Taksisti traže od Aerodroma dokumentaciju o zakupu taksi mjesta dva preduzeća

"Plaćali smo zakup, nas 16 taksista svake godine po 18.200 eura. Za deset godina smo uplatili skoro 200.000 eura na žiro - račun aerodroma, pitamo gdje je taj novac”

3010 pregleda 0 komentar(a)
Sa ranijeg protesta ispred aerodroma, Foto: Borko Ždero
Sa ranijeg protesta ispred aerodroma, Foto: Borko Ždero

Više podgoričkih taksista pozvalo je nadležne iz preduzeća Aerodromi Crne Gore da objave svu dokumentaciju, za koju tvrde da je po propisima, a tiče se zakupa taksi mjesta ispred podgoričke vazdušne luke.

Taksisti su zaprijetili da će, ukoliko dokumentacija ne bude objavljena, za nekoliko dana početi sa radom na toj lokaciji.

Kako je istakao taksista Goran Pajović, on, njegov otac i ostale kolege “protjerani sa te lokacije mimo zakona”.

“Licencirani sam taksista, par godina sam radio na aerodromu, dok mi je otac poslovao skoro 30 godina. Plaćali smo zakup, nas 16 taksista svake godine po 18.200 eura. Za deset godina smo uplatili skoro 200.000 eura na žiro - račun aerodroma, pitamo gdje je taj novac”, kazao je Pajović.

Pajović je istakao da “Royal” i “Lider” taksi rade na aerodromu pet, šest godina, a da im se po Zakonu ne može preko aneksa ugovora, kako je ranije saopšteno iz Aerodroma Crne Gore, produžavati period za rad. On je kazao da mora biti raspisan javni poziv.

“Tražimo od Aerodroma da javno objave dokument, gdje se vidi da je aneks potpisan na još 12 mjeseci. Tražimo da objave koliko plaćaju ‘Royal’ i ‘Lider’ taksi za godinu dana. Pored toga, tražimo da kažu koje im je resorno ministarstvo dalo odobrenje za tender 2015. godine. I da li je po zakonu dati javni poziv za parking na aerodromu u Podgorici, a to ne uraditi za Tivat”, naveo je Pajović.

Apelovali su na ministra Mladena Bojanića i na budući menadžment Aerodroma Podgorica da pod hitno ispitaju problem, ako se dokažu njihove sumnje da se te kompanije uklone sa tih taksi pozicija i podnesu krivične prijave.

“Ukoliko ne objave svu dokumentaciju za koju tvrde da je po Zakonu, mi licencirani taksisti ćemo u narednih nekoliko dana početi sa radom na aerodromu Podgorica. ‘Lider’ taksi nikada nije učesnik na tenderu, pa se pitamo na koji način može imati ugovor sa aerodromom, kako su ušli uopšte u poslovnu saradnju”, naveo je Pajović.

“Vijestima” su iz uprave Aerodroma kazali da su zaključili anekse ugovore “Royal plus” i “Lider taxi” koji “proizvode pravno dejstvo od 4. aprila”, a ističu za godinu dana.

Bonus video: