Bečić dobio 15 poklona, uglavnom od ambasadora

Prvi dar dobio je nepunih nedjelju dana kasnije – 29. septembra, kada je od ambasadora Kine Liu Đina dobio knjigu u tvrdom povezu vrijednu 250 eura

10135 pregleda 4 komentar(a)
Bečić sa Trpkoskim, ambasadorom Sjeverne Makedonije, Foto: Skupstina.me
Bečić sa Trpkoskim, ambasadorom Sjeverne Makedonije, Foto: Skupstina.me

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić za tri mjeseca prošle godine primio je 15 darova, čija je vrijednost nepunih 4.700 eura, vidi se iz dokumenta koji je dostavljen Agenciji za sprečavanje korupcije.

Nepunih mjesec nakon što su održani parlamentarni izbori 30. avgusta, on je na konstitutivnoj sjednici parlamenta 23. septembra izabran za njegovog predsjednika.

Prvi dar dobio je nepunih nedjelju dana kasnije – 29. septembra, kada je od ambasadora Kine Liu Đina dobio knjigu u tvrdom povezu vrijednu 250 eura.

Dan kasnije je od stalne predstavnice Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Ženevi Slavice Milačić dobio hemijsku u kutiji vrijednu 150 eura.

Najviše poklona dobio je sljedećeg mjeseca, prilikom susreta sa 10 abasadora. Ambasador Palestine Rabi Alhantuli uručio mu je uramljeni goblen (200 eura), Grčke Panajotis Partsos vazu manjih dimnezija (150), od američke Džudi Rajzing Rajnke dobio je knjigu (120), a turske Songul Ozan uramljene motive cvijeća u mozaiku (300).

Uramljenu slika parlamenta Mađarske vrijednu 350 eura dobio je od njihovog ambasadora Jožefa Neđošija, od hrvatskog Veselna Grubišića knjige “Hrvatska - jedna i jedina” i “Lectionarium et Pontificale 1166” vrijedne 180, njemačkog Roberta Vebera monografiju “Germany, Portrait of a fascinanting country” (120), od ruskog Vladislava Vladislavovića Maslenikova knjigu “Rusi u Crnoj Gori“ (120), otpravnika poslova ambasade Francuske Lorana Gonsalvesa knjigu “The quai d orsay” (150), a od ambasadora Ferdinanda Nađija uramljene poštanske markice Rumunije (100).

Najvrednije poklone uručili su mu krajem novembra Nabila Alšamsi, ambasadorka Ujedinjenih Arpaskih Emirata, i ambasador Sjeverne Makedonije, Mihajlo Trpkoski.

Od ambasadorke je dobio 1.500 eura vrijedan jedrenjak u staklenoj kutiji, a od ambasadora uramljene minđuše “makedonsko zlato” procijenjene na 1.000 eura.

Svi pokloni koje je dobio lider Demokrata su protokolarni i dio su državne svojine.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner, u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih.

Protokolarnim poklonom smatra se poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizacije koji se daje prilikom susreta, kao i drugi poklon dat u sličnim prilikama. Prigodnim poklonom smatra se poklon u vrijednosti do 50 eura.

“Vijesti” su ranije pisale da su poklone, između ostalog, do sada prijavili i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i sada bivši premijer i ministar odbrane Duško Marković i Predrag Bošković.

Pokloni su se prijavljivali do 31. marta.

Bonus video: