BFSCG: Nezadovoljstvo mjerama eskaliralo, prijeti da pređe u ozbiljnu ogorčenost

"Pored činjenice da je šansa da se pojedinac zarazi višestruko veća dok bira garderobu ili čeka u redu u nekom od tržnih centara gdje se, uvjerili smo se mnogo puta, bez namjere da bilo koga prozivamo, propisi apsolutno ne poštuju ili, recimo u frizerskom/kozmetičkom salonu, ugostiteljskom objektu nego što je to slučaj na treningu gdje, objašnjavali smo, opet mnogo puta, veliki prostor omogućava propisanu fizičku distancu, stoji i činjenica da je rekreativno vježbanje koje je centar ove djelatnosti izvor zdravlja i dobrog opšteg psiho-fizičkog stanja velikog broja naših sugrađana"

11533 pregleda 53 reakcija 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nezadovoljstvo koje je sa donošenjem novih mjera borbe protiv koronavirusa, tj. u našem slučaju zadržavanja postojećih, eskaliralo tako da prijeti da pređe u ozbiljnu ogorčenost čitave jedne privredne grane i velikog broja ljudi koje ona broji ne dozvoljava nam da ostanemo nijemi, iako to onima kojima se mjesecima uz svo poštovanje i razumijevanje i srdačne pozdrave obraćamo, više nego dobro polazi za rukom, saopšteno je danas iz Bodibilding i fitnes saveza Crne Gore (BFSCG).

"Naša obraćanja nadležnima sve do sada nijesu udostojena niti jednim utješnim "razmotrićemo", a kamoli stvarnim pokušajem riješenja po fitnes industriju izrazito nepovoljne situacije. Koliko god bili svjesni i savjesni, koliko god se trudili sagledati širu sliku i istrpjeti za viši cilj, što sprečavanje širenja pandemije jeste, ne mozemo a da ne primjetimo apsurd pomenutih mjera, iz sedmice u sedmicu. Ugostiteljski objekti, maloprodajni objekti različitih dobara, tržni centri i sve ostalo danas radi pa sjutra ne i tako u krug, dok je jedina konstanta, izgleda, zabrana rada fitnes centara i teretana, naročito zabrana grupnih fitnes treninga. Pored činjenice da je šansa da se pojedinac zarazi višestruko veća dok bira garderobu ili čeka u redu u nekom od tržnih centara gdje se, uvjerili smo se mnogo puta, bez namjere da bilo koga prozivamo, propisi apsolutno ne poštuju ili, recimo u frizerskom/kozmetičkom salonu, ugostiteljskom objektu nego što je to slučaj na treningu gdje, objašnjavali smo, opet mnogo puta, veliki prostor omogućava propisanu fizičku distancu, stoji i činjenica da je rekreativno vježbanje koje je centar ove djelatnosti izvor zdravlja i dobrog opšteg psiho-fizičkog stanja velikog broja naših sugrađana", ističe se u saopštenju BFSCG koje potpisuje Branko Gazdić, sekretar.

Oni su dodali da im nije , ni u kojem smislu, namjera da prozivaju druge djelatnosti, niti da negoduju zbog omogućenog prava na rad istih, već takve odluke u potpunosti podržavaju, budući da je, kako poručuju, svaka od njih ponaosob apsolutno potrebnadruštvu, a vrlo je jasno da dijelu tog društva i omogućava egzistenciju.

"Nejasno ostaje samo zašto se na djelatnost fitnes industrije trenutno žmuri. Pomenućemo i po ko zna koji put i to da fitnes centri i teretane plaćaju, pored ostalog, nerijetko veoma visoke zakupnine pa se pitamo ko to još u današnje vrijeme može priuštiti takav luksuz da plaća prostor koji je prosto zaključan. I tako mjesecima. Vodi li to krahu jedne grane koja je u našem trnovitom društvu tek pustila pupoljke? Kako će sve to uticati na mnogobrojne pojedince sa obje strane ove djelatnosti? Postoji li način da se ova pitanja riješe? Ili da se, makar, na njih kako-tako odgovori", rekli su iz BFSCG.

Oni su kazali i da su sva njihova prethodna obraćanja u ime bodibilding i fitnes klubova i svih onih koji ih na ovaj ili onaj način čine, pa i u ime jednog državnog saveza, naišla na muk.

"Obraćamo se sada javnosti jer je neophodno da se glas jedne državno priznate institucije čuje i onda kada nije glas odobravanja. Obraćamo se istovremeno i svim nadležnima, u istinskoj nadi da će naš problem konačno vidjeti kao relevantan i po tom pitanju nešto i učiniti", zaključuje se u saopštenju BFSCG.

Posebnim mjerama Ministarstva zdravlja u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa koje važe od 10. do 16. aprila, u opštinama Podgorica, Kotor, Plužine, Pljevlja, Budva, Tivat, Mojkovac, Herceg Novi, Berane, Kolašin, Andrijevica, Nikšić, Šavnik i Danilovgrad zabranjen je rad privrednih društava i preduzetnika koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama.

Bonus video: