razgovarali i o medijskim slobodama i napadima na novinare

Sekulović sa Rajnke i o hapšenju Kašćelana, najavljena Strategija za borbu protiv transnacionalnog kriminala

Na interesovanje ambasadorke za dešavanja u Pljevljima, nakon imenovanja Harisa Đurđevića na čelo CB u tom gradu, Sekulović je istakao da se situacija pomno prati.

27076 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Sekulović, Foto: Screenshot
Sekulović, Foto: Screenshot

Vlada planira da formira međuresorsku radnu grupu koja će izraditi Strategiju za borbu protiv organizovanog transnacionalnog kriminala, na čijem će čelu biti ministar unutrašnjih poslova.

To je saopšteno nakon sastanka ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića sa ambasadorkom SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Sekulović i Rajnke su razgovarali o trenutno aktuelnim temama, među kojima su borba protiv organizvanog kriminala i korupcije, pitanje crnogorskog državljanstva i registara prebivališta i boravišta, interne kontrole u Upravi policije, imenovanje načelnika CB Pljevlja Harisa Đurđevića, medijske slobode i napadi na novinare.

"Ministar Sekulović je informisao ambasadorku o sinoćnjem hapšenju Slobodana Kašćelana, zbog postojanja osnovane sumnje da je organizovao kriminalnu grupu za koju se sumnja da je stvorena radi izvršenja najtežih krivičnih djela. Ambasadorka Rajnke je pozdravila tu policijsku akciju, kao znak posvećenosti Crne Gore ispunjavanju obaveza iz poglavlja 24 u procesu pristupanja EU", navodi se u saopštenju MUP-a.

Objašnjavjući suštinu oko pitanja Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva i Zakona o izmjenama registara prebivališta i boravišta, Sekulović je akcentovao da cilj MUPa nije, niti će biti, da bilo kome oduzme državljanstvo ili da trajno oduzme prebivalište, već samo utvrđivanje koliko tačno ljudi zaista živi u Crnoj Gori.

On je napomenuo da je jedan od prvih zahtjeva ka njemu, nakon stupanja na funkciju, bilo sređivanje biračkog spiska, te da ovi koraci jesu upravo dio tog puta.

Ambasadorka Rajnke je, kako je saopšteno, pohvalila i istakla kao veoma bitno što će se o ove dvije teme govoriti u Parlamentu, pred Odborom za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, jer to jeste mjesto za dijalog i debatu.

Ministar Sekulović je ambasadorku inoformisao i da je Zakon o unutrašnjim poslovima u skupštinskoj proceduri, te da će on podrazumijevati integrisanje Uprave policije sa MUP-om.

"To će značiti i dalje operativnu nezavisnost UP, ali pojačani nadzor i kontrolu nad njom, kao i legitiman upliv ministra u kadrovsku politiku, jer snosi političku odgovornost za konačne rezultate", objasnio je Sekulović.

Na interesovanje ambasadorke za dešavanja u Pljevljima, nakon imenovanja Harisa Đurđevića na čelo CB u tom gradu, Sekulović je istakao da se situacija pomno prati.

"Politika MUP-a jeste povlačenje poteza koji će biti neselektivni, bez diskriminacije i politički neutralni“, istakao je Sekulović.

Ambasadorka je, saopšteno je, poručila da će oni pratiti situaciju, te da je veoma bitno kako će se taj proces završiti, ali i da se mora podržati koncept različitosti.

Kada je riječ o slobodi medija i napadima na novinare, Selulović je Rajzing Rajnke predočio da je Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija jedan od prioriteta u radu MUP-a.

"Intenzivirali smo njen rad, proširićemo je, a moguće i ojačati neke njen nadležnosti. Napadi na novinare koji su se dogodili u posljednjih nekoliko mjeseci, u policijskom smislu, može se reći da su suštinski riješeni“, kazao je Sekulović.

Na sastanku je, kako se navodi, dogovorena i dalja komunikacija i saradnja u ključnim oblastima, koja je do sada bila veoma uspješna.

Sastanku su pored Sekulovića i Rajzing Rajnke prisustvovali njeni saradnici Stiv Monako i Sida Pejdž, a ispred MUP-a državni sekretar Zoran Miljanić i pomoćnik direktora UP, koji rukovodi sektorom za borbu protiv kriminala Dejan Knežević.

Preporučujemo za Vas