Uspješno završena ekspertska misija o funkcionisanju Agencije za sprječavanje korupcije

Misija koja je organizovana u saradnji s Kancelarijom za evropske integracije i Agencijom za sprječavanje korupcije, od posebnog je značaja u kontekstu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji u poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava.

5403 pregleda 2 komentar(a)
Radonjić, Foto: KEI
Radonjić, Foto: KEI

Završnim sastankom u online formatu, okončana je ovonedjeljna misija Evropske komisije o funkcionisanju Agencije za sprječavanje korupcije koja će omogućiti sveobuhvatnu procjenu dosadašnjeg napretka Crne Gore u oblasti prevencije korupcije, s posebnim osvrtom na sve aspekte djelovanja i dosadašnje rezultate Agencije za sprječavanje korupcije. Misija koja je organizovana u saradnji s Kancelarijom za evropske integracije i Agencijom za sprječavanje korupcije, od posebnog je značaja u kontekstu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji u poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava. U okviru misije, nezavisni eksperti iz Francuske, Slovenije i Rumunije imali su priliku da razmijene mišljenja s predstavnicima Agencije za sprječavanje korupcije, njenog Savjeta, Državne revizorske institucije, Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Zatvarajući misiju, načelnik Odsjeka za politička pitanja EU u Kancelariji za evropske integracije Miloš Radonjić izrazio je uvjerenje da je crnogorska strana ukupnim angažovanjem i pristupom misiji pokazala punu posvećenost reformskim aktivnostima u ovoj oblasti, kao jednoj od ključnih kako za proces pristupanja EU, tako i za demokratski razvoj našeg društva. Istakao je da je jačanje mehanizama za prevenciju korupcije važna obaveza iz naše evropske agende u kontekstu ispunjenja privremenih mjerila, ali je prvenstveno izraz našeg dugoročnog opredjeljenja ka stabilnom sistemu vladavine prava koji počiva na neupitnom povjerenju građana u državne institucije i njihov rad.

Pomoćnica direktora Agencije za sprječavanje korupcije Nina Paović je izrazila uvjerenje da će konačan izvještaj nezavisnih eksperata doprinijeti daljem unapređenju rada Agencije i njenoj punoj samostalnosti.

Uz zahvalnost na temeljnom pristupu eksperata tokom misije, predsjednik Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije Momčilo Radulović je ukazao da je crnogrska strana, pored evidentnog napretka, sama i uz podršku eksperata, prepoznala prostor za dalje unapređenje procesa rada te da je definisala nove inciijative i konkretna poboljšanja koja će pomoći u dostizanju veće efikasnosti i profesionalnosti u radu Agencije.

Načelnica Direkcije za krivično zakonodavstvo u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Ivana Mašanović je naglasila značaj organizovanja misije u aktuelnom trenutku finalne faze ispunjenja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

Predstavnica Evropske komisije Maja Smrkolj je najavila da će Evropska komisija nastaviti da prati dešavanja i dalji napredak u ovoj oblasti, kao jednoj od ključnih za pregovarački proces s Evropskom unijom.

Nezavisni eksperti su konstatovali konkretan napredak od održavanja posljednje ekspertske misije održane na istu temu 2017. godine. Istovremeno, ukazali su na pojedine nedostatke sistema na čijem otklanjanju će biti potrebno raditi u predstojećem periodu, između ostalog, u oblastima konflikta interesa i nespojivosti funkcija, kontrole finansiranja političkih subjekata i izbornih kamanja, provjere prihoda i imovine javnih funkcionera, lobiranja te unapređenje sveopšteg zakonodavnog okvira kada je prevencija korupcije u pitanju.

Bonus video: