Darmanović: Poštovanjem ljudskih prava do trajne stabilnosti

„Crna Gora snažno podržava sve autonomne institucije OEBS-a, kao čuvare principa i vrijednosti u ljudskoj dimenziji OEBS-a“, naglasio je ministar vanjskih poslova
0 komentar(a)
Srđan Darmanović Beč, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Srđan Darmanović Beč, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 07.12.2017. 18:33h

Crna Gora snažno podržava sve autonomne institucije OEBS-a kao čuvare principa i vrijednosti, poručio je ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, navodeći da nema trajne stabilnosti bez poštovanja ljudskih prava i sloboda.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), učestvovao na 24. zasijedanju Ministarskog savjeta OEBS-a koji se održava danas i sjutra u Beču.

U fokusu ovogodišnjeg Ministarskog savjeta je jačanje uloge OEBS-a u cilju smanjenja konflikata, obnove povjerenja i borbe protiv radikalizacije.

Šef crnogorske diplomatije je tokom izlaganja istakao da nema trajne stabilnosti i bezbjednosti bez poštovanja ljudskih prava i sloboda, vladavine prava i demokratije.

„Crna Gora snažno podržava sve autonomne institucije OEBS-a, kao čuvare principa i vrijednosti u ljudskoj dimenziji OEBS-a“, naglasio je ministar.

Govoreći o krizi u Ukrajini, Darmanović je ponovio da je prekid oružanog sukoba od ključnog značaja za dalji napredak ka održivom političkom rješenju, u skladu sa principima i vrijednostima OEBS-a.

Darmanović je, kako se navodi, pohvalio pozitivne pomake koji su napravljeni u Gruziji, Moldaviji i Azerbejdžanu, i istakao značaj pronalaženja mirnog rješenja u tim područjima.

Na marginama Ministarskog savjeta, Darmanović je imao odvojene susrete sa potpredsjednicima vlada i ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Moldavije, Marijom Pejčinović Burić i Andrejem Galburom.

Darmanović je, kako je saopšteo, razgovarao i sa šefovima diplomatija Italije, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, Angelinom Alfanom, Karlom Erjavecom, Nikolom Dimitrovim iIgorom Crnadakom.

Na marginama Ministarskog savjeta OEBS-a, Darmanović se susreo i sa specijalnim savjetnikom u kancelariji ODIHR-a u Beču Janom Haukasom.

Zasijedanju Ministarskog savjeta OEBS-a prisustvovali su i, kako se navodi, visoki predstavnici Ujedinjenih nacija, Savjeta Evrope i NATO-a.

Bonus video: