Ambasadorka EU u Crnoj Gori posjetila Ulcinj i Bar

Popa: EU šalje snažnu poruku solidarnosti i prijateljstva sa južnim opštinama

Ovo je bila druga posjeta ambasadorke Oane Kristine Pope crnogorskim opštinama. Prije Ulcinja i Bara, u martu je obišla Berane i Rožaje

4825 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Delegacija EU u CG
Foto: Delegacija EU u CG

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasadorka Oana Kristina Popa posjetila je Ulcinj i Bar, u okviru svoje prve radne posjete jugu Crne Gore.

Tom prilikom srela se sa čelnicima lokalnih samouprava, sa kojima je obišla ulcinjsku Solanu, Stari Bar, Staru maslinu kao i korisnike projekata koje Evropska unija finansira u ove dvije opštine.

Ambasadorka Popa se u Ulcinju sastala sa predsjednikom opštine Aleksandrom Dabovićem sa kojim je razgovarala o prilikama u najužnijoj crnogorskoj opštini.

Nakon obilaska Solane, a u prisustvu predstavnika Nacionalnih parkova Crne Gore i organizacija civilnog društva Centar za zaštitu ptica (CZIP) i Dr Martin Schneider-Jacoby Association (MSJA), osvrnuli su se na stanje na Solani, koje predstavlja jedno od važnih mjerila za zatvaranje pregovora o poglavlju 27 - zaštita životne sredine. Ambasadorka Popa je obišla i poljoprivredno grazdinstvo u Ulcinju, koje je kroz IPARD program dobilo potrebnu mehanizaciju da unaprijedi proizvodnju.

"Veoma sam impresionirana prirodnim bogatstvima ulcinjske Solane. Solana nije samo nacionalni, već i evropski dragulj i jedinstveno stanište za ptice selice. Evropska unija podržava Crnu Goru u pronalaženju održivog rješenja, od kojeg će koristi imati kako lokalno stanovništvo, tako i ptice. Tokom današnje posjete naglasila sam potrebu da se nađe održiv način upravljanja Solanom, za dobrobit svih. Mi smo spremni da podržimo opštinu Ulcinj u tom poduhvatu", saopštila je ambasadorka.

Domaćin Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori u Baru bio je predsjednik opštine Dušan Raičević.

Posjetili su Dnevni centar za starije osobe, koji je uspostavljen kroz zajednički program EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Sa 170.000 eura EU podrške, Centar je renoviran, zaposleno je šest lica, a usluge centra koristi 30 starijih Barana.

Ambasadorka je takođe imala priliku da posjeti Staru maslinu i maslinjak Džidžarin, koji su sada dio specijalne turističke mape za promociju starih maslinjaka, uspostavljenu uz podršku EU projekta prekogranične saradnje. Obišla je i Stari Bar, čija će istorijska mjesta biti rekonstruisana, a turistička ponuda unaprijeđena kroz još jedan EU projekat prekogranične saradnje.

"Ulcinj i Bar su među opštinama koje najviše koriste EU programe prekogranične saradnje. Evropska unija je investirala preko 20 miliona eura u 22 prekogranična projekta u posljednjih pet godina u Ulcinju i Baru. Ovi projekti donose konkretne benefite u oblastima kao što su zaštita životne sredine, razvoj turizma, očuvanje kulturnog nasljeđa, zapošljavanje, transport i socijalna inkluzija. Uživala sam u obilasku nekoliko prekograničnih projekata u Baru, čiji će krajnji rezultati podstaći turizam i investicije u ovom regionu", rekla je ambasadorka EU.

Ambasadorka se tokom posjete uvjerila da ulaganja Evropske unije donose konkretne koristi lokalnom stanovništvu i tim povodom obećala nastavak podrške kroz buduće projekte.

"Veoma sam svjesna izazova sa kojima se ove opštine suočavaju tokom pandemije, pogotovo u kontekstu dolazeće turističke sezone. Moja posjeta danas šalje snažnu poruku solidarnosti i prijateljstva sa južnim opštinama, kao i drugim dijelovima Crne Gore. EU će nastaviti da vas podržava", zaključila je šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Ovo je bila druga posjeta ambasadorke Oane Kristine Pope crnogorskim opštinama. Prije Ulcinja i Bara, u martu je obišla Berane i Rožaje.

Preporučujemo za Vas