SNP: Pandemija koronavirusa velika opomena da treba spašavati planetu dok još nije kasno

"Ulcinjska Solana je, zahvaljujući ogromnom pritisku međunarodne zajednice, spašena od sprovođenja "genijalnih" nauma potencijalnih investitora. Barski gimnazijalci nisu uspjeli da sačuvaju decenijama stare čemprese koji su krasili okolinu njihove škole, a na udar DPS-a došla je i Sinjajevina, koja je određena za gradnju poligona za potrebe Vojske Crne Gore, što je novo rukovodstvo Ministarstva odbrane zaustavilo"

3091 pregleda 1 komentar(a)
SNP, Foto: Miloš Rudović
SNP, Foto: Miloš Rudović

Još jedan Međunarodni dan planete Zemlje svijet dočekuje u izuzetno teškoj situaciji, ističu iz Socijalističke narodne partije.

"Za razliku od prethodnih godina kada je ovaj značajan datum obilježavan masovnim ekološkim akcijama u svijetu i u našoj zemlji, i ove godine će sve to izostati jer bi svako okupljanje u doba globalne epidemije koronavirusa predstavljalo preveliki rizik za dalje širenje zaraze", navodi se u saopštenju.

Iz SNP dodaju da iako je Crna Gora Ustavom definisana kao ekološka država i sa otvorenim poglavljem 27 u procesu pregovora sa EU, "mora se konstatovati da od tada u ovoj oblasti gotovo ništa nije urađeno".

Oni dodaju da o "brizi" koju je prethodna vlast posvećivala životnoj sredini najbolje govori kako ističu podatak da u cijeloj državi postoje samo četiri gradska postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, i preko 300 divljih deponija.

Iz SNP ističu da je situacija u oblasti upravljanja vodama pogoršana time što je bivša Vlada odobrila niz projekata izgradnje malih hidroelektrana, "koje su na našim rijekama željeli da grade njoj bliski biznismeni".

Oni dodaju da je nova Vlada shvatila rizik koji može nastupiti zbog "ovakvih poslova" i da je zato obustavila dalju izgradnju MHE.

"Nova vladajuća struktura svjesna je činjenice da je Crna Gora ekološka država i zna da je to sjajna šansa da se na svjetskom tržištu naša zemlja pozicionira kao prepoznatljiva, jedinstvena i vrijedna destinacija", kazali su.

Iz SNP su naveli da su Pljevlja decenijama unazad među najzagađenijim gradovima Evrope, ali kako navode to kod predstavnika bivše vlasti nije izazvalo zabrinutost.

"Ulcinjska Solana je, zahvaljujući ogromnom pritisku međunarodne zajednice, spašena od sprovođenja "genijalnih" nauma potencijalnih investitora. Barski gimnazijalci nisu uspjeli da sačuvaju decenijama stare čemprese koji su krasili okolinu njihove škole, a na udar DPS-a došla je i Sinjajevina, koja je određena za gradnju poligona za potrebe Vojske Crne Gore, što je novo rukovodstvo Ministarstva odbrane zaustavilo", naglasili su.

Dodaju da je "nezajažljivom ambicijom" gradske vlasti Podgorice i investitora brdo Ljubović došlo pod udar bagera, ali kako ističu odlučan odgovor građana je zaustavio dalju devastaciju.

"SNP CG smatra da je pandemija koronavirusa velika opomena da treba spašavati planetu dok još nije kasno jer je briga za dobrobit planete i za životnu sredinu, zapravo, briga za čovjeka, za zdravlje svih nas i budućih generacija", zaključili su.

Bonus video: