KOR: Nećemo dozvoliti da svjedočimo nestajanju Ljubovića i Gorice

"Podgorica nije skup kružnih tokova, izblijeđelih biciklističkih staza, izbetonirana Tološka šuma... Podgorica su njene rijeke, brda i parkovi. Podgorica su njeni ljudi"

4671 pregleda 114 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Koalicija za održivi razvoj (KOR) ocijenila je da su sve zelene oaze u Podgorici "na udaru bagera, kopača i nezajažljivih apetita građevinskih kompanija i privilegovanih pojedinaca"..

Oni su osudili rušenje velikog dija brda Ljubović sa sjeverne strane iza nekadašnjeg hotela "City".

"Kao dva dominantna prirodna, a možda i jedina preostala cjelovita, simbola našeg grada Podgorice izdvajaju se brda Gorica i Ljubović. Po jednom od njih naše malo mjesto je dobilo ime. A i nas, njene žitelje zovu – Podgoričanima i Podgoričankama. Tj. onima koji žive ispod i sa brdom Gorica. Mi sa ovim gradom dijelimo svoju egzistenciju, on je naša svakodnevica. Ukoliko se već godinama ti simboli rasparčavaju, rasparčava se i njegova duša. Naša duša. Podgorica nije skup kružnih tokova, izblijeđelih biciklističkih staza, izbetonirana Tološka šuma... Podgorica su njene rijeke, brda i parkovi. Podgorica su njeni ljudi", navodi se u saopštenju koje ispred KOR-a poptisuje Tamara Milošević.

Iz Glavnog grada "Vijestima" je rečeno da se radovi izvode u skladu sa važećim planom.

"Nedavno je gradonačelnik, nakon partije džeza i viskija, odlučio da posiječe topole u Bloku V jer, možda, ne liče dovoljno na tu sanjanu, naizgled neutralnu zemlju – Belgiju. Shvatio je da ako smo ljeti okupani suncem i znojem u našim isuviše betonskim krajevima, da beton treba da postane treći najveći simbol ovog grada (a možda i prvi), a da Gorica i Ljubović zaslužuju da obitavaju isključivo u uspomenama, bez prava narednih generacija na njih", navela je Milošević.

Iz KOR-a su apelovali na administraciju Glavnog grada, na organizacije, Vladu i cjeloukupnu državu "da su prizori koje uočavamo, bageri koje na njima vidimo – nedopustivi i da tako nešto nećemo i ne smijemo tolerisati".

"Sve zelene oaze našeg grada na udaru su bagera, kopača i nezajažljivih apetita građevinskih kompanija i privilegovanih pojedinaca. Sve to prate izgovori da se to mora, a sve se mora zbog povlaštenih biznismena, ali se za građane ne mora ništa. Kao djeca ovog grada, nećemo dozvoliti da svjedočimo nestajanju Ljubovića i Gorice jer njihovim nestajanjem nestajemo i mi", navela je Milošević.

Bonus video: