Samo Ustavni sud bez pravilnika za dodjelu stanova

Osim što je bivšim predsjednicima Dragoljubu Draškoviću i Desanki Lopičić dodijelila stanove od 109, odnosno 75 metara kvadratnih pod povoljnim uslovima, i sutkinja Mevlida Muratović dobila je pomoć od 40.000 eura stambenog kredita.

10142 pregleda 6 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Ustavnog suda iz 2017. godine, Foto: Savo Prelevic
Sa jedne od sjednica Ustavnog suda iz 2017. godine, Foto: Savo Prelevic

Mada je od 2014. zakonom propisano da Ustavni sud donosi pravilnik o rješavanju stambenih pitanja svojih sudija, on to nije do sada uradio.

“Ustavni sud nije donosio akt kojim se utvrđuje postupak, način i kriterijumi za rješavanje stambenih potreba sudija Ustavnog suda pa, samim tim, nije ni odlučivao o raspodjeli stanova i kredita, u posljednjih 10 godina”, saopšteno je “Vijestima” iz suda na čijem je čelu Budimir Šaranović.

Iz suda, međutim, nisu odgovorili zašto to nisu uradili za posljednjih sedam godina, nego je to pitanje u najmanje tri slučaja rješavala Vlada.

Osim što je bivšim predsjednicima Dragoljubu Draškoviću i Desanki Lopičić dodijelila stanove od 109, odnosno 75 metara kvadratnih pod povoljnim uslovima, i sutkinja Mevlida Muratović dobila je pomoć od 40.000 eura stambenog kredita.

Od januara 2014. godine, Zakonom o stanovanju i održavanju stambenih zgrada propisano je da se “postupak, način i kriterijumi za rješavanje stambenih potreba sudija, državnih tužilaca i sudija Ustavnog suda, utvrđuju aktom Sudskog savjeta, Tužilačkog savjeta i Ustavnog suda”.

Istim Zakonom definisano je da država, odnosno jedinice lokalne samouprave, obezbjeđuju sredstva za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u državnim organima, odnosno organima lokalne samouprave.

Ova odredba naslijeđena je u Zakonu o održavanju stambenih zgrada.

Sudski savjet je pravilnik o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba sudija donio u septembru iste godine, a Tužilački savjet svoj pravilnik dvije godine kasnije, pokazuju podaci Nacionalnog savjeta za borbu potiv korupcije na visokom nivou.

Na sajtu Nacionalnog savjeta nalazi se dokument u kojem predsjednik Tužilačkog savjeta Ivica Stanković obavještava predsjednika tog radnog tijela Vlade Dritana Abazovića, da su godinama tražili od Vlade sredstva za rješavanje stambenih pitanja državnih tužilaca i administrativnog kadra.

“Međutim, Ministarstvo finansija nijedne godine nije odobrilo sredstva za navedenu namjenu, tako da izdataka po istom nije ni bilo”, navodi se u dopisu.

Umjesto toga, Komisija za stambena pitanja je samo u mandatu prošle Vlade dodijelila stanove ili kredite za deset tužilaca i jednoj sekretarki tužilaštva.

Ukupna vrijednost tih kredita je 210.000 eura, a dodijeljena su dva stana od 75 i jedan od 89 metara kvadratnih.

Osim pomoći dodijeljene predstavnicima Ustavnog suda, sudijama i predsjednicima ostalih sudova dodijeljena je u istom periodu pomoć u vidu od 270.000 eura kredita pod povoljnim uslovima.

Nacionalni savjet utvrdio je da je sudijama, tužiocima i sudijama Ustavnog suda Vlada davala stanove i kredite suprotno Zakonu.

“Ključni ljudi u pravosuđu učestvovali i imali koristi od kršenja Zakona”, navodi se u ocjenama Nacionalnog savjeta.

Iz Savjeta su prije dva dana saopštili da su utvrdili da je Vlada podijelila oko 25 miliona stambenih kredita i oko 20.000 metara kvadratnih stambenog prostora, koji je dobilo najmanje 175 javnih funkcionera i 405 državnih službenika i drugih lica.

Među onima koji su pomenuti na konferenciji za novinare su i slučajevi bivših ministara pravde i prosvjete Zorana Pažina i Damira Šehovića.

Bonus video: