Utvrđena lista kandidata za članove Savjeta RTCG: Bojan Baća, Žarko Mirković, Veselin Drljević...

Administrativni odbor će listu da proslijedi Skupštini na glasanje

29268 pregleda 1369 reakcija 21 komentar(a)
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore utvrdio je na današnjoj sjednici da kandidati za članove Savjeta Radio Televizije Crne Gore budu Bojan Baća, Žarko Mirković, Naod Zorić, Filip Lazović, Veselin Drljević, Milica Špajak, Amina Murić, Marijana Camović Veličković i Predrag Marsenić.

Administrativni odbor će tu listu da proslijedi Skupštini na glasanje.

Baća je kandidat Univerziteta Crne Gore, Mirković CANU, Zorić nacionalnih ustanova kulture i NVO, Lazović Unije poslodavaca, Drljević NVO iz oblasti medija, Špajak i Murić NVO, Camović Veličković Unije slobodnih sindikata, a Marsenić Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Predsjednik Administrativnog odbora Milun Zogović je istakao da je interes svih, kao i građana da dobijemo nezavisan medij.

On je kazao da će Služba Skupštine objaviti biografije kandidata za članove Savjeta, za neku bolju TV, sa kojom će biti zadovoljni svi građani Crrne Gore.

Na sjednici Odbora najviše rasprave je bilo da li su i Privredna komora Crne Gore (PKCG) i Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) imali pravo da predlože kandidate za Savjet RTCG.

Zogović je kazao da je do sada PKCG u Savjetu RTCG imala predstavnika, te da bi trebalo ovoga puta da glasaju samo o kandidatu UPCG.

Predstavnik Demokrata Momo Koprivica je kazao da je nesporno da to pravo pripada UPCG, jer je 2009. bio predstavnik PKCG u Savjetu, 2014. UPCG, 2019. PKCG, pa sada UPCG nastavlja pravni kontinuitet.

Sa tim nijesu bili saglasni poslanici opozicije, koji su tražili da se o tom pitanju izjasni skupštinska stručna služba, ali Zogović je kazao da je ta služba odradila sve što je do njih.

Nakon toga se glasalo samo o kandidatu UPCG Filipu Lazoviću, koji je dobio potrebnu podršku.

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović je navela da zbog toga ta partija neće glasati za konačnu listu kandidata za Savjet RTCG.

Poslanici opozicije su ocijenili da bi takva odluka većine na Administrativnom odboru mogla da ima pravne posljedice.

Bonus video: