U kolašinskom Domu zdravlja fali doktora, gužva i čekanje uobičajeni

Pacijenti tvrde da u kolašinskom Domu zdravlja redovno rade samo dva izabrana ljekara za odrasle i periodično jedan za djecu koji dolazi iz Mojkovca. Iz Ministarstva zdravlja tvrde da radi pet doktora

9169 pregleda 18 komentar(a)
Dom zdravlja Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Dom zdravlja Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

U kolašinskom Domu zdravlja, prema tvrdnjama pacijenata, redovno rade samo dva izbrana ljekara za odrasle, jedan prije, a drugi poslije podne, pa se zbog toga duže čeka i na preglede i na terapiju, ponekad i danima. Osim toga, kako navode, u kovid ambulantu odnedavno, svega nekoliko puta nedjeljno, dolazi ljekarka u penziji iz Mojkovca. Iz tog grada je angažovan i pedijatar, koji ordinira tri puta sedmično.

U toj ustanovi trenutno, prema informacijama “Vijesti”, pored dva izabrana ljekara za odrasle, rade još i ginekološkinja i jedan pedijatar.

“Stanje se izuzetno pogoršalo od kako je dr Jelena Zindović, koja je i direktorka ustanove, na bolovanju. Ona je završavala ogroman dio posla i u kovid ambulanti i kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti ostalih pacijenta. Sada je uzaludan trud dva ljekara koji rade, kada je pacijenata mnogo. U ovakvoj situaciji Kolašinu je nephodno više doktora, kako bismo skratili boravak u Domu zdravlja i duga čekanja i za terapiju i upute “, kaže jedna od pacijentkinja.

Pacijenti hvale angažovanje službe patronaže i, uopšte, rad medicinskih sestara, ali kažu da nadležni što prije treba da se pozabave nedostatkom ljekarskog kadra u Kolašinu. Podsjećaju da je to višedecenjski problem, ali da je u vrijeme pandemije vidljiviji.

Ipak, u Ministarstvu zdravlja „Vijestima“ su kazali da u kolašinskom domu zdravlja „trenutno radi pet izabranih ljekara“. Nijesu precizirali koliko je izabranih ljekara za odrasle. Najavljuju da će ovih dana biti angažovan još jedan ljekar specijalizant.

“U okolnostima pandemije Kovid 19, zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi postižu rezultate iznad svojih mogućnosti. Stanovnici te sjeverne opštine, kojima je potrebna pomoć, sve vrijeme dobijaju pravovremenu i efiksnu zdravstvenu zaštitu“, tvrde u Ministarstvu.

Kažu i da “dva izabrana doktora za djecu pružaju zdravstvene usluge mališanima iz kolašinske opštine“. Narednih dana, najavljuju, sa specijalizacije dolazi još jedan pedijatar.

“Ljekara fali svijetu, a ne samo Crnoj Gori. Važno je da ih ima. Ukoliko je neki ljekar odsutan, angažuju se kolege iz drugih zdravstvenih ustanova kao ispomoć. Nije neuobičajeno ni da se angažuju ljekari koji su u penziji. To je slučaj upravo u Kolašinu, gdje je angažovan ljekar u penziji iz Mojkovca“, objašnjavaju iz Ministrstva zdravlja.

Kako tvrdi Veljo Čađenović, državni sekretar u tom ministarstvu, u kolašinskom domu zdravlja ima dovoljno terapije za tretman pacijenata oboljelih od korone.

Kako je kazao, prema informacijama iz Montefarma, “kolašinski Dom zdravlja je 2. aprila dobio 390 longacefa, a dva dana kasnije stiglo im je još 200“.

Nema problema, tvrdi Čađenović, ni u procesu vakcinacije protiv Kovida 19. Do sada je, kazao je, vakcinisano preko 500 građana, a vakcina ima dovoljno za sve zainteresovane.

"Važno je da, prema riječima glavne sestre u DZ Kolašin, niko nije vraćen nepregledan iz COVID ambulante. Ordiniraju specijalisti, imaju i COVID i „čistu“ patronažu zbog pacijenata kojima treba terapija. Ima i dovoljno testova“, kaže Čađenović.

Bonus video: