Nezakonito primljeni i nesposobni mogu samo na biro rada

DPS pozdravio odluku Komisije za žalbe koja je usvojila pritužbe dijela otpuštenih službenika Opštine Tivat, potpredsjednik Opštine odgovara da će opet donijeti istovjetna rješenja

10265 pregleda 13 komentar(a)
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Opština Tivat
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Opština Tivat

Komisija za žalbe Vlade Crne Gore prihvatila je žalbe četrdesetak zaposlenih u Opštini Tivat koji su nakon donošenja nove odluke o organizaciji organa lokalne uprave i nove sistematizacije radnih mjesta u Opštini, krajem prošle godine, postali višak.

Oni su trenutno, kako to zakon predviđa, na šestomjesečnom “raspolaganju” tokom kojeg primaju pune plate i očekuju da budu ponovno pozvani na posao, ukoliko se Opštini ukaže potreba za njihovim radnim angažovanjem. Ukoliko toga ne bude, oni će nakon isteka roka od šest mjeseci i formalno dobiti otkaze i uz propisanu otpremninu otići na biro rada.

Nova tivatska vlast koju čini koalicija građanskih listi Narod pobjeđuje, Bokeški forum i “Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat” na taj način je za više od 40 odsto smanjila broj zaposlenih u Opštini, ali su se mnogi od njih - većinom članovi i simpatizeri bivše DPS-SD-HGI lokalne vlasti, u međuvremenu žalili državnoj Komisiji. Taj organ, u kome su još predstavnici bivše državne DPS-om predvođene uprave, ovih je dana prihvatio njihove žalbe pa je Komisija donijela rješenja kojima se nalaže lokalnoj upravi Tivta da ponovi postupak odlučivanja o radnom statusu tih ljudi.

“Još jednom na djelu, nova lokalna vlast bjelodano je pokazala svoje neznanje, nestručnost, nekompetentnost i lošu namjeru. Samo do juče narcisoidni i umišljeni pojedinci iz lokalne vlasti, hvalili su se nehumanim i nezakonitim činom slanja više od 40 opštinskih službenika na interno tržište rada, predstavljajući to kao najveće pozitivno djelo koje je neko do sada sproveo u praksi. Pritom se najmlađa odbornica i žena potpredsjednika Opštine, valjda ponosna na istorijsko djelo svog supruga, na posljednjoj sjednici SO usudila da ustvrdi da su zaposleni poslati ne na interno tržiše rada, već ‘na smetlište tržišta rada’ i na taj način ih grubo uvrijedila”, saopštili su tim povodom iz OO DPS Tivta.

Aludirajući na potpredsjednika Opštine Gorana Božovića (GB) koji je ranije javno kazao da je uz ovih 40 odsto koji su već stavljeni na interno tržište rada, iz Opštine trebalo da bude otpušteno još 10 do 20 odsto viška radnika koje je u njoj nagomilala prethodna vlast, iz tivatskog DPS-a su ocijenili da aktuelnu vlast u tom gradu sada “obliva hladni znoj” jer Komisija nalaže vraćanje na posao otpuštenih oslužbenika.

“Opsjednut svojim paunovskim šepurenjem, svoj previše rašireni rep može sada samo da sklopi i vrati se na početak priče: polako vraćajući one iste službenike koje je svojim glasom, ali ne jedinim, poslao na, kazano njihovim žargonom ‘smetlište’, poručili su tivatski depeesovci Božoviću.

On im je danas odgovorio da neće biti vraćanja otpuštenih na posao u Opštini, ali da će biti “novih riješenja (o otpuštanju - prim.aut.) sa istim dispozitivom”.

“Nema vraćanja jer nemaju gdje da se vrate, njihova radna mjesta koja ste vi nemilice izmišljali da bi partijski zapošljavali su ukinuta. Izvršena je racionalizacija administracije, ukinuta su bespotrebna radna mjesta. Nemaju se gdje vratiti jer su ostali oni manje nesposobni i po gdje koji sposoban, opet vaš kadar. Ostavili ste gomilu prekobrojnog beskorisnog administrativnog, a manjak stručnog kadra”, poručio je Božović predsjednici OO DPS Tivta Jovanki Laličić.

Naveo je da je “vrhunski interes” grada smanjenje javne potrošnje i ušteda milion eura godišnje koliko se davalo za plate viška radnika koje je DPS zaposlio u Opštini, kupujući na taj način njihove i glasove članova njihovih porodica.

“To je, bez sumnje, najvažniji potez do sad, uslov i osnova za oporavak i dalji zdrav razvoj naše lokalne zajednice. Nema više kupovine glasova opštinskim parama, nema više partijskog zapošljavanja, nema više trpanja trutova na grbaču građana, nema više prekobrojne administracije, tome je došao kraj”, kazao je Božović.

Božović
Božovićfoto: Facebook

On je Laličićevoj poručio da je njoj i njenim partijskim kolegama “zalud nadanje u zaštitu od strane zarobljenih institucija koje još uvijek pokušavaju da odbrane vaše nakaradno i nepošteno stečene privilegije”.

“Komisiji za žalbe, koja pokušava da zaštiti vaše glasače, samo se ne sviđa obrazloženje, vele treba detaljnije navesti kriterijume stavljanja na raspolaganje, pa traže da se ponovo sprovede postupak u kom će starješina pozvati lice da se izjasni u postupku, nakon čega će se donijeti novo rješenje, ali sa istim dispozitivom. Ima dosta kriterijuma, lako će se obrazložiti zašto je jedan, a ne ovaj drugi, vaš kadar, ostao u Opštini. Ishod je isti - neko mora da ode”, kazao je Božović, dodajući da je zakonski rok za postupanje Komisije istekao prije tri mjeseca, i da tek sad stižu “odgovori sa antidatumiranim aktima mjesec i kusur dana unazad”.

“Profesionalno i zakonito, kao što vidite, kao i svaka vaša priča i djelo. Sasvim je jasno zašto ne mogu, čitaj ne žele, razumjeti suvisla obrazloženja koja se baziraju na reorganizaciji i racionalizaciji pretrpane i partijski prezapošljene uprave. Tu su da štite nakaradni sistem koji ste postavili. Samo nas bespotrebno opterećuju, a vašim pulenima daju lažnu nadu i produbljuju agoniju. S druge strane, logično je da svi ti žalioci od vas očekuju spasenje, jer su vam prodali integritet, obraz, dostojanstvo, a prije ili kasnije će shvatiti da ste ih upravo vi prevarili, ali su na koncu ipak sami krivi što su na to pristali i što su se prodali, poručio je Božović predsjednici tivatskog DPS-a.

Božović: Sposobni su jedino da ostvare lični interes

Božović je kazao da aktuelna tivatska vlast neće pokleknuti u svojim nastojanjima da finansijski i organizaciono ozdravi tu opštinu i da je “neminovna realnost DPS poltrona: radna knjižica u ruke za nepuna dva mjeseca i tržište rada”.

“Naravno, ne očekujemo da će se iko od žalilaca zaposliti negde drugo prije isteka ovog roka i crpljenja svih privilegija, u kojima patriotski uživaju. Imajući u vidu ekonomsku krizu i trenutnu socijalnu situaciju, čak su i privilegovani jednogodišnjim finansijskim obezbjeđenjem”, ističe potpredsjednik tivatske Opštine, podsjećajući na brojne slučajeve protivzakonitih predizbornih zapošljavanja u lokalnoj samoupravi od strane bivše DPS-SD-HGI, kao i slična zapošljavanja u postizbornom peridu prije primopredaje uprave nad gradom, samo da bi “sistem i opštinski budžet doveli do kolapsa”.

“Sve vaše priče i pozicije su neodbranjive, pa vam i zamjena teza o nehumanom postupanju aktuelne vlasti ne pije vodu. Svaki pošten građanin je svjestan vaše ‘dobre’ namjere, ‘humanosti’ i gliba u koji ste zakopali ovaj grad. Pokrali ste i upropastili sve što ste mogli. Ostavili ste rupu u budžetu od 3,5 miliona eura. Kako je to moguće kad ste tako dobronamjerni? Vaši ‘supersposobni i znaveni’ kadrovi, najobičniji poltroni koje žalopojkama predstavljate kao stradalnike, jedino su eksperti za raskubanje budžeta i zadovoljavanje ličnih interesa”, kazao je Božović, dodajući da takvima povratka nema u Opštinu Tivat i da oni „svoje “superiorne” lične performanse usmjere u snalaženje na slobodnom tržištu rada, pod jednakim uslovima za sve građane”.

“Uostalom, zašto bi propadali u javnom sektoru sa limitiranim primanjima kad tako ‘prekvalitetni’ možete biti bogataši u realnom sektoru”, zapitao je Božović.

Bonus video: