Rovčanin: EPCG će u najkraćem roku da se preseli iz nekadašnje Hadži Hasanove džamije

Na temeljima porušene Hadži-Hasan džamije u Pljevljima šezdesetih godina prošlog vijeka izgrađena je zgrada pljevaljske Elektrodistribucije, u kojoj je danas smještena naplatna služba Elektroprivrede Crne Gore.

34114 pregleda 1209 reakcija 44 komentar(a)
Rovčanin, Foto: EPCG
Rovčanin, Foto: EPCG

Elektroprivreda Crne Gore preseliće na novu lokaciju službu naplate u Pljelvjima čim će se stvoriti preduslovi da se ovaj prostor na kojem je nekada bila Hadži Hasanova džamija vrati u vlasništvo Islamske zajednice Crne Gore.

To je Vijestima potvrdio izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin uz napomenu da je vlasnik ovog prostora Crnogorski elektrodistributivni sistem (Cedis).

Na temeljima porušene Hadži-Hasan džamije u Pljevljima šezdesetih godina prošlog vijeka izgrađena je zgrada pljevaljske Elektrodistribucije, u kojoj je danas smještena naplatna služba Elektroprivrede Crne Gore.

Da su se na tom mjestu obavljali vjerski obredi, danas jedino svjedoči minaret od 30 metara, na zapadnoj strani zgrade u kojoj građani danas plaćaju struju.

“Elektroprivreda Crne Gore izražava spremnost da u najkraćem roku pokrene procedure nabavke drugog objekta na adekvatnoj lokaciji s tim da bi objekat koji koristi ispraznila od lica I stvari I premjestila ih na drugu lokaciju. Ovo nije posledica poslednjih medijskih navoda već sam u prvoj nedelji nakon št sam stupio na ovu funkciju ja sam razgovarao sa izvršnim rukovodiocem Funkcionalne cjeline Snabdijevanje I to je projekat alokacije svih onih spornih objekata na prostoru Crne Gore I njihova adaptacija kako bi se prilagodili standardima najače crnogorske kompanije. Ovaj objekat se nalazi u vlasništvu CEDISA a koristi ga Elektroprivreda Crne Gore i nakon što mi nađemo novu lokaciju, očekujem, a u neposrednom razgovoru mi je to potvrđeno I spremnost cedisa da uđe u pregovore zajedno sa Opštinom Pljevlja, Islamskom zajednicom a imajući u vidu mišljenje Ministarstva prosvjete, nauke I kulture o istorijskom značaju ovog objekata, pokrenutojj elektronskoj poeticiji I očekuvanjima pljevaljske javnosti da se konačno I ovo pitanje riješi na dobrobit svih strana”, rekao je Rovčanin.

Očekuje da se u najkraćem roku pronaći novi objekat koji bi bio adekvatan za njihove potrebe I lokacijski odgovaralo navikama potrošača .

“Cjelokupan postupak sprovešće se u skladu za zakonima i propisima Crne Gore" rekao je Rovčanin.

Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore nedavno je prihvatilo zahtjev Nevladine organizacije Husein Paša- Pljevlja za potpisivanje elektronske peticije da se prostor na kojem se nalazila Hadži Hasanova džamija vrati u vlasništvo islamske zajednice Crne Gore.

Predsjednik NVO Husein Paša-Pljevlja Denijal Geljić kazao je da je peticiju potpisao veliki broj građana. Da bi ona ušla u procedure potrebno je prikupiti tri hiljade potpisa. Peticija koja nosi naziv stop skrnavljenju Hadži Hasanove džamije u Pljelvjima potpisivaće se do 13. juna..

“Višedecenijsko skrnavljenje Hadži-Hasanove Džamije u Pljevljima se mora zaustaviti! Na temelju Hadži-Hasanove džamije na Jaliji u Pljevljima, ispod njenog minareta se vrši naplata električne energije. Elektrodistribucija sa munarom je ismijavanje sa Islamom, Islamskom kulturom i nečovječno ponašanje prema kulturnim spomenicima. Podnosimo peticiju kao građani Crne Gore koja štiti svetinje i kulturne spomenike i koja ne bi trebalo da vrijeđa i izruguje pripadnike cijele jedne religije! Pronaći način da se pod hitno Hadži-Hasanova džamija vrati u vlasništvo Islamske zajednice u Crnoj Gori”, navodi se u tekstu peticije.

Bonus video: