nabavkom aparata za rotacionu aterektomiju

Nova procedura u KCCG: Za pacijente sa oštećenjima krvnih sudova nogu

Navodi se da je intervenciju izveo tim KCCG, na čelu sa interventnim radiologom Vesnom Sjekloćom Ivanović, uz podršku interventnog radiologa iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje iz Beograda, Dragana Sagića

8100 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz KCCG, Foto: KCCG
Detalj iz KCCG, Foto: KCCG

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) je, nabavkom novog aparata za rotacionu aterektomiju (rotoablatora), u prethodna dva dana uspješno izvedena endovaskularna procedura metodom rotoablacije kod tri pacijenta, saopštili su iz te zdravstvene ustanove.

Kako je saopšteno, radi se o pacijentima koji su imali teška oštećenja krvnih sudova donjih ekstremiteta.

“Ova metoda se do sada u KCCG-u koristila samo kod kardioloških pacijenata, odnosno, kod oboljenja krvnih sudova srca. Nabavkom novog, tehnološki veoma naprednog aparata, namijenjenog za vaskularne pacijente, po prvi put je primijenjena i kod začepljenja krvnih sudova nogu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je intervenciju izveo tim KCCG, na čelu sa interventnim radiologom Vesnom Sjekloćom Ivanović, uz podršku interventnog radiologa iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje iz Beograda, Dragana Sagića.

Sagić je kazao da je zadovoljan saradnjom sa timom iz KCCG-a, dodajući da je u toj zdravstvenoj ustanovi urađena prva intervencija gdje je korišćena periferna rotablacija.

To što je urađeno je, kako je naveo, jako važno zbog toga što i u regionu vrlo malo centara to radi.

“Beograd je počeo prije dvije godine i evo ja sam ovdje, danas, prisustvovao intervencijama koje su od velikog značaja i omogućavaju liječenje najkompleksnijih bolesnika sa okluzijama na superficijalnim i arterijama ekstremiteta”, naveo je Sagić.

Prema njegovim riječima, tim koji predvodi Ivanović je potpuno osposobljen.

“I srednji kadar, tako da u potpunosti mogu da sprovode ove intervencije i nadalje, kao i sve druge intervencije koje se inače rade u Kliničkom centru”, kazao je Sagić.

Sjekloća Ivanović je zahvalila Sagiću na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji i podršci za uvođenje novih procedura, kao i edukaciji mladih ljekara.

Ona je kazala da se nada da će KCCG biti u mogućnosti da primi sve veći broj pacijenata koji će biti zbrinuti tom veoma zahtjevnom procedurom.

Sjekloća Ivanović je rekla da je uvjerena da će i ubuduće imati punu podršku i razumijevanje menadžmenta KCCG.

“Na Klinici za bolesti srca i krvnih sudova urađene su juče u popodnevnim satima dvije nove procedure koje podrazumijevaju korišćenje novog instrumenta (rotablatora) koji smo do sada inače koristili samo u koronarnim intervencijama”, kazala je Sjekloća Ivanović.

Kako je navela, taj instrument počeli su da koriste i u liječenju bolesti začepljenja krvnih sudova i donjih ekstremiteta.

Ona je podsjetila da su prethodnog dana urađene dvije procedure koje su bile uspješne.

Jedan od tri pacijenta kod koga je urađena rotoablacija, Miodrag Vukčević, zahvalio je ekipi, na čelu sa Sjekloćom Ivanović, i uz pomoć Sagića.

On je, kako se navodi, bio pozitivno iznenađen opremom koju posjeduje KCCG, kao i osobljem, posebno tima koje je izvelo intervenciju.

“I ove najmodernije mašine ne bi bile ništa da nije bilo obučenih ekipa. Bio je to spoj mladosti i iskustva što me, kao starijeg čovjeka, najviše zadovoljava i interesuje. Bez mladosti nema ništa”, zaključio je Vukčević.

Preporučujemo za Vas