Ekološki pokret Ozon: Nacionalno brendiranje ekološke države jedini održivi razvojni pravac

“Posebna važnost nacionalnog brendiranja je privlačenje tražnje sa turističkih emitivnih tržista, koja nakon aktuelne pandemije, sve više traže tržišne niše sa ekološkim i održivim predznakom, kao alternativa polularnim masovnim ljetovalištima”

4696 pregleda 36 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ekološki pokret Ozon uputio je premijeru Zdravku Krivokapiću inicijativu za nacionalno brendiranje ekološke države Crne Gore, čime bi se stvorili uslovi za održiv razvojni pravac i prekinulo devastiranje najvrijednijih prirodnih resursa i loše upravljanje.

U Ozonu smatraju da je krajnje vrijeme da se pristupi formiranju multidisciplinarnog ekspertskog tima, koji bi pristupio izradi strategije nacionalnog brendiranja ekološke države.

Ta strategija, kako su naveli u inicijativi, dala bi osvrt na aktuelne infrastrukturne i kapitalne projekte, sa konteksta njihove ekonomske i ekološke održivosti i društvenog uticaja, kao i preporučila nove razvojne mogućnosti.

Iz Ozona su kazali da, imajući u vidu aktuelnu situaciju oko realizacije projekata, poput auto-puta, istraživanja nafte i gasa, energetskih projekata na bazi korišćenja hidro, solarne i energije vjetra, smatraju da je inicijativa utemeljena na realnoj potrebi održivosti ekonomskog sistema i javnog interesa.

“Posebna važnost nacionalnog brendiranja je privlačenje tražnje sa turističkih emitivnih tržista, koja nakon aktuelne pandemije, sve više traže tržišne niše sa ekološkim i održivim predznakom, kao alternativa polularnim masovnim ljetovalištima”, navodi se u inicijativi.

Iz Ozona su poručili da je nakon više decenija devastacije prirodnih resursa, čak i onih koji su imali nacionalne i međunarodne stepene zaštite, neodgovornog upravljanja i sprečavanja prava zainteresovane javnosti da učestvuje u procesu donošenja odluka, potrebno prevazići ekonomsku, političku i socijalnu krizu.

“Na način da se primjenom ciljeva održivog razvoja koje su donijele Ujedinjene nacije, kroz strategiju nacionalnog brendiranja ekološke države, utemelji dugoročan razvojni put, human, društveno odgovoran, prosperitetan i prepoznatljiv za jedan mali sistem kakva je Crna Gora”, naveli su oni.

Iz Ozona su rekli da bi se time uticalo na negativan imidž koji, kako su naveli, ima globalnu prepoznatljivost zbog koruptivno - kriminalnih aktivnosti u prethodnih više decenija.

“I to bi trebalo da imate na umu kao premijer, jer od Vlade na čijem ste čelu, pošteni građani očekuju konkretne rezultate kako zbog svoje egzistencije, tako i zbog perspektive njihove djece i budućih generacija”, navodi se u inicijativi upućenoj Krivokapiću.

Iz Ozona su kazali da se nadaju se da će Krivokapić njihovu inicijativu razmotriti na objektivan način, i da će imati priliku da u daljoj komunikaciji detaljno iznesu potrebnu argumentaciju.

Bonus video: