Sindikat: Hrapović, Vujović i Čirgić se bave ucjenama i potkupljivanjem

Takođe, tvrde, Ministarstvo je pojačalo represivne mjere protiv “neposlušnih” delegata koje, kako su kazali iz Sindikata, aktivno zastrašuju i kažnjavaju
141 pregleda 2 komentar(a)
Sindikat doktora medicine Crne Gore, SDMCG, Foto: Facebook.com
Sindikat doktora medicine Crne Gore, SDMCG, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 07.12.2017. 15:41h

Ministar zdravlja Kenan Hrapović, državni sekretar Milovan Vujović i direktor FZO Sead Čirgić su u više navrata zastrašivali, ucjenjivali i potkupljivali delegate Skupštine Ljekarske komore, dok su im u zamjenu za glas obećavane različite privilegije, navode iz Sindikata doktora medicine Crne Gore.

"Obavještavamo crnogrsku javnost da će Sindikat doktora medicine prije i nakon sjednice Skupštine Ljekarske Komore podijeliti sve prikupljene informacije o nezakonitom uticaju ministra zdravlja Kenana Hrapovića, državnog sekretara Milovana Vujovića i direkora FZO Seada Čirgića na delegate Skupštine Ljekarske komore. Sindikat je već u posjedu određenog broja dokaza koji upućuju na osnovanu sumnju da su pomenuti, sa dijelom direktora JZU, izvršili više krivičnih djela Zloupotreba službenog položaja iz člana 416 Krivičnog zakonika i krivičnih djela Protivzakoniti uticaj iz člana 422 Krivičnog zakonika. Prema našim informacijama funkcioneri Ministarstva zdravlja su u više navrata posjećivali crnogorske zdravstvene ustanove aktivno zastrašujući, ucjenjujući i potkupljujući delegate Komore," kazali su iz Sindikata.

Takođe, tvrde, Ministarstvo je pojačalo represivne mjere protiv “neposlušnih” delegata koje, kako su kazali iz Sindikata, aktivno zastrašuju i kažnjavaju slanjem zdravstvenih inspektora, prijetnjom da neće biti produženi ugovori o radu njima i članovima njihovih porodica, povlačenjem specijalizacija sa javnih konkursa, otežavanjem registracije zdravstvenih ustanova...

"Sa druge strane, u zamjenu za glas na sjednici Skupštine Ljekarske komore dijelu delegata obećane su specijalizacije, premještaj u veće zdravstvene ustanove, napredovanje u službi, kao i zapošljavanje članova njihovih porodica mimo javnih konkursa. Opominjemo sve njih da ćemo pomno pratiti njihove aktivnosti i prije i nakon sjednice Skupštine Komore i da će protiv njih u slučaju osnovane sumnje biti podnešene krivične prijave za krivična djela Primanje mita iz člana 423 Krivičnog zakonika i Navođenje na protivzakoniti uticaj iz člana 422a Krivičnog zakonika," navodi se u saopštenju.

Kako navode iz Sindikata, nadaju se da do ovoga ipak neće doći, već da će svi delegati Skupštine na koje je, kako su kazali, izvršen protivzakoniti uticaj, tražiti svoje razriješenje kako ne bi došli u situaciju da budu predmet tužilačke istrage.

"Na žalost i ovom prilikom ih moramo podsjetiti da su njih birale njihove kolege kako bi zastupali njihovu volju, te da su dužni da zastupaju interes struke umjesto što trguju svojim glasovima. Sindikat je u ovom pravcu već prikupio određene dokaze koje će u slučaju zloupotrebe proslijediti mjesno nadležnim osnovnim državnim tužiocima," zaključuju iz Sindikata doktora medicine Crne Gore.

Bonus video: