Završeni razgovori sa kandidatima za Savjet RTCG

Većina potencijalnih kandidata je ukazala da je u prethodnom periodu dolazilo do kršenja programskih standarda, a da je u narednom periodu potrebno jačanje samoregulatornog tijela, kao i da Javni servis mora da se oslobodi političkog uticaja

9258 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Administrativni odbor završio je sa intervjuima 13 kandidata za članove Savjeta Radio i Televizije Crne Gore, a na narednoj sjednici će utvrditi predloge liste za imenovanje.

Intervjuisanje je započeto juče, kada su obavljeni razgovori sa Stefanom Boškoviće, Radojem Mijuškovićem, Naodom Zorićem, Aleksandra Ćukovićem (predlozi nacionalnih ustanova kulture i NVO), Veselinom Drljevićem, Ljubomirom Mudrešom i Željkom Đukićem (predlozi NVO iz oblasti medija), dok je danas to urađeno sa Veselinom Vujanovićem, Milicom Špajak, Aminom Murić, Jovanom Ulićevićem (predlozi NVO) i Marijanom Camović Veličković (Unije slobodnih sindikata) i Nikolom Tatarom (Saveza sindikata).

Kako je pojasnio predsjednik Odbora Milun Zogović rok za utvrđivanje predloga liste za imenovanje članova je 19. april, do kada će imati vremena da razmotre biografije i predloge svih potencijalnih kandidata za članove savjeta RTCG.

Intervjuisani kandidati smatraju da je neophodno poboljšati rad Javnog servisa, uvesti nezavisno, izbalansirano izvještavanje, povećati povjerenje i gledanost, konkurentnost, povećati sopstvenu produkciju.

Većina potencijalnih kandidata je takođe ukazala da je u prethodnom periodu dolazilo do kršenja programskih standarda, a da je u narednom periodu potrebno jačanje samoregulatornog tijela, kao i da Javni servis napokon mora da postane servis svih građana i da se oslobodi političkog uticaja.

Pored toga, saglasni su da u toj medijskoj kući ima previše zaposlenih, ali da se eventualna otpuštanja radne snage trebaju sprovesti uz dobar socijalni program i kolektivni ugovor.

Bonus video: