ASK: Bez pristrasnosti u Softićevom slučaju

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore ocijenilo je da pokretanje postupka protiv Softića predstavlja revanšizam države zbog tužbe koju je podnio jer tužilaštvo i policija nijesu riješili pokušaj njegovog ubistva 2007. godine
114 pregleda 2 komentar(a)
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Ažurirano: 07.12.2017. 15:08h

Agencija za sprječavanje korupcije negirala je danas da njena odluka u odnosu na javnog funkcionera Tufika Softića, na osnovu koje je pokrenut zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, ima bilo kakve elemente pristrasnosti.

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) ocijenilo je u srijedu da pokretanje postupka protiv Softića predstavlja revanšizam države zbog tužbe koju je podnio jer tužilaštvo i policija nijesu riješili pokušaj njegovog ubistva 2007. godine.

U reagovanju ASK-a navodi se da je Agencija u tom predmetu postupala isključivo u skladu sa Zakonom, na osnovu zahtjeva podnijetog od NN lica, po kojima je dužna da postupa u skladu sa članom 31 Zakona o sprječavanje korupcije.

„Imenovani javni funkcioner je dao izjavu u postupku pred Agencijom na usmenoj raspravi koja je sprovedena u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, kada je od ovlašćenog službenika Agencije upoznat da je njegovo postupanje u suprotnosti sa Zakonom“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da je Softić to i sam prihvatio, i nakon upozorenja Agencije otklonio postupanje suprotno zakonu time što je podnio Izvještaj o prihodima i imovini, a njegova supruga ostavku na javnu funkciju odbornika.

„ASK je nakon održane rasprave sa ovim javnim funkcionerom, paralelno sa tim upravnim postupkom, pokrenuo i prekršajni postupak pred nadležnim sudom za prekršaje“, kazali su iz Agencije.

To je, kako su naveli, praksa od početka rada Agencije, „jer otklanjanje nepravilnosti u toku trajanja postupka ne oslobađa javne funkcionere od odgovornosti, ni prekršajne ni administrativne“.

Iz Agencije rekli da su u ovoj godini pokrenuli 388 prekršajnih i 191 upravni postupak u odnosu na javne funkcionere zbog kršenja Zakona o sprječavanju korupcije.

Kako su kazali, nadležni sudovi su ove godine izrekli 270 sankcija, od čega 205 novčanih u iznosu od 52.300 eura, kao i 65 opomena.

U reagovanju se navodi da je 18. oktobra Agenciji dostavljen zahtjev NN lica za pokretanje postupka utvrđivanja da li vršilac dužnosti direktora Radija Berane krši odredbe Zakona o sprječavanju korupcije i Statuta tog javnog emitera, na način što istovremeno obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora, dok je njegova supruga odbornica.

„Agencija je utvrdila da je ovaj javni funkcioner prekršio član 7 Zakona o sprječavanju korupcije, a u vezi sa članom 33 i 42 Statuta DOO Radio Berane na način što je na osnovu odluke Savjeta o imenovanju od 15. aprila 2016. godine imenovan na funkciju v.d. direktora, dok je njegova supruga obavljala funkciju u SO Berane, čime je kao javni funkcioner podredio javni interes privatnom i izazvao sukob interesa“, kaže se u reagovanju.

Osim toga, kako se navodi, javni funkcioner je prekršio Zakon jer u skladu sa članom 8 nije obavijestio organ vlasti u kojem vrši funkciju o postojanju privatnog interesa, niti je na osnovu člana 23 dostavio Agenciji Izvještaj o prihodima i imovini u roku od 30 dana od stupanja na funkciju.

Iz Agencije su naglasili da se i ovom prilikom radi isključivo o uobičajenoj proceduri u nizu svakodnevnih redovnih aktivnosti tog organa, s obzirom na to da ASKsvakodnevno vodi postupke utvrđivanja kršenja Zakona o sprječavanju korupcije po prijavama trećih lica, kao i po službenoj dužnosti.

„I da odgovorna službena lica koja su vodila postupak u odnosu na Softića nijesu bila u bilo kakvom saznanju o eventualnim sudskim postupcima koje je ovaj javni funkcioner ranije pokrenuo protiv Crne Gore pred nadležnim sudovima“, kaže se u reagovanju.

Zato, kako se navodi, postupanje po predmetnoj prijavi, isključuje bilo kakvu političku konotaciju, odnosno pristrasnost ili namjeru zloupotrebe u primjeni Zakona o sprječavanju korupcije.

Iz Agencije su kazali da je detaljno obrazložena Odluka u odnosu na Softića po prijavi NN lica donešena 23. novembra, dostavljena javnom funkcioneru, organu vlasti i objavljena na internet stranici ASK-a, kao i sve druge odluke u vezi sa kršenjem zakona o sprječavanje korupcije.

Radi se, kako su naglasili, o transparentnoj proceduri primjene Zakona u kojoj Agencija ni na koji način nema saznanja o motivima podnosilaca podnosilaca prijava za pokretanje postupaka.

"Niti na bilo koji način može uticati kako će se javne odluke ASK-a dalje interpretirati u široj javnosti, niti snosi odgovornost za njihovu tumačenja u cilju postizanja političkih poena i propagiranja i postizanja političkih i drugih interesa, a na račun Agencije“, zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: