Prvi online hakaton

UNDP: Pobjednici CoronaThona uspješno realizovali svoje ideje

“Sva rješenja su bila fokusirana na tri prioritetne oblasti - zaštitu života i javnog zdravlja, ubrzanje oporavka i obezbjeđivanje održive budućnosti, a posebna pažnja je bila posvećena očuvanju ljudskih prava i zaštiti ranjivih grupa”

2523 pregleda 0 komentar(a)
CoronaThon, Foto: Printscreen YouTube
CoronaThon, Foto: Printscreen YouTube

Najbolje ideje koje su nagrađene na prošlogodišnjem prvom online hakatonu u Crnoj Gori - CoronaThonu, u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uspješno su realizovane.

Iz UNDP-a su podsjetili da je crnogorskoj zajednici danas na raspolaganju platforma koja treba učenicima da olakša učenje, online prodavnica sa domaćim proizvodima, kao i aplikacija za dobrovoljne davaoce krvi.

“Prije godinu je postalo jasno da pandemija koronavirusa ne predstavlja samo zdravstvenu, već i društveno-ekonomsku krizu, te da je Crnoj Gori potrebna pomoć kako bi odgovorila na probleme i posljedice izazvane pandemijom”, kazali su iz UNDP-a.

Prvi online hakaton u Crnoj Gori okupio je digitalnu zajednicu, stručnjake iz različitih oblasti i građane koji su tragali za inovativnim rješenjima i pomogli cijeloj zajednici u izazovnom periodu.

CoronaThon su organizovali UNDP u Crnoj Gori i Vlada u partnerstvu sa udruženjima DevClub, Digitalizuj.Me, kompanijom Alicorn, Naučno-tehnološkim parkom, M:tel Digitalnom fabrikom i Investiciono-preduzetničkim centrom (ITC) Tehnopolis.

Rezultati takmičenja su prevazišli očekivanja, jer je za samo 12 dana stiglo više od 100 predloga.

“Sva rješenja su bila fokusirana na tri prioritetne oblasti - zaštitu života i javnog zdravlja, ubrzanje oporavka i obezbjeđivanje održive budućnosti, a posebna pažnja je bila posvećena očuvanju ljudskih prava i zaštiti ranjivih grupa”, navodi se u saopštenju.

U finalu takmičenja se našlo 15 timova, a pobjednicima su uručene nagrade u vrijednosti od ukupno 13 hiljada eura.

Prvoplasirani Tim YouLearn je razvio platformu koja učenicima, nastavnicima i roditeljima omogućava kreiranje kreativnih sadržaja koji olakšavaju učenje i čine ga zabavnijim.

Tim Trguj.me, koji je osvojio drugo mjesto na takmičenju, kreirao je online prodavnicu za umrežavanje ponude i prodaju proizvoda domaćih proizvođača, bez dodatnih troškova i uz automatizovani digitalni marketing.

U online prodavnici su dostupni lokalni brendovi i domaći proizvodi, a ideju je dodatno podržala i kompanija Domen.

Jedinstvena aplikacija trećeplasiranog tima AB+ povezuje davaoce krvi sa Zavodom za transfuziju krvi. Aplikacija Daruj krv dobrovoljnim davaocima krvi omogućava jednostavno zakazivanje donacije i obavještava ih kada je hitno potrebna određena krvna grupa.

Tim DoorG (Door to Government) osmislio je platfomu baziranu na vještačkoj inteligenciji, koja poboljšava komunikaciju sa institucijama i građanima olakšava pristup traženim informacijama, bez čekanja u redovima ili odlaska na šalter.

Itech Solutions start up kreirao je mobilnu aplikaciju Korzo, koja može pomoći pojedincima, kreativcima i malim preduzećima da promovišu i prodaju svoje proizvode i usluge, a korisnicima da, šetajući digitalnim korzom, vide ponudu popusta u svojoj okolini.

Preporučujemo za Vas