Iz kasa Mojkovca i Kolašina: Za "životne teme" 12.500 eura "Dnevnim novinama"

Iz kolašinske uprave nijesu odgovorili na pitanja o kriterijumima po kojima su birali medije i benefitima za građane, iz mojkovačke pak kažu da značajne teme nijesu uvijek u fokusu medija sa nacionalnom pokrivenošću...

28773 pregleda 103 reakcija 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz kasa Mojkovca i Kolašina lani je “Dnevnim novinama” plaćeno ukupno 12.500 eura, između ostalog i za “informativne sadržaje i praćenje aktivnosti“ na području te dvije opštine.

Iz kolašinske uprave nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o kriterijumima po kojima su birali medije i benefitima za građane od te saradnje.

Predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić kaže da su plaćali i informativne sadržaje, jer “teme koje su od životnog značaj za građane i Mojkovac, nijesu uvijek bile u fokusu interesovanja medija koje imaju nacionalnu pokrivenost“.

Zbog toga su, pojašnjava on, tražili načine da cjelokupnoj javnosti predstave važne aktivnosti lokalne uprave...

Prema podacima sa sajta Opštine Mojkovac, “Dnevnim novinama” plaćeno je 6.253 eura za rubriku “Hronika Mojkovca“.

Kako piše u fakturi, u taj iznos uključeni su i troškovi kupovanja novina.

Opština Mojkovac je lani za objavljivanje oglasa preduzeću “Nova Pobjeda” platila 2.371 eura.

U istom periodu, lokalnom Radiju Mojkovac isplaćeno je 12.389 eura za, kako se navodi, usluge prenosa sjednica lokalne Skupštine, objavljivanje oglasa i saopštenja.

Iz opštinske kase plaćen je i tematski broj časopisa “Komuna” posvećen Mojkovcu, što je građane koštalo 3.630 eura. Evidentirana je i uplata od 362 eura portalu CDM “za usluge objavljivanja tekstova“.

Svi iznosi su, kako je objašnjeno, sa uračunatim PDV-om.

Sekretar za finansije u kolašinskoj lokalnoj upravi Dragan Bulatović kazao je “Vijestima” da je tokom 2020. na ime oglašavanja i objavljivanja informativnih i drugih sadržaja u medijima ukupno plaćeno 6.678 eura.

Najviše, oko 6.000 eura - “Dnevnim novinama”.

Bulatović objašnjava da je tom dnevnom listu 4.400 eura plaćeno “po ugovoru za praćenje aktivnosti na području opštine Kolašin“.

Kroz formu rubrike Hronika Kolašina, tvrdi on, “popularizovane su teme od lokalnog značaja”.

Isključivo taj dnevni list čelnici kolašinske lokalne vlasti birali su i kada su čestitali građanima državne praznike, za šta je izdvojeno 1.391 euro iz kase svih građana.

Oglasi lokalne uprave objavljivani su samo u “Pobjedi”, za šta je lani izdvojeno 887 eura.

Mišnić je ocijenio da mojkovačka lokalna uprava uvijek nastoji da novinarima svih medija pruži pravovremene i tačne informacije.

“Opština je dobila ponude od određenih medija za korišćenje njihovih usluga, kao što su oglašavanja svih javnih konkursa, oglasa, javnih rasprava i sličnih događaja, koje smo i prihvatili. Preko lokalnog javnog emitera vršimo prenos svih sjednica skupštinskog zasjedanja u cilju potrebe transparentnosti rada odbornika kao predstavika građana. Takođe, i sve druge druge vrste oglašavanja i obavještavanja namijenjenih našim sugrađanima“, kaže Mišnić.

On podsjeća da u godini pandemije nije bilo prilike da se na svečanoj sjednici Skupštine povodom Dana opštine, predstave najvažniji učinci lokalne vlasti.

Prema njegovim riječima, cijeneći sve važniju ulogu portala, na CDM-u su predstavljali najvažnije aktivnosti Opštine.

“Dio iznosa koji se nalaze na našoj veb-stranici predstavlja plaćanje zaostalih obaveza iz prethodne godine (2019.), dok se ostatak odnosi na obaveze nastale u 2020... Za svaku objavljenu informaciju, način interpretacije nekog događaja ili predstvaljanje određene ličnosti, po Zakonu o medijima odgovora sam medij. Samim tim i korist koju su građani imali zavisi od načina interpretacije informacija koju su od nas mediji dobijali“, kazao je Mišnić.

Prema njegovim riječima, “kvalitetnu praksu iz Mojkovca, zahvaljujući dobroj promociji, primijenile su i druge opštine i institucije u rješavanju izazova sa kojima su se suočavali“.

Novac kojim Opština Radiju Mojkovac plaća usluge prenošenja sjednica lokalnog pralamenta, kako kaže urednica Ksenija Ćorić, ne može pokriti ni polovinu godišnjih obaveza tog komercijalnog medija.

“Smatramo da lokalna samouprava treba da podrži svoje medije, privrednike, poljoprivrednike, studente... Tek tada... neka i učini korak više, ali tek ako su zadovoljni njeni građani i njeni mediji. Časopis Komunu moram izdvojiti iz tih medija, kojima je... Opština plaćala za usluge. Taj časopis je dobar primjer. Urađen je namjenski broj, koji je na 60-ak strana opisao istoriju grada do današnjih dana sa znamenitim ljudima. To vrijedi“.

Ćorić ističe da ništa ne dobijaju na pokloni da se sjednice lokalne Skupštine prenose od 2009. godine, kada je na vlasti bio SNP sa koalicionim partnerima. “Za te usluge na godišnjem nivou Opština Mojkovac raspisuje tender od oko 9.000 eura. Naša medijska kuća je izabrana i angažovana da vrši usluge prenosa sjednica.... Opremu koju smo kupili za tu namjenu ne uspjevamo godinama da otplatimo“.

Radio Mojkovac je i javni servis za “minorna sredstva”

Ćorić tvrdi da je Radio Mojkovac, jedini elektronski mediji u tom gradu, “za minorna sredstva” i javni servis.

Navodi da lokalni javni servisi “pojedinačno koštaju lokalne budžete na stotine hiljada eura godišnje“.

“Prosta matematika kazuje koliko je na ovaj način Opština Mojkovac uštedjela novca u odnosu na to da je u obavezi da naš radio finansira kao lokalni javni servis. Smatramo da je privatno-javno partnerstvo i kroz medijski sektor, ali ne manji od 50:50 odsto troškova, najbolji mogući vid maksimalne uštede opštinskog budžeta. Takođe, maksimalne angažovanosti komercijalnog medija u obavljanju javnog interesa kroz pravovremeno i objektivno informisanje građana“.

Ona kaže da lokalni mediji u malim sredinama ne mogu pozitivno poslovati i da minimalni budžet potreban za proizvodnju i emitovanje programa Radija Mojkovac iznosi od 35.000 do 40.000 eura.

“Radio stanicu možete otvoriti sa tim iznosom, ali održati u životu je mnogo teže i skuplje. Košta života. Nekada smo imali osmoro zaposlenih, zapali smo u velike dugove, uzeli kredit da izmirimo i sada je banka vlasnik naših porodičnih nekretnina, sve zbog sna o mediju koji je potreban sredini... Preživjeli smo težak period i ‘krpili’ troškove i prodajom malina iz svog malinjaka... Sve sa velikom vjerom da će lokalna samouprava ili pomoći ili otkupiti i napraviti svoj javni servis“.

Ćorić tvrdi da nijedan lokalni komercijalni radio na sjeveru nije lani dobio pomoć od Vlade, iako je medijsku djelatnost proglasila ugroženom tokom pandemije.

“Nijesmo bitni? Ili nijesmo telali tuđe riječi”, kazala je ona, istakavši da sa drugim stanicama pokrivaju signalom gotovo trećinu države.

Bonus video: