stepena”, navodi se u saopštenju.

Zbog toga, kako smatraju, realizacija Pravilnika imala bi za posljedicu da dio uposlenih ostane bez daljeg radnog angažmana, ili bi pak morali da se doškoluju sa trećim stepenom srednjeg obrazovanja, što je, ponovo, za određeni broj zaposlenih neostvarivo zbog njihove starosne dobi.

“U izradi ovakvih i sličnih pravnih akata neophodno je da učestvuju lica iz struke, koja poznaju ovu problematiku, što je u konkretnom slučaju izostalo, a što ima za posljedicu da se donose ovakvi akti. Izvršni direktor je u posljednje dvije godine insistirao i realizovao niz nezakonitih akata i odluka”, navodi se u saopštenju

O tom problemu upoznali su i predsjednika Opštine Rahmana Husovića, koji po Zakonu o lokalnoj samoupravi daje saglasnost na Pravilnik, od koga očekuju da, nakon detaljnog uvida u dostavljeni dopis preispita svoju saglasnost.

Bonus video: