sastanak predstavnika vlade i sindikata medija

Krivični zakon da bude izmijenjen propisivanjem novih krivičnih djela za napade na novinare

Drobnjak je, kako je saopšteno, upoznala prisutne sa aktuelnim problemima koje radnici u Javnom servisu imaju, dugovanjima RTCG-a prema njima i o trenutnom stanju u toj medijskoj kući

9289 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade
Sa sastanka, Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade

Krivični zakonik trebalo bi da bude izmijenjen, kako bi novinari i medijski radnici bili bolje zaštićeni, poručeno je na sastanku predstavnika Vlade i Sindikata medija Crne Gore (SMCG).

Sastanku su prisustvovali savjetnici potpredsjednika Vlade Filip Adžić i Miloš Perišić, potpredsjednik SMCG Radomir Kračković, predsjednica Sindikata zaposlenih u Radio-televiziji Crne Gore, Jadranka Drobnjak i stručni saradnik Dražen Đurašković.

Kako je saopšteno, Kračković je upoznao predstavnike Vlade sa djelovanjem SMCG čiji je fokus na poboljšanju socio-ekonomskog položaja zaposlenih u medijima, ali i njihove bezbjednosti.

On je, govoreći o čestim napadima na novinare, od kojih su se čak tri dogodila nedavno, ukazao na problem nekažnjivosti, odnosno na činjenicu da najozbiljniji napadi ostaju nerasvijetljeni.

Zbog toga je, kako je rekao Kračković, SMCG podržao inicijativu Akcije za ljudska prava (HRA) za izmjenu i dopunu Krivičnog zakonika u cilju krivičnopravne zaštite novinara, propisivanjem novih krivičnih djela za napade na novinare ali i pooštravanjem kaznene politike.

Adžić je kazao da su mediji važan faktor u svakom društvu i da Vlada treba da da ključan doprinos kako bi se popravio ambijent u kom novinari decenijama rade.

On je, govoreći o teškom položaju medija, podsjetio na godišnje izvještaje međunarodnih organizacija koji jasno govore o decenijskom nedostatku slobode medija u Crnoj Gori.

Adžić je naglasio da je prva demokratska smjena vlasti u istoriji Crne Gore dobra polazna osnova kako bi se u narednom periodu država pozabavila problemima novinara i medijskih radnika, ali i riješila prethodno nerasvijetljene slučajeve napada na novinare.

Drobnjak je, kako je saopšteno, upoznala prisutne sa aktuelnim problemima koje radnici u Javnom servisu imaju, dugovanjima RTCG-a prema njima i o trenutnom stanju u toj medijskoj kući.

"Razmatrajući modele izmjena i dopuna odredbi Krivičnog zakonika, sagovornici su konstatovali lošu situaciju u medijima i usaglasili se da se moraju pooštriti kazne, kako bi se unaprijedila sigurnost zaposlenih u medijima", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su predstavnici SMCG-a predstavili trenutne aktivnostima kada je riječ o najavljenim izmjenama medijskog zakonodavstva i izradi Medijske strategije Vlade, o čemu su, između ostalog, razgovarali i sa ministarkom javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamarom Srzentić.

Sastanak je bio, dodaje se, prilika da se razgovara i o problemima zaposljenih u lokalnim medijima, a naročito o finansijskoj održivosti i političkim uticajima na lokalne javne emitere.

"Adžić je iskazao otvorenost kabineta potpredsjednika Vlade za sve predloge koji se tiču izmjena zakonodavnog okvira, a koji će u krajnjem značiti poboljšanje uslova u kojima rade novinari", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas