"Ne pristajemo na 'kompromise' kojima se gazi Ustav, rijeku ne damo"

Mještani Bara Kraljskih podsjetili Krivokapića, Abazovića i parlamentarnu većinu na obećanja i izjave koje su ranije davali o izgradni mHE i poručili da niko nema prvo da im oduzme pravo na život u zdravoj životnoj sredini

7705 pregleda 217 reakcija 5 komentar(a)
Vodotok Crnja, Foto: Damira Kalač
Vodotok Crnja, Foto: Damira Kalač

Ministartvo kapitalnih investicija ponudilo je mještanima Bara Kraljskih da žrtvuju rijeku Crnju, a da za "nagradu" spasu rijeke Čestogaz i Ljubašticu, na šta oni nijesu pristali.

Iz Mjesne zajednice Bare Kraljske saopšteno je da su se 13. aprila, u prostorijama tog Vladinog resora sastali sa Vladimirom Durutovićem i Majom Pavićević, a da su ih na sastanak pozvali iz Direktorata za energetiku i energetsku efikasnost.

"Mještanima je ponuđen takozvani 'kompromis' - da odustanu od odbrane rijeke Crnje, a da za 'nagradu' spasu rijeke Ljubašticu i Čestogaz (za koji nema nikakvih dozvola u ugovora). Zbog toga što su u julu 2020. godine započeti radovi na vodotoku Čestogaz mještani su Osnovnom državnom tužilaštvu u Kolašinu podnijeli krivičnu prijavu prije više od pola godine, a po kojoj do danas nema odluke tužilaštva", saopštio je predsjednik MZ Bare Kraljske, Milovan Labović.

On ističe da mještani nijesu prihvatili "kompromis", naglašavajući da ne žele i neće da učestvuju u kršenju Ustava Crne Gore, pozitivnih pravnih akata, propisa i zakona.

"Nudi nam se 'kompromis' za nešto što uopšte nije dio koncesionog ugovora, jer pomenute dvije rijeke uopšte ne pripadaju vodotoku Crnje za koji je izdata koncesija. Crnja je od jednakog značaja mještanima i ovom kraju, i ne možemo da pristanemo na nešto protiv čega smo bili od početka - a to je izgradnja malih hidroelektrana u ovom kraju", rekao je Labović.

On ističe da mještani neće pristati na "kompromis" i zbog cijelog procesa započete izgradnje, koji se najbolje oslikavaju u inspekcijskim nalazima Uprave za inspekcijske poslove:

"U nekim nalazima konstatuje se jedno stanje, dok se na terenu nalazi drugo. Inspekcija na poziv mještana nije reagovala adekvatno i obišla kompletan teren kako bi ustanovila pravo stanje i uočila da se gradi na vodotoku za koji ne postoji dozvola, te da su projektom predviđene cijevi od 55 cm, a postavljene od 81 cm i slično".

Labović je, u ime mještana, ocijenio da država treba da učini sve što je u njenoj moći da bez plaćanja odštete koncesionaru raskine taj štetan ugovor pun malverzacija.

"Takođe, smatramo da državni službenici treba da preispitaju nezakonitosti koje prate ovaj projekat, a ne da traže kompromise koji idu samo u korist koncesionara, a na štetu lokalne zajednice i države. Javni interes se u ovom slučaju mora zaštiti i mi kao mještani u tome samo možemo pomoći, a ne pristajemo na štetne kompromise koji nam se nude, jer mi nemamo pravo da trgujemo rijekama koje znače život i budućnost našem kraju i našem potomstvu...Želimo da podsjetimo predsjednik Vlade g. Krivokapića (Zdravka) i potpredsjednika Vlade g. Abazovića (Dritana), kao i sve partije koje čine parlament, na obećanja i izjave koje su dali o izgradnji mHE", poručio je Labović.

Oni su poručili da će, kao i do sada, u narednom periodu braniti svoje rijeke:

"Jer time branimo osnovno ljudsko pravo - pravo na život, kao i Ustavno pravo -pravo na život u zdravoj životnoj sredini i da niko nema pravo da pokuša da nam to oduzme".

Bonus video: