Apotekama falio insulin, stigle dopune lijeka

Iz “Montefarma” kazali da se apoteke redovno snabdijevaju, ali je zbog jednomjesečnog budžetskog finansiranja došlo do smanjenja zaliha i deficita pojedinih medikamenata

25776 pregleda 8 komentar(a)
U “Montefarmu” se nadaju da će se situacija ubrzo stabilizovati, Foto: Boris Pejović
U “Montefarmu” se nadaju da će se situacija ubrzo stabilizovati, Foto: Boris Pejović

Državne apoteke ostale su ove sedmice bez insulina, a u skladište “Montefarma” juče su stigle dopune ovog lijeka i počela je vanredna distribucija.

To su “Vijestima” odgovorili iz ove ustanove, nakon što se više pacijenata žalilo na nestašiću insulina prethodnih dana.

“’Montefarm’ je tokom cijele prethodne i u prva tri mjeseca tekuće godine redovno isporučivao našim apotekama insuline. Ako su u prethodnih nekoliko dana pojedine apoteke imale problem sa zalihama insulina, taj deficit je mogao trajati dva-tri dana. Naše skladište očekuje dopunu svih vrsta insulina 16. aprila nakon čega će odmah početi vanredna distribucija apotekama kojima je potrebna hitna isporuka”, piše u odgovoru.

Iz “Montefarma” su kazali da se apoteke redovno snabdjevaju medikamentima, ali je usljed jednomjesečnog budžetskog finansiranja i nemogućnosti raspisivanja tendera došlo do smanjenja zaliha i deficita pojedinih ljekova.

“Nadamo se da će se situacija vrlo brzo stabilizovati, a građani u međuvremenu sem naših 55 apoteka imaju na raspolaganju i preko 190 privatnih apoteka koje su sklopile ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje, u kojima se takođe mogu realizovati propisani recepti”, odgovorili su iz “Montefarma”.

“Vijesti” su krajem marta objavile da su pojedine zdravstvene ustanove ostale bez antibiotika longacef u ampulama, koji koriste i kovid pozitivni pacijenti, a dovoljne količine ovog lijeka navodno su stigle počekom ovog mjeseca.

Deficitarni su bili i rastvori za injekciju solumedrol i lemod (urbazon), rastvori za injekciju, ali su stigle dopune.

Riječ je o kortikosteroidima, koji su važni u regulisanju brojnih tjelesnih funkcija u organizmu, i između ostalog se koriste kod zapaljenskih reakcija pluća.

Iz “Montefarma” su juče “Vijestima” kazali da je situacija po pitanju ampuliranih ljekova prilično stabilna.

“Konstantno se vrše dopune svim javnim zdravstvenim ustanovama, iako je potrošnja izuzetno visoka, a što je neminovnost nakon velikog broja oboljelih od kovida-19 u posljednjih par mjeseci”, piše u odgovoru.

Iz ove zdravstvene ustanove nedavno je saopšteno da je potrošnja ljekova na globalnom nivou uvećana i do nekoliko puta, ne samo antibiotika i protivupalnih terapija, već velikog broja medikamenata koji se koriste za liječenje koronavirusa i posljedica infekcije.

“Pri tom, u Crnoj Gori postoji prilično veliki broj pacijenata koji imaju neko hronično oboljenje i koji se moraju kontinuirano snabdjeti neohodnim ljekovima”, naglasili su.

Iz “Montefarma” su poručili da uprkos svim ovim uslovljenostima nastoje da snabdiju kompletan sistem javnog zdravstva Crne Gore i obezbijede nesmetano funkcionisanje.

“Vijesti” su početkom februara, na osnovu dokumentacije sa platforme Sindikata doktora medicine, objavile da bi crnogorske apoteke i zdravstvene ustanove mogle da se suoče sa nestašicom ljekova ukoliko Ministarstvo finansija ne promijeni odluku o privremenom finansiranju u oblasti zdravstva u dijelu koji se odnosi na izradu planova javnih nabavki do donošenja budžeta za 2021.

Bivše rukovodstvo Fonda za zdravstveno osiguranje sredinom januara obavijestilo je to Ministarstvo da je oblast zdravstva specifična, dok je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović sedmicu kasnije kolegama iz resora finansija uputila zahtjev za mišljenje za izradu planova javnih nabavki za potrebe zdravstvenog sistema.

Početkom marta u pojedinim ustanovama zabilježena je i nestašica ljekova protiv zgrušnjavanja krvi, koje osim kovid pozitivnih pacijenata kao redovnu terapiju koriste i trudnice.

Bonus video: