Bar: Održan okrugli sto "Socijalna inkluzija i prava osoba sa invaliditetom"

Direktorica NVO „Adria“ Marta Anđelić je istakla da poslodavci treba da daju priliku OSI i da budu sigurni da će dobiti dobre i posvećene radnike, “ a vjerujem da postoje i oni koji mogu biti bolji, u odnosu na nekoga ko nema neku vrstu invaliditeta“
108 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2017. 16:26h

U Baru je danas održan okrugli sto „Socijalna inkluzija i prava osoba sa invaliditetom (OSI)“ koji je okupio poslodavce i OSI iz Bara i Ulcinja, i na kojem je ukazano da zapošljavanje OSI donosi višestruke koristi društvu-tako se poboljšava položaj ovih lica, lokalna zajednica postaje funkcionalnija, a poslodavci koji zaposle OSI od države dobijaju značajne benefite.

Na ovom skupu koji je održan u sklopu projekta „Nama je stalo, mi djelujemo“ Centra za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj u partnerstvu sa NVO „Adria“, podršku Opštine Bar i ZZZCG i finansijsku pomoć EU, navedeno je i da se na današnji dan na tržištu rada u Baru, Ulcinju i Budvi nalaze 224 osobe sa invaliditetom, a ovih lica u radnom odnosu je 31 za sada.

"Među beneficijama poslodavcima su subvencije na zaradu koje, zavisno od stepena invaliditeta idu od 50-75 posto isplaćene bruto zarade, bespovratna sredstva za prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada za OSI, učešće države u finansiranju ličnih troškova asistenta", istakla je Nataša Kovačević iz barskog Biroa rada.

Predsjednik Udruženja paraplegičara Crne Gore za opštinu Bar Slavko Vučićević naglasio je da je ovaj grad jedini u Crnoj Gori u kojem su “svi iz Udruženja paraplegičara zaposleni”, dodajući da ga invaliditet-75 posto- nimalo nije spriječio da svoje radne zadatke obavlja precizno i tačno.

"Poslodavac je prilagodio prilaz zgradi i radno okruženje, dobio sam asistenta u radu čiji honorar refundira Biro rada. Ovo su samo neke od beneficija koje poslodavac ostvaruje i zato vjerujem da će i ostali dati šansu OSI da rade i tako ih uključe u društvo", poručio je Vučićević, koji je inače zaposlen u Pošti Crne Gore.

Ističući da Centar za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj ima snažnu motivaciju i želju da pokrene društvo da razmišlja na drugačiji način, prihvati ova lica i da im šansu, Vesna Jukić iz Centra je apelovala na kompletno društvo, a posebno na poslodavce, da prevaziđu predrasude o radnim sposobnostima i vještinama OSI.

"Zbog toga i uključujemo u projektne seminare članove porodica OSI, kako bi uticali i na njihovu svijest, jer ima slučajeva da porodice kriju da imaju lice sa invaliditetom", dodala je Jukić.

Direktorica NVO „Adria“ Marta Anđelić je istakla da poslodavci treba da daju priliku OSI i da budu sigurni da će dobiti dobre i posvećene radnike, “ a vjerujem da postoje i oni koji mogu biti bolji, u odnosu na nekoga ko nema neku vrstu invaliditeta“.

Slobodan Đonović, direktor Centra za socijalni rad Bar i Ulcinj, rekao je das u u Centru ponosni što su dio ovako važne misije, koja ima cilj da doprinese zapošljavanju OSI, a sekretar opštinskog Sekretarijata za društvene djelatnosti Olivera Vidaković navela je da je realizacija ovog projekta od velikog značaja za OSI i da pruža velike mogućnosti.

U okviru projekta „Nama je stalo, mi djelujemo“ realizuju se kampanje „Više znanja za više mogućnosti“ i „Jednake šanse za rad“. Prva motiviše OSI da stiču nova znanja i rade na sebi, što treba da rezultira njihovom većom zapošljivosti, a druga informiše poslodavce o državnim benefitima za zapošljavanje OSI.

Galerija

Bonus video: