Amnesti internešnal: Crna Gora jedina u Evropi objavljivala spiskove građana u samoizolaciji

Opozicija na izborima tijesno pobjedila, čime se završila 29-godišnja vladavina DPS-a predvođena Milom Đukanovićem, koju su karakterisale korupcija, kršenje ljudskih prava, represija nad medijima...

77219 pregleda 447 reakcija 58 komentar(a)
Članovi bivšeg NKT-a, Foto: Twitter
Članovi bivšeg NKT-a, Foto: Twitter

Vlada je tokom pandemije koronavirusa u 2020. kršila prava kretanja, mirna okupljanja, prava na privatnost, a bilo je i slučajeva diskriminacije.

To, između ostaloga, stoji u izvještaju za Crnu Goru međunarodne organizacije Amnesti internešnal.

Iz te organizacije podsjećaju, da je opozicija tijesno pobjedila na parlamentarnim izborima u avgustu, čime se završila 29-godišnja vladavina Demokratske partije socijalista (DPS) predvođene Milom Đukanovićem i kao premijerom i kao predsjednikom.

"Taj period je karakterisala korupcija, kršenje ljudskih prava, represije nad medijima i nekažnjivost ratnih zločina. Crna Gora je jedina evropska zemlja gdje su se objavljivali spiskovi pojedinaca kojima je određena samoizolacija, kao mjera suzbijanja širenja koronavirusa", stoji u izvještaju.

Kad je u pitanju sloboda okupljanja, Amnesti konstatuje da su pristalice Mitropolije crnogorske primorske počeli proteste krajem 2019. godine protiv zakona o slobodi vjeroispovjesti.

"U maju policija u Nikšiću je uhapsila episkopa i sedam sveštenika zbog toga što su protestovali uprkos zabrani okupljanja zbog spriječavanja širenja koronavirusa, a njihovi podržavaoci su bili rastjerani suzavcem. Pristalice MCP su i u drugim gradovima takođe rastjerivani suzavcem", konstatuje se u izvještaju.

Podsjećaju da je policija prebila pristalice opozicionih partija koji su protestovali u Budvi u junu proše godine.

Amnesti još navodi da zločini iz 90-ih nisu ni istraženi, ali i da nisu dobili sudski epilog.

Državni tužilac nije uspio da efiksano istraži optužbe da je policija mučila, čak i elektrošokovima, dva osumnjičena i jednog svjedoka kako bi iznudila priznanje u dva slučaja podmetanje bombe u maju, odnosno u junu.

"U decembru Ombudsman je saopštio da je policija maltretirala svjedoka. Jedan optuženi je oslobođen jer je sud smatrao da je njegovo priznanje iznuđeno", navodi se u izvještaju.

Kad je u pitanju sloboda izražavanja, Amnesti konstatuje da se nastavlja nekažnjivost napada na novinare uključujući i istraživačku novinarku Oliveru Lakić na koju je pucano 2018. godine.

"NVO Akcija za ljudska prava je u decembru tražila od državnog tužioca zaštitu za Oliveru Lakić i to nakon što je otkriven plan za njeno ubistvo", navodi se u izvještaju.

Naglašavaju da su u januaru tri novinara zadržana u pritvoru, između 14 i 28 sati zbog "izazivanja panike".

"Na sličan način tretirani su i pojedini građani, a četiri osobe su prošle na sličan način zbog navodnog širenja lažnih vijesti o koronavirusu na društvenim mrežama", navodi se izvještaju.

Viši sud odbacio je optužbe protiv dva građanina zbog kritike javnih funkcionera na internetu.

U dijelu izvještaja koji tretira diskriminaciju, ističe se da je Skupština Crne Gore u julu usvojila zakon o istopolnom partnerstvu, ali tim zajednicama nije dozvoljeno da usvoje djecu.

Navode još i primjer iz aprila kada je policija nadgledala karantin dug tri sedmice u romskom dijelu naselja Konik, nadgledajući tako 1.200 pripadnika RE populacije, i to samo zbog toga što je registrovan jedan slučaj zaraze koronavirusom.

"Ženske NVO su se u aprilu udružile u koaliciju koja podržava i pomaže žene žrtve nasilja", zaključuje se u izvještaju Amnesti internationala.

Bonus video: