Advokat Aleksandar Kovačević kandidat za novog VDT-a

Kovačević je nakon intervjua dobio prednost članova krnjeg sastava Tužilačkog savjeta u odnosu na službenika Specijalnog policijskog odjeljenja Vladimira Delevića

44322 pregleda 60 reakcija 23 komentar(a)
Aleksandar Kovačević, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Kovačević, Foto: Boris Pejović

Tužilački savjet predložio je advokata Aleksandra Kovačevića sa Cetinja kao kandidata za novog vrhovnog državnog tužioca.

Predlog Tužilačkog savjeta biće dostavljen Skupštini, a koja bi trebalo da zakaže sjednicu na kojoj će advokatu Kovačeviću u prvom krugu biti potrebne dvije trećine glasova svih poslanika u ovom sazivu kako bi postao novi VDT.

Ukoliko ne bude izabran u prvom krugu, Kovačeviću će na skupštinskom plenumu u drugom krugu biti potrebne 3/5, odnosno, najmanje 49 glasova poslanika.

Kovačević je nakon intervjua dobio prednost članova krnjeg sastava Tužilačkog savjeta u odnosu na službenika Specijalnog policijskog odjeljenja Vladimira Delevića.

Advokat Kovačević sa gotovo 30 godina iskustva kazao je da mu taj period u pravosuđu dao za pravo da se kandiduje za vrhovnog državnog tužioca, te je iznio i mišljenje da je pravosuđe uz medije i NVO, ali i laičke i stručne javnosti, postalo "neka vrsta rijaliti programa"...

On je kazao da ima prostora da se sistem disciplinske odgovornosti tužilaca unaprijedi, jer iz medija ima saznanja da nije bilo mnogo tih tih postupaka.

"Ko radi i griješi, ali vjerujem da se u javnosti više stvara slika da ima više grešaka, koje u stvarnosti i ne postoje. Imam pozitivno mišljenje o radu tužilaca. Svakako, treba pravilno ocjenjivati tužioce, tražiti da se izvještaji o radu podnose blagovremeno, to sve već imamo u Zakonu o tužilaštvu i to sam treba primjenjivati. Ne znam u kojoj se mjeri to primjenjuje jer ne dolazim iz tužilačkog sistema", kazao je Kovačević.

Vršioca dužnosti VDT-a i predsjednika Tužilačkog savjeta Ivicu Stankovića interesovalo je zbog čega se službenik UP odlučio da dostavi kandidaturu na ključno mjesto u tužilačkoj organizaciji.

"Bavio sam se egzaktnim primjerima kakva je bila fluktuacija kadrova iz sistema bezbjedonosnih službi ka pravosuđu i obratno i došao sam do frapantnog podatka da toga skoro nije bilo. To je bio jedan od jakih motiva za kandidaturu u cilju da stavim do znanja crnogorskoj javnosti ali i pravosuđu da i u sektoru bezbjednosti ima neko ko bi mogao da odgovori tom položaju", kazao je Delević.

Bonus video: