upućene sugestije Vladi za izradu planskog dokumenta

Opština i MCP usaglasili budući izgled Sabornog hrama u Budvi

Predviđeno da se hram gradi na mjestu sadašnje gradske kapele. Prije nego što bude započeta gradnja, kapela će biti izmještena, odnosno izgrađena na novom groblju, nedaleko od budućeg hrama

21626 pregleda 40 reakcija 35 komentar(a)
Planirani izgled Sabornog hrama, Foto: Kompjuterska animacija
Planirani izgled Sabornog hrama, Foto: Kompjuterska animacija

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević i koordinator Mitropolije crnogorsko-primorske, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, dogovorili su smjernice za izradu planskog dokumenta - urbanistički projekat, kojim će biti obuhvaćeno dva hektara zemlje Mitropolije - dobro crkve Sveta Petka na zaobilaznici, gdje je planirana izgradnja najvećeg sabornog hrama na crnogorskoj obali, hram Svetog apostola i jevanđeliste Marka.

To je “Vijestima“ potvrdio Carević koji se prošle sedmice sastao sa Joanikijem u Budvi, a sugestije su upućene Ministarstvu ekologije prostornog planiranja i urbanizma. Ministarstvo je prihvatilo predlog Carevića, koji je od Vlade zatražio da se što prije započne izrada tog planskog dokumenta, jer je to preduslov kako bi MCP mogla da na mjestu gradske kapele izgradi pravoslavni hram.

Carević je kazao da su izvršene neke izmjene od prvobitnog idejnog rješenja budućeg hrama, koje se odnose na zvonik, ali i i činjenicu da nije potrebno graditi pomoćne prostorije za hram, imajući u vidu da se u neposrednoj blizini nalazi i konak crkve Sveta Petka.

On je “Vijestima“ potvrdio da su i usaglašenim planskim rješenjem, koji je upućen Vladi, predviđeno da se hram gradi na mjestu sadašnje gradske kapele, te da će prije nego što bude započeta gradnja, kapela biti izmještena, odnosno izgrađena na novom groblju, nedaleko od budućeg hrama.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović nedavno je dostavio Careviću i predlog odluke o izradi urbanističkog projekta, koji je potpisao premijer Zdravko Krivokapić.

“Molimo da nam dostavite sugestije u odnosu na planirane kapacitete, broj vjernika za koji se predviđa kompleks, kao i vrstu i tiipove objekata koje bi kompleks obuhvatao: administrativne objekte, paraklisi, zvonici...“, naveo je u dopisu Mitrović.

Upravo je na osnovu ovoga zahtjeva održan i sastanak Carevića i Jonikija, na kojem su koncipirane tražene sugestije.

U Odluci o izradi urbanističkog projekta za kompleks pravoslavnog sabornog hrama u Budvi, koju potpisuje Krivokapić, navodi se da izrada “predstavlja planski osnov za uspostavljanje prepoznatljive arhitektonske fizionomije u kompleksa kroz izgradnju pravoslavnog Sabornog hrama na crkvenom zemljištu“.

“Površina obuhvata urbanističkog projekta iznosi oko 20.493 kvadrata. Za UP će se raditi strateška procjena uticaja na životnu sredinu, a finansijska sredstva potrebna za izradu UP obezbijediće se iz budžeta Crne Gore u iznosu od 12.000 eura. Rok za izradu urbanističkog projekta je 12 mjeseci od potpisivanja ugovora sa rukovodiocem izrade planskog dokumenta. UP se radi na osnovu programskog zadatka“, navodi se u odluci.

Izrada urbanističkog projekta ključna je da bi se stvorile mogućnosti za gradnju hrama. Naime, MCP je još 28. jula prošle godine predala v.d. glavnom gradskom arhitekti Mladenu Ivanoviću zahtjev za davanje saglanosti na idejno rješenje budućeg hrama.

Ivanović koji je obavljao funkciju glavnog arhitekte u vrijeme administracije Nikole Divanovića (DPS) pozivajući se na važeći Detaljni urbanistički plan “Podkošljun“ predočio je Mitropoliji da je neophodno da se za crkveni kompleks mora izraditi urbanistički projekat, za šta je zaduženo tada bilo Ministarstvo održivog razvoja.

Međutim, Mitropolija je u novembru dostavila novom v.d. glavnom gradskom arhitekti Vladanu Stevoviću, koga je imenovao Carević, nakon smjene lokalne vlasti dopis da odustaje od zahtjeva, jer je i od novog gradskog arhitekte upozorena da mora da se uradi urbanistički projekat.

Carevićeva administracija je prije nasilne smjene davala podršku Mitropoliji da započne gradnju hrama. I pokojni mitropolit Amfilohije je još za “Vijesti” prije dvije godine najavio gradnju hrama u Budvi, navodeći da će to biti ukras grada.

Poslovni aranžman sa HDL Mitropoliji donio novac za gradnju

Na odluku da započne gradnju, svakako je uticao i poslovni aranžman SPC sa kompanijom HDL, jer je Mitropolija susjednu parcelu, pored kapele ustupila u dvodecenijski zakup trgovačkom lancu, koji je na tom mjestu izgradio dvoetažni veliki hipermarket.

Nekadašnja glavna gradska arhitektica Ana Samardžić je 2019. dala saglasnost na idejno rješenje poslovno trgovačkog kompleksa HDL. Idejnim rješenjem na crkvenoj zemlji predviđene su dvije faze - jedna koja podrzumijeva gradnju jednospratnog poslovno trgovačkog centra i druga faza predviđa gradnju II, III, IV i V sprata sa ukupno 59 stanova.

Da bi HDL mogao da izgradi supermarket, bilo je potrebno kompletiranje parcele, pa su je početkom novembra 2018. Skupština opštine, tijesnom odborničkom većinom dala zeleno svjetlo lancu supermarketa da im se za 154 hiljada eura proda 483 kvadrata opštinske zemlje.

Zeleno svjetlo da se gradi supermarket dalo je deset odbornika tada vladajuće koalicije i to šest iz redova DF, tri iz Crnogorske, SNP, i nezavisni odbornik Stevan Džaković. Protiv je bilo devet odbornika - sedam Demokrata, nezavisna odbornica Dragana Vujović i odbornica URA Božena Jelušić. Bukvalno je glas jednog odbornika prevagnuo da se HDL-u proda opštinska zemlja.