"nastavlja se trend opadanja broja novoinficiranih"

IJZ: Epidemiološka situacija bolja, nema mjesta opuštanju

"Ono što sa sigurnošću znamo, to je da je suzbijanje ove epidemije moguće jedino masovnom vakcinacijom i striktnim poštovanjem svih preporučenih preventivnih mjera"

6954 pregleda 128 reakcija 4 komentar(a)
IJZ, Foto: Luka Zeković
IJZ, Foto: Luka Zeković

Institut za javno zdravlje (IJZ) dostavio je danas saopštenje u kome su prikazali trenutnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori.

U saopštenju se navodi da se nastavlja trend opadanja broja novoinficiranih koronavirusom.

Epidemiološka situacija
foto: IJZ

"U prethodnoj nedjelji prosječan broj novooboljeih po danu je iznosio 240 i najniži je u ovom periodu. Nastavlja se trend opadanja broja novoinficiranih slučajeva. U prethodnoj nedjelji prosječan broj novooboljeih po danu je iznosio 240 i najniži je u ovom periodu. Ohrabruju podaci, naročito posljednje 2-3 sedmice, da bilježimo pad registrovanih novopozitivnih slučajeva infekcije izazvane SARS-CoV-2 virusom kao i informacija da je evidentno smanjen broj osiguranika koji se javljaju ljekarima na primarnom nivou zdravstvene zaštite sa sumnjom na COVID-19. Međutim, iako je epidemiološka situacija u našoj zemlji bolja, zbog lake transmisije virusa, ali i nepredvidivosti na koju nas je epidemija naučila dosadašnjim tokom, i dalje nema mjestu opuštanju", ističe se u saopštenju IJZ.

Epidemiološka situacija
foto: IJZ
Epidemiološka situacija
foto: IJZ

Oni su dodali da kada se pogleda prosječan broj testiranih i procenat pozitivnih tj. novotkrivenih slučajeva primjećuju takođe pad.

"On je sada na 17% procenata. Ukupan broj preminulih u prethodnoj sedmici je nažalost 68 što je posljedica velikog broja obolijevanja u ranijem periodu. Kao što je poznato, ne možemo znati niti pretpostaviti da li će doći do daljeg poboljšanja ili pogoršanja epidemiološke situacije. Ono što sa sigurnošću znamo, to je da je suzbijanje ove epidemije moguće jedino masovnom vakcinacijom i striktnim poštovanjem svih preporučenih preventivnih mjera. Posebno naglašavamo da nema opuštanja ni kod osoba koje su primile vakcinu, te da je poštovanje osnovnih mjera potrebno ne samo prije, već i poslije vakcinacije", piše u saopštenju IJZ.

Navode i da iz izvještaja o izvršenoj imunizaciji protiv koronavirusa od 1. januara .2021. do 15 aprila 2021. imaju podatke da je ukupno na teritoriji Crne Gore vakcinisano 50.809 osoba, od toga prvom dozom 37.519 osoba, drugom dozom 13.290 - to je broj građana koji su u potpunosti završili process imunizacije.

Preporučujemo za Vas