Carević: Pamtimo solidarnost i pomoć nakon zemljotresa

"U Budvi se još uvijek sjećamo evakuacija i života pod otvorenim nebom dok sa strepnjom osluškujemo grmljavinu iz utrobe zemlje"

2795 pregleda 6 komentar(a)
Carević, Foto: Vuk Lajović
Carević, Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević poručio je, povodom obilježavanja 42 godine od razarajućeg zemljotresa 15. aprila 1979. godine, da se ne smiju zaboraviti žrtve, ali i oni bez čije pomoći bi proces oporavka od te nesreće trajao mnogo duže.

"U zemljotresu jačine 7.0 Rihterove skale bilo je i poginulih a preko 10.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom. U Budvi se još uvijek sjećamo evakuacija i života pod otvorenim nebom dok sa strepnjom osluškujemo grmljavinu iz utrobe zemlje. U Starom gradu je svega 8 kuća ostalo neoštećeno dok su brojni sakralni i kulturno - istorijski objekti i spomenici ili nestali ili teško oštećeni", naveo je Carević.

Podsjetio je da je oporavak od zemljotresa trajao skoro punu deceniju.

"Za svo to vrijeme bili smo svjedoci jedne velike i bratske solidarnosti naroda iz cijele bivše Jugoslavije, a posebno Srbije čijim je nemjerljivim doprinosom, izdvajanjem sredstava svih građana te danas samostalne države Budva, ali i crnogorsko primorje ponovo stalo na svoje noge. Danas, kada sjećanje polako na traumatične događaje blijedi, ne smijemo nikada zaboraviti žrtve ali i sve one bez čije pomoći bi proces oporavka trajao mnogo duže. Priroda je tada pokazala i svoju drugu stranu. Onu koju ni dan danas ne možemo predvidjeti, ali nas povremena podrhtavanja upozoravaju da je moramo poštovati. Ali i poštovati sve one koji su i nama pomagali te 1979. godine i da uvijek u našim srcima budemo otvoreni za pomoć drugome u nevolji. Budva pamti i pamtiće", zaključio je Carević.

Bonus video: