Kovačević: Vjerujem da će me Skupština izabrati

Kandidat za ključnu poziciju u tužilačkoj organizaciji je advokat sa preko 30 godina iskustva, doktor pravnih nauka, ali i profesor na Pravnom fakultetu, koji je napisao nekoliko stručnih knjiga...

44916 pregleda 36 reakcija 37 komentar(a)
Kandidat za VDT-a: Aleksandar Kovačević, Foto: Boris Pejović
Kandidat za VDT-a: Aleksandar Kovačević, Foto: Boris Pejović

“Vjerujem da ću da dobijem potrebnu većinu glasova u Skupštini, jer smatram da tamo sjede ozbiljni i odgovorni ljudi, a ova kriza oko izbora VDT-a predugo traje. Ne vidim nijedan razlog da tako ne bude, jer imam sve potrebne uslove za tu poziciju”, kazao je za “Vijesti” advokat Aleksandar Kovačević, kojeg je Tužilački savjet predložio kao kandidata za novog vrhovnog državnog tužioca.

Predlog Tužilačkog savjeta biće dostavljen Skupštini, a koja bi trebalo da zakaže sjednicu na kojoj će advokatu Kovačeviću u prvom krugu biti potrebne dvije trećine glasova svih poslanika u ovom sazivu kako bi postao novi VDT. Ukoliko ne bude izabran u prvom krugu, Kovačeviću će na skupštinskom plenumu u drugom krugu biti potrebne 3/5, odnosno, najmanje 49 glasova poslanika.

Kandidat za ključnu poziciju u tužilačkoj organizaciji je advokat sa preko 30 godina iskustva, doktor pravnih nauka, ali i profesor na Pravnom fakultetu, koji je napisao nekoliko stručnih knjiga...

U biografiji je Kovačević naveo da je prije advokature bio i direktor štamparije “Obod” i direktor JKP Cetinje.

On je nakon intervjua dobio prednost članova krnjeg sastava Tužilačkog savjeta u odnosu na službenika Specijalnog policijskog odjeljenja Vladimira Delevića.

Kovačević je pred članovima TS-a kazao da mu decenije u pravosuđu daju za pravo da se kandiduje za vrhovnog državnog tužioca, te je iznio i mišljenje da je pravosuđe uz medije i NVO, ali i dio laičke i stručne javnosti, postalo “neka vrsta rijaliti programa”...

On je kazao da ima prostora da se sistem disciplinske odgovornosti tužilaca unaprijedi, jer iz medija ima saznanja da nije bilo mnogo tih postupaka.

“Ko radi i griješi, ali vjerujem da se u javnosti više stvara slika da ima više grešaka, koje u stvarnosti i ne postoje. Imam pozitivno mišljenje o radu tužilaca. Svakako, treba pravilno ocjenjivati tužioce, tražiti da se izvještaji o radu podnose blagovremeno, to sve već imamo u Zakonu o tužilaštvu i to sam treba primjenjivati. Ne znam u kojoj se mjeri to primjenjuje jer ne dolazim iz tužilačkog sistema”, kazao je Kovačević.

Vršioca dužnosti VDT-a i predsjednika Tužilačkog savjeta Ivicu Stankovića interesovalo je zbog čega se službenik UP odlučio da dostavi kandidaturu na ključno mjesto u tužilačkoj organizaciji.

“Bavio sam se egzaktnim primjerima kakva je bila fluktuacija kadrova iz sistema bezbjedonosnih službi ka pravosuđu i obratno i došao sam do frapantnog podatka da toga skoro nije bilo. To je bio jedan od jakih motiva za kandidaturu u cilju da stavim do znanja crnogorskoj javnosti ali i pravosuđu da i u sektoru bezbjednosti ima neko ko bi mogao da odgovori tom položaju”, kazao je Delević. Članica TS-a Aneta Spajić pitala je Delevića i šta misli o dosadašnjem radu aktuelnog VDT-a.

“Nije to lako sad”, dobacio je uz osmjeh Stanković.

Osim izbora kandidata za VDT-a, Tužilački savjet je izabrao specijalne tužioce Lidiju Vukčević i Veljka Rutovića na dva upražnjena mjesta u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Njih dvoje su se sistemom napredovanja prijavili na oglas Tužilačkog savjeta sa još troje kolega iz SDT-a - Sanjom Jovićević, Marijom Raspopović i Mirom Samardžić. U borbi za dva mjesta u Vrhovnom tužilaštvu bile su i dugogodišnja rukovoditeljka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Ljiljana Klikovac i bivša rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Vesna Jovićević kao i tužiteljka iz Nikšića Vjera Mićunović.

Dan prije sjednice na adresu Tužilačkog savjeta stigla je depeša Akcije za ljudska prava i još nekoliko NVO, u kojoj su navedeni razlozi, zbog čega Klikovac, po njihovom mišljenju, ne bi trebalo da dobije podršku za napredovanje do Vrhovnog državnog tužilaštva.

Stigli predlozi za popunu okrnjenog Tužilačkog savjeta

Komisiji za izbor stigli su inicijalni predlozi tužilaca iz Specijalnog državnog tužilaštva i osnovnih tužilaštava, kako bi se popunila dva upražnjena mjesta, nakon što su tužioci Veljko Rutović i Duško Milanović podnijeli ostavke u TS-u, zbog želje da napreduju u tužilačkoj organizaciji.

Specijalne tužiteljke Marija Raspopović i Mira Samardžić su dobile najveći broj glasova kolega iz SDT-a.

Komisija za izbor je dobila i inicijalni predlog sa imenima tri kandidata za popunjavanje člana TS-a iz reda državnih tužilaca iz osnovnih državnih tužilaštava, a koji su dobili najveći broj glasova svih kolega.

Članove Tužilačkog savjeta iz reda​​ državnih tužilaca bira i razrješava Konferencija državnih tužilaca, tajnim glasanjem, a ona bi trebalo da se održi sljedeće sedmice...

Konferenciju državnih tužilaca čine svi rukovodioci državnih tužilaštava i državni tužioci, a njihov izbor za nove članove Tužilačkog savjeta treba da proglasi predsjednik države Milo Đukanović. Tužilački savjet je napustila je i predstavnica Ministarstva pravde Nataša Radonjić.

Parlamentarna većina nedavno je saopštila da su blizu političkog dogovora oko načina izmjena tužilačkih zakona, gdje bi u prvom talasu na osnovu preporuka Venecijanske komisije, promjene uslijedile u Tužilačkom savjetu.

To bi značilo da bi ovaj saziv TS-a bio smijenjen, tako da niko od predloženih kandidata kolega za popunu mjesta u TS-u, nije oduševljen time što su se našli na listi za izbor.

Bonus video: