traže promjenu lokacije

Kolašinci se žale na punktove za vakcinaciju: Djeca nemaju gdje da treniraju

Kolašinci pozvali ministarku zdravlja da razmotri mogućnost da punkt za masovnu vakcinaciju ne bude u fiskulturnoj sali škole

6945 pregleda 39 reakcija 16 komentar(a)
Osnovna škola “Risto Manojlović”, Foto: Dragana Šćepanović
Osnovna škola “Risto Manojlović”, Foto: Dragana Šćepanović

Sa više adresa iz Kolašina upućene su incijative ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović da fiskulturna sala OŠ "Risto Manojlović" ne bude punkt za masovnu vakcinaciju.

Predstavnici sportskih klubova i privrede, roditelji, ali i predsjednik SO Milan Đukić apelovali su da se umjesto tog prostora kao punkt za vakcinaciju odredi druga lokacija.

"U ime sportskih kolektiva, sportista, djece i roditelja iz Kolašina, molim Vas, da razmotrite mogućnost da se promijeni lokacija fiskulturne sale osnovne škole u Kolašinu koja je određena za vakcinaciju građana. Razlog za ovu urgenciju je činjenica da će se, određivanjem ove lokacije za vakcinaciju, prekinuti treninzi i takmičenja brojnih sportskih klubova i njihovih članova koji su svi učenici osnovne i srednje škole“, napisao je Đukić ministarki.

On kaže da ga raduje masovne vakcinacije građana i da uvažava činjenicu da je javno zdravlje prioritet. Međutim, kako je napisao, njegova urgencija je "višestruko povezana sa ostvarivanjem javnog interesa u oblasti sporta i realizovanjem lokalnih politika za mlade“.

"Opština Kolašin aktivno radi na sprovođenju nacionalne strategije za mlade, kroz posvećenu podršku sportskim kolektivima. Bez aktivnosti sportskih klubova omladina je prepuštena sama sebi i brojnim izazovima. U takvoj situaciji klubovi su svojevrsna oaza za mlade ličnosti koje se fizički, psihički i socijalno oblikuju u okviru njih, čime se, takođe, doprinosi javnom zdravlju“, piše u urgenciji koju je Đukić poslao Ministarstvu zdravlja.

Određivanjem sale osnovne škole za masovnu vakcinaciju, tvrde roditelji i sportisti, gubi se prostor dragocjen za očuvanje mentalnog zdravlja najmlađih. Takođe, i prostor "za redovnu nastavu koja treba da bude cilj mjera što se sprovode“.

Predstavnici roditelja podsjećaju da je sportski trening u doba pandemije "kontakt sa stvarnim, nekadašnjim životom“.

Oni tvrde da su svi sportski klubovi treninge organizovali u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Turistički radnici podsjećaju da je sala OŠ "Risto Manojlović" dio i turističke ponude.

"Zajednička borba i zajednički cilj je da se vrate gosti i turizam, a sportski turizam tu zauzima značajno mjesto. Na nedavnoj sjednici, Opštinski tim je za punkt masovne vakcinacije predložio hol Doma kulture“, kažu predstvanici kolašinske turističke privrede.

Preporučujemo za Vas