"sistemska korupcija kroz dodjelu stanova i kredita"

Bošnjak: U proceduri Zakon o utvrđivanju porijekla imovine, biće test i za Vladu

"Ovaj zakon i ova odredba su i test za ovu Vladu, da vidimo koliko je spremna da se obračuna sa ovim kriminalcima zaogrnutim najvišim državnim funkcijama"

19212 pregleda 173 reakcija 20 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Printscreen
Bošnjak, Foto: Printscreen

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak saopštila je da je konačno objelodanjeno ono o čemu ukazuje od 2006. godine - "sistemska korupcija kroz dodjelu stanova i kredita državnim funkcionerima iz sve tri grane vlasti, kako bi ih izvršna vlast držala zarobljenim i poslušnim".

Rukovodilac stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković kazala je da je arhiva koja se tiče dodjele stambenih kredita i stanova pod povoljnim uslovima dobrim dijelom uništena.

Ona je kazala da je najmanje 175 funkcionera dobilo pomoć na ovaj način, od ukupno njih 580. Njima je podijeljeno oko 25 miliona eura.

Bošnjak je podsjetila da je podnosila krivične prijave protiv predsjednika stambene komisije Slavoljuba Stijepovića koji je, kako je navela, "poklanjao stanove kao navodne radne prostore podobnima bez ikakvog pravnog utemeljenja čak ni u njihovim nakaradnim odlukama".

"Tužilaštvo je to odbacilo, jer su isti ti tužioci na isti taj protivzakonit način riješili sebi ili svojoj djeci stambeno pitanje i u sramnom obrazloženju naveli da je predsjednik komisije samo ispunjavao naredbe predsjednika Vlade, Đukanovića, u šta niko nikada nije posumnjao", navela je Bošnjak.

Dodala je i da Ustavni sud "godinama ćuti" na njenu inicijativu za ocjenu zakonitosti i ustavnosti Vladine odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera.

"Kao i Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada u kome su provukli nakaradnu protivustavnu odredbu kako bi pokušali da opravdaju svoje kriminalne aktivnosti. Ćutao je i Ustavni sud jer su predsjednik suda i gotovo sve sudije bile dio ovih kriminalnih aktivnosti pa su i oni podmireni stanovima i kreditima", navela je Bošnjak.

Rijetki su bili slučajevi, kako je istakla, "da je nekom od njih zaista bilo neriješeno stambeno pitanje".

"Ovo su uglavnom bili dodatni bonus stanovi ili krediti da namire i svoje nasljednike, ili ih pak prodaju po tržišnim uslovima i dobiju pare, a za uzvrat da ćute i klimaju glavom na sve što im se iz Vlade sugeriše. Zato sam ja stavila u procedure Zakon o utvrđivanju porijekla imovine kojim se obuhvaćeni ovi "sretni dobitnici" koji treba da obeštete državu za razliku u odnosu na tržišne vrijednosti. Ovaj zakon i ova odredba su i test za ovu Vladu, da vidimo koliko je spremna da se obračuna sa ovim kriminalcima zaogrnutim najvišim državnim funkcijama", zaključila je Bošnjak.

Preporučujemo za Vas