Umjesto oficira, s Anapolisa se vraćali politikolozi

Prestižna Pomorska akademija (USNA) u Anapolisu uskratila je u naredne tri godine Crnoj Gori mogućnost da školuje kadete o trošku poreskih obveznika SAD. MO tvrdi da je sve zbog ponašanja nekadašnje kadetkinje Jovane Perošević, koja se nije vratila sa diplomom potrebnom Vojsci Crne Gore

6302 pregleda 90 reakcija 8 komentar(a)
Perošević dobija diplomu u Anapolisu, Foto: Privatna arhiva
Perošević dobija diplomu u Anapolisu, Foto: Privatna arhiva

Prestižna Pomorska akademija (USNA) u Anapolisu uskratila je u naredne tri godine Crnoj Gori mogućnost da školuje kadete o trošku poreskih obveznika Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

To se, tvrde iz Ministarstva odbrane Crne Gore, dogodilo nakon što je jedna od kadetkinja „svojim postupanjem nanijela je štetu, kako Ministarstvu i VCG, tako i međunarodnom ugledu Crne Gore, što se ogleda i u činjenici da je Ministarstvo odbrane izgubilo mogućnost da tri godine upućuje kadete na školovanje u SAD“.

Iz resora, kojim sada rukovodi Olivera Injac, kazali su i da se radi o Jovani Perošević, prema kojoj su, kako tvrde, postupali jednako „kao i prema svim kadetima, u skladu sa zakonskim propisima zbog neispunjenja ugovorne obaveze“.

Iz Ministarstva, međutim, priznaju da u vrijeme kada se Perošević školovala u Anapolisu (od 2013. do 2017. kada su resorom rodukovodili Milica Pejanović Đurišić i Predrag Bošković), taj resor nije sugerisao kadetima sa kojom će se diplomom od ponuđenih usmjerenja i vratiti, što je, tvrde, promijenjeno.

„Vijestima“ se obratila Jovana Perošević (27), jedna od kandidatkinja koje su se proteklih godina školovale u Anapolisu po ovom programu MO.

Umjesto sa diplomom vojno-pomorskog oficira adekvatne stručne specijalnosti koja je nedostajala Mornarici VCG, kadetkinja Perošević se nakon što je 2017. zvaršila četvorogodišnje školovanje, u Crnu Goru vratila kao diplomirani politikolog.

Ona tvrdi da joj MO nije dozvolilo da nakon toga nastavi školovanje u SAD i da sa već stečenim i novim stručnim kompetencijama, bude primljena na službu u VCG ili u MO na mjestu gdje bi se njena struka mogla iskoristiti na najbolji način. Umjesto toga, bivše rukovodstvo MO na čelu sa ministrom Predragom Boškovićem, insistiralo je da Perošević, koja je nakon diplomiranja u Anapolisu 2017. proizvedena u čin poručnice korvete, stupi na dužnost u Mornarici VCG, i to na jednom od ratnih brodova na poziciji za koju Peroševič niti je bila školovana, niti obučena. Perošević je to, kaže, odbila i nakon petodnevnog nedolaska na posao koji joj je odredilo MO, dobila je otkaz uz tzv. „nečastan otpust“ iz VCG.

MO je nakon toga protiv Peroševićeve pokrenuo sudski postupak tražeći da ona tom resoru nadoknadi sve troškove koje je MO snosilo tokom njenog školovanja u SAD, a što je Perošević odmah i učinila uplativši im ukupno neto preko 11.000 eura, i na taj način, formalno završila sve svoje pravne obaveze prema tom resoru.

Kad je Perošević slata na školovanje, o smjeru nijesu vodili računa

Uprkos tome, tvrdi Perošević, MO je, ali i još neki djelovi crnogorskog državnog sistema poput nekih zaposlenih u crnogorskoj ambasadi u Vašingtonu, su nastavili sa indirektnim pritiscima na nju i pokušajima da joj kod američkih vlasti, otežaju ili onemoguće dalje školovanje u SAD koje je Perošević tada finansirala iz sopstvenog džepa.

"Svojevremeno sam se prijavila na konkurs MO za izbor kandidata koji će se uputiti na školovanje na stranim vojnim akademijama. Željela sam da studiram političke nauke i međunarodne odnose u SAD, ali za tako nešto nisam tada imala novca, pa sam se odlučila da idem ovim putem - postanem oficir u VCG ali i da onda u sistemu odbrane, radim adekvatan posao u analitici ili vojnoj diplomatiji za koji sam se školovala. Ni prilikom odabira kandidata, ali ni prilikom potpisivanja ugovora sa MO o mom školovanju u SAD, kao ni u kasnijim kontaktima, niko mi nikada nije dao nalog ili obavezu da u Anapolisu studiram neki uski specijalistički studij za vojno-pomorskog oficira. Nikada nisu odgovorili ni na moja više puta ponavljana pitanja kada sam prilikom ljetnjih pauza, dolazila u Crnu Goru, koje su moje opcije u crnogorskom odbrambenom sitemu sa stručnim profilom koji završavam u SAD“, tvrdi Perošević.

Ona je „Vijestima“ proslijedila primjerak ugovora koji u maju 2013. potpisala sa tadašnjom ministarskom odbrane Milicom Pejanović Đurišić o obrazovanju na USNA. U ugovoru je navedeno da se MO obavezuje da kadetkinji obezbjedi besplatno školovanje, smještaj u internatu, odjeću i obuću u skladu sa pravilima Akademije, školski pribor, udžbenike, zdravstvenu zaštitu, troškove prevoza prilkom odlazaka i povrataka iz Crne Gore, kao i mjesečna primanja kadeta, a da je Perošević zauzvrat, u obavezi da u roku završi školovanje u SAD i nakon toga stupi na službu u VCG i tamo provede najmanje onoliko koliko pripisuje Zakon o VCG. U protivnom, ili ako iz bilo kojih drugih razloga ne završi školovanje, odnosno ne stupi na dužnost u VCG, Perošević je dužna da državi nadoknadi troškove njenog školovanja. U ugovoru međutim, nigdje nema navedene struke – odnosno konkretnog studija i specijalnosti koje je potrebno VCG, a na koje MO o trošku države, šalje Peroševićevu u SAD.

„Ja nisam uradila ništa protivno ovom ugovoru već sam naprotiv, svoje obaveze ispunila i školovanje na studiju koji je mene zanimao, završila na vrijeme i sa uspjehom. Kada sam se vratila u Crnu Goru, MO mi nije pružio mogućnost da u toj instituciji ili VCG radim posao za koji sam se edukovala i obučavala, pa sam iskoristila svoje osnovno ljudsko pravo da nastavim školovanje i stručno usavršavanje magistarskim studijama u Bostonu, sada o sopstvenom trošku“, kazala je Perošević.

Iz dokumentacije koju je ona ustupila „Vijestima“ vidi se da joj je MO kojom je tada rukovodio Bošković, nakon diplomiranja na USNA, u ljeto 2017. naložilo da se javi u Komandu MVCG u Baru, radi službenog razgovora o postavljenu na dužnost u Mornaricu. Tamo ju je dočekao tadašnji zamjenik komandata MVCG, tada kapetan fregate Vesko Tomanović koji ju je obavijestio da je Perošević predložena za postavljenje na dužnost komandira 1. Brodskog odreda (navigacijsko-brodarskog), ujedno i referenta za za protiv-nuklerano, biološku i hemijsku odbranu (PNHBO) na jednom od tada dva najveća crnogorska ratna broda – patrolnom brodu P-33 „Kotor“.

Ona na to nije pristala istakavši da “ne vidi sebe“ na tom radnom mjestu i da želi da nastavi postdiplomske studije u SAD za koje je već bila aplicirala.

„Nažalost, tada mi u VCG nisu bile date mogućnosti da radim posao za koji sam se edukovala i obučavala na USNA, zbog čega sam odlučila da nastavim školovanje i stručno usavršavanje. Iako sam u međuvremenu izmirila sve svoje finansijske obaveze prema MO i time prestala da imam ikakvu pravnu i ugovornu obavezu prema njima, oni su nastavili da me tokom naredne godine mojih postdiplomskih studija u Bostonu, na razna načine pokušavaju ometati u školovanju i boravku u SAD. Vršili su na mene pritisak preko osoblja crnogorske ambasade u Vašingtonu, odnosno pokušavali su da preko američkih vlasti utiču da mi ambasada SAD u Podgorici uskrati vizu za odlazak i boravak u toj državi“, kazala je Perošević priloživši kao dokaz za svoje tvrdnje više mejlova koje je tada razmjenivala sa konzularnim odjeljenjem ambasade SAD u Crnoj Gori, a koje joj je bilo ukinulo već izdatu vizu i tražilo da se ona vrati u Podgoricu i razjasni se sa MO „kojem dugujete obavezu službe u vojsci po ugovoru“.

Perošević ističe da se nakon toga, u septembru 2018. ponovno javila MO predstavkom u kojoj se stavila na raspolaganje tom resoru i VCG „kao još napredniji kadar“ za obavljanje posla na odgovarajućoj poziciji, ali joj bivši ministar odbrane Pregrag Bošković na to nije odgovorio, kao ni na Peroševićkin zahtjev da joj se MO izvini zbog kako ona smatra, nečasnih i bespravnih postupaka prema njoj kao kadetu i oficirki što je dobila „nečastan otpust“ iz VCG.

Ona se u januaru ove godine ponovno istim povodm obratila Vladi, premijeru Zdravku Krivokapiću, vicepremijeru Dritanu Abazoviću i aktuelnoj ministarki odbrane dr Oliveri Injac, zaprijetivši da će, ukoliko ne dobije trežena izvinjenja i objašnjenja, pravdu zatražiti i na međunarodnom sudu.

MO: Sve po zakonu

MO joj je, međutim, odgovorilo da je prema njoj, postupalo prema zakonu, što su, navode, potvrdile i u međuvremenu donešene presude u korist tog resora, tokom upravnog i parničnog postupka, koje je Perošević protiv njih ranije vodila.

Iz tog resora su i „Vijestima“ kazali da se u odnosu na bivšu kadetkinju Perošević postupalo u skladu sa zakonskim propisima.

„Nesporno je da su MO i Jovana Perošević zaključili ugovor o obrazovanju kadetkinje na Pomorskoj akademji u Anapolisu, u SAD. U ugovoru je propisana obaveza kadetkinje da po završetku obrazovanja stupi u službu u VCG i da, u skladu sa Zakonom o VCG, u službi provede dvostruko više vremena od vremena trajanja obrazovanja ili stipendiranja. Takođe, propisano je da, ako kadetkinja po završetku obrazovanja odbije da stupi u službu u VCG, ima obavezu da nadoknadi troškove obrazovanja Ministarstvu. S tim u vezi, ukazujemo da imenovana nije ispunila ugovornu obavezu i nije stupila u službu u VCG, te je Ministarstvo donijelo rješenje o prestanku službe u VCG uz ‘nečastan otpust’. Ministarstvo je nije sprečavalo u nastavku školovanja u SAD, ali je obaveza Perošević bila da nadoknadi troškove školovanja Ministarstvu, a u dalji nastavak školovanja po privatnoj osnovi, Ministarstvo nije, niti je moglo uticati“, poručili su iz MO.

Negirali su da su poreduzimali aktivnosti da Perošević otežaju ili onemoguće dalji boravak u SAD nakon što je odbila ponuđenu dužnost na ratnom brodu MVCG.

Na pitanje kako je MO moglo dozvoliti da kadetkinja Perošević na USNA završi studije političkih nauka, a ne stručni studij za vojnopomorskog oficira, imajući u vidu da Mornarici VCG trebaju adekvatno obrazovani vojnopomorski oficiri, a ne politikolozi, iz MO su odgovorili da su „kadeti koji su u 2013. upućivani na akademije u inostranstvu sami birali smjer, uz napomenu da u tom periodu Ministarstvo nije moglo uticati na izabrani smjer.“

Nisu objasnili kako je moguće da MO nije moglo uticati na smjer koji će izabrati kadeti koje ono šalje na školovanje u inostranstvo, a nijesu odgovorili ni na pitanje zašto tako nešto nije bilo navedeno u ugovorima koji su sa kadetima potpisivani. „Na nekim akademijama, kadeti su birali smjer tokom treće godine školovanja. U ugovorima o obrazovanju nisu u ranijem periodu navođeni smjerovi, kao i u slučaju Perošević koja je na Pomorskoj akademiji u Anapolisu, završila političke nauke. Takođe, napominjemo i da je obrazovanje na ovoj akademiji specifično, u smislu da se školovanje sastoji od civilnih studijskih programa, u koje su uključeni predmeti iz domena vojne struke, te da nema konkretnih vojnih studijskih programa. Nakon završetka Pomorske akademije, ni američki kadeti nisu osposobljeni za rad na određenom formacijskom mjestu, dok ne završe dodatne kurseve i specijalizacije“, objasnili su iz MO.

Studije na USNA, međutim, organizivane su kroz tri glavna usmjerenja: inženjering i naoružanje (divizija 1), matematika i prirodne nauke (divizija 2) i humanističke i društvene nauke (divizija 3).

Iako daje kadrove ukupno 22 različita stručna usmjerenja, USNA prvenstveno obrazuje tzv. midshipmene (mornaričke potporučnike koji se onda kasnije kroz službu na ratnim brodovima i dodatne kurseve stručno usmjeravaju kao određenim subspecijalističkim vojno-pomorksim disciplinama). Da je njena prvenstvena namjera da školuje buduće mornaričke oficire za službuju na ratnim brodovima, a ne razne prateće specijalnosti poput pravnika, politikologa, istoričara ili profesora američke književnosti, pokazuje i podatak da je 65 odsto svih američkih kadeta koji upisiju USNA obavezno da upiše studij iz divizije 1 ili divizije 2, jer američka država prevenstveno finansira školovanje svog budućeg operativnog oficirskog kadra za borbene i dužnosti u trupi, a ne u pratećim vojnim službama.

Budući da je Crna Gore prije Periševićeve zbog nebrige bivših rukovodstava MO, umjesto školovanih pomorskih oficira za službu na ratnom brodu već sa USNA dobijala istoričare i pravnike, iz resora ministarke Injac navode da je procedura upućivanja mladih ljudi na školovanje na stranim vojnim akademijama sada promijenjena.

„U tom smislu, Generalštab VCG, na osnovu analize potrebnih kadrova pokreće postupak za izbor lica za obrazovanje na akademijama u inostranstvu. Na osnovu ovog predloga ministar donosi odluku o raspisivanju javnog oglasa u kome su precizno navedeni studijski programi i smjerovi na akademijama koje bi kadeti pohađali, a što se u konačnom unosi i u ugovore o obrazovanju kadeta. Kadeti navedeni smjer ne mogu mijenjati, a promjena smjera bi dovela do prekida obrazovanja uz naknadu cjelokupnih troškova obrazovanja. Takođe, kadeti koji se obrazuju na akademijama u kojima se smjer određuje u toku treće godine obrazovanja, ne mogu sami birati smjer, već se smjerovi kadetima određuju poslije zvaničnog dopisa Akademije Ministarstvu odbrane, a na osnovu potreba službe“, zaključili su iz MO.

Neadekvatno obučenu je “privremeno” rasporedili da vodi jedan od dva najveća ratna broda

Na pitanje kako je moguće da su osobu sa diplomom bečelora političkih nauka rasporedili na dužnost komandira 1. Brodskog odreda i uz to referenta za PNHBO na jednom od dva najveća tada aktivna crnogorska ratna broda, što podrazumijeva da bi Peroševićeva bila odgovorna za sigurno navigacijsko i pomoračko vođenje broda dugačkog skoro 100 metara i teškog dvije hiljade tona, te za njegovu i nuklerano-biološko-hemijsku odbranu sedamdesetak članova njegove posade, iz MO su odgovorili da je to bilo „privremeno rješenje“.

"Poručnica korvete Perošević bila je privremeno raspoređena na upražnjeno formacijsko mjesto u Mornarici VCG, na početnu oficirsku dužnost, uz namjeru da se u narednom periodu službovanja osposobi za potrebnu specijalnost i stekne neophodna znanja i vještine, u cilju uspješnog polaganja ispita za samostalno obavljanje funkcionalne dužnosti“, objašnjavaju danas u MO to kako je u ovom slučaju postupio prethodni vodeći dvojac crnogorskim sistemom odbrane ministar Predrag Bošković-general Dragutin Dakić.

Navode da u službenom razgovoru 3. avgusta 2017. u Komandi MVCG „imenovana izjavila da ne vidi sebe na tom mjestu, kao i da želi da nastavi postdiplomske studije, da je Ministarstvu podnijela zahtjev za nastavak školovanja, te da od rješavanja po tom zahtjevu zavisi njen dalji tok karijere“.

„Prestanak službe nastupio je poslije neopravdanog izostanka sa posla u trajanju od pet uzastopnih dana, u skladu sa Zakonom o VCG. Ukazujemo i da je Jovana Perošević obaviještena o posljedicama izostanka sa posla“, ističu u MO.

Bonus video: