Nakon brojnih nevolja i komplikacija: Slavka Adžović konačno dobila štalu

“Štala je izgrađena, pokrivena, a ostalo, prozori, vrata, voda, struja, bazen, kada se bude moglo. Prezadovoljna sam i moram priznati da sam, s obzirom na to šta me je sve snalazilo, mislila da se nikada neće napraviti. Ali, sve to ostavimo sa strane, idemo naprijed i borimo se. Život ide dalje, pa kako nam Bog sudi“, kazala je Slavka

12172 pregleda 825 reakcija 21 komentar(a)
Nada se da je nevoljama došao kraj: Adžović ispred štale, Foto: Svetlana Mandić
Nada se da je nevoljama došao kraj: Adžović ispred štale, Foto: Svetlana Mandić

Gradnja štale za stoku Nikšićanke Slavke Adžović, koja je napravljena tokom akcije koju je pokrenuo vlasnik vlasnik Farme magaraca Darko Saveljić, uz podršku “Vijesti“, završena je juče.

“Štala je izgrađena, pokrivena, a ostalo, prozori, vrata, voda, struja, bazen, kada se bude moglo. Prezadovoljna sam i moram priznati da sam, s obzirom na to šta me je sve snalazilo, mislila da se nikada neće napraviti. Ali, sve to ostavimo sa strane, idemo naprijed i borimo se. Život ide dalje, pa kako nam Bog sudi“, kazala je Slavka.

Tokom akcije, koju je Saveljić prošle godine organizovao, za nedjelju dana prikupljeno je 7.920 eura.

“Novac je dolazio sa više kontinenata, a uplate su bile od pet do 1.000 eura. Uplaćivali su i neki za koje znam da su u tim trenucima, zbog pandemije i kolapsa privrede, i sami ostali bez posla. Uplaćivali su i studenti. Sve je novo osim lima na krovu koji je donacija firme iz Podgorice”, kazao je Saveljić.

Slavka Adžović nema ni pedalj sopstvene zemlje, već se kuća njenih roditelja i štala, koja je izgorjela, nalaze na opštinskoj zemlji.

Stočarstvom se bavi tridesetak godina jer, kako je to više puta isticala, nikada nije željela da prosi ili da se bavi sakupljanjem sekundarnih sirovina, već da radi.

A nevolja joj nije falilo - vukovi su joj zaklali ovce, ljudi ubili kravu, sijeno gorjelo više puta, tukli joj oca i gluvonijemog brata od ujaka koji sa njima živi, izgorjela joj je kamp kućica u kojoj je živjela, a psi su jesenas zaklali i rastjerali tridesetak ovaca…

“Štala je bila pravo zidanje Skadra: tražili smo ponude od građevinskih kompanija i preduzetnika i dobili najjeftiniju iznad 23 hiljade eura. Više od dva mjeseca nijesmo mogli da nađemo izvođača jer nam je svaka građevinska firma rekla da, zbog zatvorenih granica, nijesu imali radnika ili su bili zauzeti drugim poslovima. Onda je Slavka imala smrtni slučaj u porodici koji je odložio sve posjete. Paralelno sa traženjem izvođača, u više navrata pisali smo Opštini za građevinsku dozvolu. Bili su izbori, niko se na dopise nije osvrtao”, podsjetio je Saveljić.

Radovi su u oktobru konačno počeli, ali su obustavljeni jer je Slavku inspekciji prijavila komšinica, koja je ujedno i njena rođaka, i kojoj se takođe kuća i ostali pomoćni objekti nalaze na opštinskoj zemlji.

U decembru prošle godine Skupština opštine je, na predlog gradonačelnika Milutina Simovića, usvojila odluku da se Slavki na privremeno korišćenje bez naknade ustupi zemljište površine od 797 kvadrata za izgradnju privremene štale.

“Nakon što smo dobili papire i našli izvođača, stigle su kiše i zima, to je dodatno poskupilo izgradnju jer se koristilo sredstvo protiv smrzavanja betona. Onda se dešavalo da se zid ozida i preko noći sruši… Ipak, najteži su bili građevinski filozofi i savjetnici koji su svaki dan obilazili Slavku i davali njoj neukoj savjete, a da sami nijesu učestvovali u akciji, niti na bilo koji način pomogli. Bilo je i političkih partija koje su virkale da vide kad će štala biti završena, da se pred njom fotografišu, pa su, nakon mog javnog upozorenja, odustali od predizbornog marketinga. Štala ima 140 kvadrata, jedan dio je finansirala Slavka. Zahvaljujući akciji pokrenutoj preko ‘Vijesti’, ona danas ima modernu štalu, više joj neće psi ulijetati u ovce, što se desilo ove jeseni, pa da za noć ostane bez njih 30. Koristim priliku da zahvalim svim dobrim ljudima koji su prepoznali problem i na bilo koji način učestvovali”, poručio je Saveljić

Slavka ima 17 komada krupne stoke, oko 90 ovaca i desetak koza.

“Sa novom štalom, očekujem i da godina bude kako treba. Štala je 20 sa sedam i po metara, napravljeno je i potkrovlje gdje može stati oko 900 bala. Pored sakupljenog novca, uzela sam i kredit od pet hiljada eura“, kazala je Slavka.

Bonus video: