HRA: Javnu raspravu o Nacrtu o izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu organizovati u skladu s propisima

Iz HRA su kazali da predstavnici te nevladine organizacije danas nijesu prisustvovali debati o Nacrtu izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, jer su na nju pozvani u petak, na kraju radnog vremena, što im nije ostavilo dovoljno vremena da se za nju pripreme i odlože ranije preuzete obaveze

4221 pregleda 1 komentar(a)
HRA, Foto: HRA
HRA, Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) apelovala je na Vladu da javnu raspravu o konačnom Nacrtu o izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu organizuje u skladu s propisima, prema kojima ona mora da traje najmanje 20, a najviše 40 dana.

Iz HRA su kazali da predstavnici te nevladine organizacije danas nijesu prisustvovali debati o Nacrtu izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, jer su na nju pozvani u petak, na kraju radnog vremena, što im nije ostavilo dovoljno vremena da se za nju pripreme i odlože ranije preuzete obaveze.

Oni su u pismu potpredsjedniku Vlade, Dritanu Abazoviću, naveli da smatraju da je pozivanje na takav način na ozbiljne debate neprimjereno i da omalovažava učesnike.

“Apelovali smo da Vlada obezbijedi odgovarajuću javnu raspravu o konačnom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu u skladu s propisima, prema kojima ona mora da traje najmanje 20, a najviše 40 dana”, saopštili su iz HRA.

Oni smatraju da je održavanje javnih rasprava o ključnim zakonima, kakvi su i oni koji uređuju pravosuđe, neophodno da bi se obezbijedio najbolji mogući kvalitet tih propisa i povećalo povjerenje građana, a posebno stručne javnosti, u demokratski proces koji ostvaruje javni interes.

“Na osnovu letimičnog pregleda Nacrta zakona, pozdravili smo usvajanje naših predloga u pogledu sprječavanja sukoba interesa kod svih članova Tužilačkog savjeta i propisivanje dodatnih uslova u cilju depolitizacije kod izbora uglednih pravnika, i založili se za njihovo usvajanje u cjelosti”, rekli su iz HRA.

S druge strane, kako su dodali, primijetno je da Nacrt sadrži odredbe koje je Venecijanska komisija ranije kritikovala.

“Posebno zabrinjava što se ostalo pri tome da v.d. stanje može da se produžava unedogled tako što bi se vršioci dužnosti VDT-a smjenjivali, čime se izigrava ustavno rješenje za izbor VDT, koje zahtijeva i učešće opozicije”, istakli su iz HRA.

Prema njihovim riječima, u Nacrtu zakona nije posvećena dovoljna pažnja uređenju disciplinskih postupaka i postupaka ocjenjivanja državnih tužilaca, iako je u obrazloženju Nacrta ukazano na neefektivnost i nefunkcionalnost ovih postupaka u praksi.

Iz HRA-a su podsjetili da su ranije, u okviru javnih konsultacija, dostavili više predloga u odnosu na uređenje tih pitanja.

Bonus video: