NATO i NKT najviše pomagali nikšićku bolnicu

Tri zdravstvene ustanove prijavile su Agenciji za sprečavanje korupcije da su među prošlogodišnjim donacijama dobijali i respiratore

27667 pregleda 13 komentar(a)
Za pacijente sa najtežim oblicima korone priključivanje na respirator znači šansu da preživ, Foto: Shutterstock
Za pacijente sa najtežim oblicima korone priključivanje na respirator znači šansu da preživ, Foto: Shutterstock

Više od 20 respiratora donirano je prošle godine državnim institucijama i ustanovama, uglavnom zdravstvenim, vidi se iz dokumenta koji je postavljen na internet stranici Agencije za sprečavanje korupcije.

Većinu je dobila nikšićka Opšta bolnica i njen tadašnji direktor Ilija Ašanin. Prema Zakonu o sprečavanje korupcije, donacija predstavlja ustupanje materijalnih i nematerijalnih dobara, pokretne ili nepokretne imovine organima vlasti.

Nikšićkoj Opštoj bolnici dva puta je donirano po pet respiratora. Prvo je to uradilo Nacionalno kordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) krajem marta prošle godine, nekih desetak dana nakon što su prvi slučajevi koronavirusa registrovani u Crnoj Gori. Vrijednost doniranih respiratora (“Device Uvent T”) bila je malo više od 81.500 eura.

Kako se navodi u dokumentu o prošlogodišnjim donacijama i sponzorstvima, NATO je nikšićkoj bolnici krajem decembra donirao pet pokretnih respiratora “Zoll” čija je vrijednost procijenjena na 75.000 eura.

Bolnica je u decembru dobila i dva respiratora (“VG70”) od Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) vrijedna malo više od 34.200 eura, a prethodno, u aprilu, i jedan (“OXI 4plus”) od kompanije “Philip Moris” vrijedan 13.715 eura.

Prema dokumentu na sajtu Agencije, četiri respiratora dobio je prošle godine Klinički centar Crne Gore (KCCG).

Prve donacije najvećoj zdravstvenoj ustanovi u državi stigle su odmah poslije prvih registrovanih slučajeva od izvršnih direktora “Lovćen osiguranja” Matjaža Božića i “Tehnomaxa” Veska Petranovića.

Prvi je donirao model “General Electric Healthcare R860”, a drugi “Hamilton G-5”.

Nekoliko dana kasnije dobila je još jedan model “R860”, ali od direktora Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) Dejana Savićevića.

Direktor “Uriona” Velibor Ćuković donirao je sredinom aprila zdravstvenoj ustanovi na čijem je čelu tada bio Jevto Eraković model respiratora “Drager Savina 300”.

Vrijednost dobijenih respiratora nije navedena u dokumentu.

Direktor barske Opšte bolnice Dragoslav Tomanović dobio je kajem marta donaciju od tamošnje firme “Stari pristan” u vidu modela “Hamilton G-5”. Ni vrijednost ove donacije ne navodi se u dokumentu.

Jedina među institucijama koja je dobila respiratore a nije zdravstvena je Ministarstvo odbrane.

Tadašnji ministar odbrane Predrag Bošković dobio je četiri “Dagerova” modela, a vrijednost odnacija je 9.340 eura. Donaciju je uputio u drugoj polovini aprila Tomislav Debeljak, predsjednik uprave splitskog “Brodosplita”.

Prema Zakonu, organ vlasti dužan je da do kraja marta Agenciji dostavi pisani izvještaj o primljenim sponzorstvima i donacijama sa kopijom dokumentacije.

Zakonom je propisano da će se novčanom kaznom od 1.000 do 20.000 eura kazniti za prekršaj pravno lice koje ne dostaviti pisani izvještaj, a javni funkcioner sa 500 do 2.000 eura.

Njemci donirali maske VCG, Britanci zaštitna odijela

Ministarstvo odbrane dobilo je više donacija u cilju uspješnije borbe protiv koronavirusa.

Najvrednija među njima je donacija njemačkog Ministarstva odbrane - 50.000 zaštitnih maski čija je vrijednost 21.000 eura. Donacija je upućena krajem avgusta.

U aprilu su resoru odbrane stigli monitori za respiratore (“Drager Vista 120”), kao i setovi za infuziju vrijednu 15.000 eura. Donacija je stigla od generala Teda Voltersa, komandanta Združenih snaga NATO u Evropi.

Bivša britanska ambasadorka Alisaon Kemp uručila je donaciju u vidu zaštitnih odijela, koja su vrijedna nepunih 9.000 eura. U pitanju su odijela koja koristi tim za dekontaminaciju.

“Vojska Crne Gore je u prvim redovima odbrane od kovida-19, a britanska vojska ima čast da pomogne zaštitnom opremom kojom doprinosimo kolektivnoj bezbjednosti svih u Crnoj Gori”, saopšteno je tom prilikom iz ambasade.

Bonus video: