nadzornici se ne mogu goloruki boriti protiv krivolovaca

Rendžere naoružati, krivolovce slati u zatvor

Određeno zadržavanje Vladanu Novakoviću koji je u petak uhvaćen u krivolovu u NP Durmitor, policija do sinoć nije uhapsila drugog krivolovca

34153 pregleda 985 reakcija 78 komentar(a)
Stiglo se do crvene linije: Jočić, Foto: Luka Zeković
Stiglo se do crvene linije: Jočić, Foto: Luka Zeković

Moraju se stvoriti zakonske mogućnosti da se nadzornicima u nacionalnim parkovima daju veća ovlašćenja, sredstva prinude i naoružanje, jer se ne mogu više goloruki boriti protiv naoružanih krivolovaca.

To je nakon posljednjeg incidenta u Nacionalnom parku (NP) Durmitor i odstrjela srndaća, kazala predsjednica Upravnog odobora Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) Marina Jočić.

Ona je istakla da sudije konačno moraju početi sa izricanjem zatvorskih kazni lovcima, jer se stiglo do crvene linije, nakon koje ne smije biti tolerancije.

Nadzornici Službe zaštite NP Durmitor u petak su, u akciji i potjeri na lokalitetu Šiplje, na lijevoj strani kanjona Tare, u krivolovu uhvatili Vladana Novakovića, a druga osoba uspjela je da im pobjegne.

Novaković je 2017. godine pravosnažno osuđen za krivolov u zoni NP Durmitor. To pokazuje da sudije ne smiju izricati blage kazne, jer nemaju efekta, već moraju izricati zatvorske. Ne može se sa 1.700 eura kazne i obavezom da uplati 1.300 eura odštete NP Durmitor, kazniti krivolovac kod kog policija pronađe pušku vrijednu 14.000 eura

Kod Novakovića, kog su rendžeri zadržali do dolaska policije, pronašli su lovački karabin sa snajperom i prigušivačem, a u njegovoj torbi glavu ubijenog srndaća i 7,5 kilograma mesa.

Novakoviću je juče nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima određeno zadržavanje do 72 sata, saopštila je portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Nataša Bajčeta.

Novaković nakon što su ga uhvatili rendžeri
Novaković nakon što su ga uhvatili rendžeri foto: NPCG

Policija tvrdi da nijesu uspjeli da identifikuju i uhapse drugog krivolovca, koji je u Šarancima ostavio parkiran “džip”.

Prethodno, Novaković i ta osoba duže od sat bježali su rendžerima, koji su na području Šaranaca čuli pucnje i krenuli u potjeru.

Prema saznanjima “Vijesti”, Novakovića je u Šarancima stigao jedan od nadzornika, uhvatio ga za ranac i oborio na zemlju.

U tom trenutku, drugi je uspio da im umakne...

Jočić je za “Vijesti” kazala da su nadzornici nakon potjere ostali da dežuraju pored dva džipa, kako bi spriječili da neko dođe i odveze automobile koje su krivolovci ostavili na mjestu odakle su krenuli u nezakoniti lov.

Istakla je da je žabljačka policija blagovremeno reagovala.

“Prema našim informacijama, Novaković je 2017. godine pravosnažno osuđen za krivolov u zoni NP Durmitor. To pokazuje da sudije ne smiju izricati blage kazne, jer nemaju efekta, već moraju izricati zatvorske. Ne može se sa 1.700 eura kazne i obavezom da uplati 1.300 eura odštete NP Durmitor, kazniti krivolovac kod kog policija pronađe pušku vrijednu 14.000 eura. Već su jednom izrekli takvu kaznu, nagrdili su ga. Lokalac, koji ga je tada najverovatnije vodio, kažnjen je sa sedam mjeseci zatvora”, rekla je ona.

Oduzeto oružje
Oduzeto oružjefoto: NPCG

Jočić objašnjava da je događaj u NP Durmitor opravdanim pokazao njihov zahtjev od prije 15 dana, kada su od potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Rada Miloševića, tražili da se nadzornicima daju veća ovlašćenja, oružje i sredstva prinude.

“Milošević je tada rekao da nema zakonskog uporišta da naoružaju narednike i daju im veća ovlašćenja, ali ovo pokazuje da se to mora hitno uraditi. Goloruki rendžeri u petak su jurili krivolovce sa opasnim oružjem, na kom je bio snajperski nišan i prigušivač. Kakve su bile šanse nadzornika u takvoj situaciji? Što da se nešto dogodilo? Upravo zbog tako opasnih situacija insistiraćemo na izmjeni zakona i propisa, kako bi im se omogućilo da dobiju službeno oružje i veća ovlašćenja”, poručila je Jočić.

Ona je istakla da to moraju uraditi, jer su NPCG odlučni da stanu na kraj nezakonitim aktivnostima, a posebno krivolovu i devastaciji najvrednijeg prirodnog i kulturnog bogatstva.

“To ne možemo sami, već nam je potrebna podrška svih nadležnih državnih organa - policije, tužilaštva, sudova i inspekcijskih službi, kao i savjesnih građana koji neće tolerisati i žmuriti na slučajeve uništavanja prirodnog bogatstva Crne Gore. Mi imamo nepotvrđene informacije o identitetu druge osobe koja je krivolovila u području NP Durmitor, ali očekujemo da ga policija što prije pronađe i procesuira. Ukoliko je to zaista osoba za koju su nam rekli da jeste, i on je povratnik u izvršenju ovih krivičnih djela”, kazala je Jočić.

Istakla je da NP Durmitor nije jedino mjesto gdje se nadzornici susreću sa problemima koje im prave krivolovci:

“Oni se i na Skadarskom jezeru suočavaju sa opasnim situacijiama, napadaju ih ostima, prijete da će da ih ubiju sondama. Dobro je da smo tamo počeli da imamo razumijevanje policije. Pomažu nam, privode krivolovce, oduzimaju čamce i motore…Problem su zakoni, napravljeni da služe lopovima i kriminalcima. Sistem kažnjavanja mora se zakonodavno riješiti, a mi ćemo istrajati na insistiranju zatvorskih kazni za krivolov i uvođenju moratorijuma na lov. To se pod hitno mora uraditi i ostaviti samo sanitarni lov, a da se i tada zna ko smije, kada, šta i gdje loviti”.

Policiji poznati odranije

Iz Uprave policije “Vijestima” je nezvanično rečeno da je Novaković i ranije hapšen zbog krivolova, i to na području Šavnika.

Prema saznanjima “Vijesti” i druga osoba, za kojom policija traga, a čiji identitet je saopšten novinarki, privođen je zbog krivolova na području NP Durmitor.