Kakvi ljudi, takva i priča

Reagovanje profesora Duška Bjelice na tekst pod naslovom "Koga najviše citiraju, toga i nagrade"

10128 pregleda 49 reakcija 47 komentar(a)
Bjelica, Foto: Filip Roganović
Bjelica, Foto: Filip Roganović

Član Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore (UCG), profesor Duško Bjelica reagovao je na tekst, objavljen u utorak, 20. aprila, pod naslovom "Koga najviše citiraju, toga i nagrade".

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

"Jedan sam od 50 univerzitetskih profesora koji su do sada nagrađivani za citiranost u WOS i SCOPUS naučnim bazama na Univerzitetu Crne Gore. Konkretno, kao što ‘Vijesti’ interesuje, za 2019. imam dvije nagrade za citiranost i to za SCOPUS bazu od 845 eura, i WOS bazu od 845 eura, što ukupno iznosi 1.690 eura neto za godinu dana. I tu ne vidim ništa sporno.

To je nagrada za poboljšanje međunarodne prepoznatljivosti UCG, kao što su i nagrade za objavljivanje naučnih radova u časopisima i monografijama, akademska mobilnost na visokorangiranim univerzitetima, recenziranje i uredništvo u visokorangiranim časopisima i ostvarene projektne aktivnosti.

Međunarodna pozicioniranost UCG je u 2019. i 2020. bila najveća od njegovog osnivanja. Zahtjev za nagradu se uz priloženu dokumentaciju predaje na matičnom fakultetu, a Naučni odbor UCG ocjenjuje i donosi konačnu odluku po tom pitanju.

Ako je bilo što urađeno netransparentno i nezakonito, siguran sam da će kao i ja i ostalih pedeset kolega sa UCG biti spremno na bilo kakvu reviziju ovih nagrada. Ja sam lično spreman na to. Spreman sam i da se ta dokumentacija javno prezentuje građanima Crne Gore isto kao i ovi neutemeljeni tekstovi u vašem listu.

Sve prihode po ovom osnovu sam prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije. Na njih su plaćeni porezi i doprinosi i iste sam primio uz svoj lični dohodak. To mi je bila zakonska obaveza kao jednom od funkcionera UCG. Za moje bankovne račune sam dao saglasnost da se može imati uvid u iste.

Takođe, profesori koji su mentori kandidatima na magistarskim i doktorskim radovima imaju dodatak na platu, a isti se isplaćuje tek nakon toga što kandidat odbrani svoj magistarski ili doktorski rad. Taj posao mentora prosječno traje od godinu do četiri godine po jednom kandidatu zavisno od ranga studija, a sredstva namijenjena za to primaju se takođe uz lični dohodak.

I to je jedan od razloga za mjesečna odstupanja u visini ličnog dohotka koji se misteriozno pominje u vašem tekstu. I to možete provjeriti. I meni i bilo kom zaposlenom na UCG. Mentorstva na završnim diplomskim radovima na osnovnim i specijalističkim studijama ne predviđaju nadoknade. To svi radimo besplatno na svim univerzitetskim jedinicama.

Što se mene lično tiče, odgovorno tvrdim da nije istina da su u prilog moje citiranosti u WOS i SCOPUS bazama ušli studentski radovi, niti radovi i citati iz časopisa Sport Mont koji je u bazi SCOPUS, niti radovi i citati iz časopisa Montenegrin Jurnal of Sport Science and Medicine koji je u bazi WOS, čiji sam jedan od urednika. Ali i da jesu to je potpuno legitimno.

Treba dosta truda da rad bude objavljen u časopisima koji se nalaze u tim bazama. Ponosan sam i što imamo te časopise i što sam dio te priče. Tome ću i dalje biti posvećen. Da li se time bave i moji i kritičari, mislim da ne.

Shodno Pravilniku, predviđeni broj od 40 ostvarenih citata u radovima koji su objavljeni u WOS ili u SCOPUS bazama višestruko sam nadišao već u prvim mjesecima godine u najznačajnijim svjetskim časopisima, što takođe mogu dokumentovati.

Ja sam godišnje po citiranosti u najjačim svjetskim časopisima citiran u radovima od autora sa svih kontinenata i uglavnom više nego desetostruko nadilazio cifre iz Pravilnika koji nikada nije trebalo prilagođavati prema meni. Što nije ni činjeno. Neargumentovano ste tvrdili suprotno. To dokazuje da su sve teze u vašim tekstovima netačne i zlonamjerne. Ali to ću i dokazati, vjerujem argumentovano na meritornom mjestu gdje ćemo imati priliku da se sretnemo u periodu pred nama.

Za to što pričaju pojedini administrativci sa UCG koji vas sporadično i selektivno snabdijevaju podacima - nije tačno. Do ove godine, kontrola zarada po osnovu nagrađivanja Pravilnikom nije bila predmet interne revizije koliko ja znam. Ista je planom interne revizije predviđena za 2021, takođe, koliko ja znam.

Naime, Pravilnikom o postupku, uslovima vrednovanja i načinu nagrađivanja zaposlenih za poseban doprinos razvoju i međunarodnom pozicioniranju UCG se nagrađuju zaposleni na UCG počevši od 2016. godine (Bilten UCG br. 387).

S obzirom da je riječ o “nagrađivanju”, nagrada se dodjeljuje zaposlenima za uspjeh ostvaren u prethodnom vremenskom periodu. Svaka isplata retroaktivno, ako je bila i realizovana nije nezakonita jer se nagrade isplaćuju kao nagrada za prethodni, a ne budući period. Ne može, niti je bilo isplata unaprijed. Nagrada se dobija po učinjenom poslu uz stroge provjere svih navoda i materijalne dokaze. Nagrade se isplaćuju zaposlenima kao dodatak na zaradu. To može da vam potvrdi svako od nagrađenih profesora i da činjenično dokumentuje. A dokumentaciju za svakog pojedinca, pa i mene možete naći na UCG. I vi i bilo ko drugi. Izvolite i uvjerite se u neistine koje pišete.

Sve i da je ta retroaktivnost uplata zaposlenim za nagrade problematična, zakonitost i ustavnost takvog akta cijeni jedino Ustavni sud Crne Gore.

Stvara se prividna slika da su na UCG bile neke inkriminisanje radnje u vezi toga, što naravno nije tačno. Ako je i tačno, za to nije kasno ni sad. Nek izvoli ko god misli da je bilo nezakonitosti u tom radu i da su univerzitetski profesori nezakonito nagrađivani za doprinos razvoju i međunarodnom pozicioniranju UCG. Nek već danas državni organi krenu od mene. Čekam ih.

Pošto je sad sve to objelodanjeno i za Pravilnik, i za nagrađivanja za citiranost i mene i ostalih kolega, ja sam lično spreman da u vezi toga budemo i procesuirani jer smatram da je mala kazna da samo ja budem medijski razapinjan na stupicma “kartela’’ od novina i portala do raznih botova i naručenih sagovornika.

Ja sam spreman da se pred bilo kojim državnim organom izložim za sve što sam radio i uradio na Univerzitetu Crne Gore i bilo đe drugo, da preuzmem i pojedinačnu i kolektivnu odgovornost u punom smislu te riječi. Ne samo za rad na UCG, nego i u cjelokupnom životu od rođenja do danas. Krenite jurišnici i oslobodioci.

A sad bih zaključio: kakvi ljudi, takva priča", zaključuje Bjelica u reagovanju.

Bonus video: