Tužioci istražuju luksuz Hrapovića

Podnesena inicijativa zasniva se na brojnim medijskim navodima koji snažno upućuju na to da pojedini članovi porodice imaju životne stilove koji su daleko iznad prijavljenih prihoda Agenciji, poput njegove ćerke Selme Hrapović

63730 pregleda 1171 reakcija 155 komentar(a)
Nije prijavio sve prihode u kartonu za 2019. godinu: Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Nije prijavio sve prihode u kartonu za 2019. godinu: Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić potvrdio je da njegovi tužioci ispituju životni stil bivšeg ministra i člana Predsjedništva Socijaldemokrata (SD) Kenana Hrapovića.

“U ovom tužilaštvu dana 7. aprila formiran je predmet poslovne oznake Ktr-S br.101/21, u kojem predmetu će nakon sprovedenog izviđaja biti donesena tužilačka odluka”, navodi se u odgovoru Katnića nevladinoj organizaciji Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Katnić
Katnićfoto: Luka Zeković

“Vijesti” su početkom mjeseca objavile da je Agencija za sprečavanje korupcije dostavila kompletnu dokumentaciju SDT-u koja se odnosi na prihode i imovinu njega i članova njegove porodice.

Povezani članci

03. April 2021.

Životni stil Hrapovića stigao do Katnića

Iz Agencije su tom prilikom kazali da su pokrenuli postupak po službenoj dužnosti, nakon čega je primila i prijavu CGO-a za provjeru životnog stila bivšeg ministra i njegove porodice u odnosu na prijavljenu imovinu i prihode. CGO je zatražio sredinom novembra od Agencije da detaljno ispita da li su Hrapovići prijavili sve prihode i imovinu.

Podnesena inicijativa zasniva se na brojnim medijskim navodima koji snažno upućuju na to da pojedini članovi porodice imaju životne stilove koji su daleko iznad prijavljenih prihoda Agenciji, poput njegove ćerke Selme Hrapović.

Selma Hrapović na Tajlandu
Selma Hrapović na Tajlandufoto: Instagram/screenshot

Društvene mreže su bile zatrpane detaljima sa profila Selme Hrapović na Instagramu, gdje se moglo vidjeti da je za kratko vrijeme obišla više destinacija, među kojima su Doha, Abu Dabi, Majami, Njujork, Bangkok… uglavnom u, ukoliko se radi o originalima, odjeći najpoznatijih modnih kuća.

“Vjerujemo da ni vama nijesu mogli promaći ti medijski navodi, kao ni raskorak u odnosu na prilično visoke troškove koji su javno vidljivi i onog što stoji u izvještajima koje je ovaj javni funkcioner podnio Agenciji”, navodi se u inicijativi CGO.

U posljednjoj godini ministarskog mandata, Hrapović je prijavio da je primao nepunih 2.100 eura, a njegova supruga 481 euro.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner dužan da u svojim imovinskim kartonima Agenciji prijavi tačne i potpune podatke. Za one za koje se utvrdi da nisu poštovali odredbe Zakona, propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Direktorica Agencije Jelena Perović je prošlog mjeseca donijela odluku kojom je utvrđeno da Hrapović nije prijavio sve svoje i prihode članova porodice, na osnovu čega je utvrđeno da je prekršio Zakon.

U odluci se navodi da on u redovnom godišnjem imovinskom kartonu za 2019. godinu nije prijavio sve prihode, odnosno da su njegovi prijavljeni prihodi manji za 335 eura, supruge Maida Hrapović za 4.604 eura, a sina Emira Hrapovića 425 eura.

Hrapović je Agenciji tada kazao da je napravio nenamjeran propust, te dodao da je u vrijeme dostavljanja kartona bio ministar i član Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, pa je to jedan od razloga zašto su se u izvještaju potkrale nenamjerne greške.

Bonus video: