ministar unutrašnjih poslova sa predstavnicima nvo sektora

Sekulović: Ne stoji ocjena da bi se promjenom Odluke došlo do etničkog i izbornog inženjeringa, izjasniće se i Odbor

Sekulović je upoznao sagovornike sa konkretnim podacima i brojkama, kao i trenutnim statusom građana Crne Gore, kojima bi bilo olakšano sticanje crnogorskog državljanstva, promjenom Odluke, odnosno njenim prilagođavanjem zakonu i Ustavu

16956 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Sekulović, Foto: Boris Pejović
Sekulović, Foto: Boris Pejović

Apsoultno ne stoji ocjena dijela javnosti da bi se promjenom Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva došlo do demografskog, etničkog i izbornog inženjeringa, rekao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Sekulović je, kako je saopšteno iz MUP-a, razgovarao sa predstavnicima nevladinog sektora (NVO), o aktuelnim pitanjima i dilemama, koje se tiču izmjene Odluke kao i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

Kako navode, Sekulović je upoznao sagovornike sa konkretnim podacima i brojkama, kao i trenutnim statusom građana Crne Gore, kojima bi bilo olakšano sticanje crnogorskog državljanstva, promjenom Odluke, odnosno njenim prilagođavanjem zakonu i Ustavu.

"Shodno tome, apsoultno ne stoji ocjena dijela javnosti da bi se promjenom Odluke došlo do demografskog, etničkog i izbornog inženjeringa. Jedini cilj Ministarstva unutrašnjih poslova je ispravljanje nepravde, jer je postojeća Odluka protivzakonita i neustavna. Napominjemo da se ona, ukoliko bude usvojena, neće primjenjivati retroaktivno, te da strahovi koji postoje, oko izmjene crnogorskog nacionalnog bića, nemaju opravdanje", piše u saopštenju Ministarstva.

Sugestija nevladinog sektora bila je da je Odluka u startu trebalo da bude upućena na skupštinski odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, te da je proces morao biti transparentniji, a Sekulović je potvrdio da će o ovom pitanju mišljenje iznijeti i Odbor, odnosno poslanici.

"Iako Vlada vjeruje da su predložene izmjene Odluke u cilju da se ona uskladi sa zakonom, mišljenja smo da ne postoje prepreke da proces bude inkluzivan, da se o njemu izjasni skupštinski odbor i da se ukrste svi argumenti. Kada je riječ o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta, predstavnici NVO sektora iznijeće svoje sugestije i primjedbe tokom javne rasprave koja je u toku", kazali su iz MUP-a.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Centra za demokratsku tranziciju, Centra za monitoring i istraživanje, Centra za građansko obrazovanje, Instituta aleternativa, Centra za građanske slobode i Građanske alijanse.