Ovo su članovi nove Komisije za praćenje istraga napada na novinare

Vlada, koja je na predlog MUP-a, na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o formiranju Komisije

4681 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Formiranje nove Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, predloženo je zbog značaja koji rješavanje napada na novinare i imovinu medija ima za crnogorsko društvo i dalji nastavak procesa evropskih integracija, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Svakako, i u cilju stvaranja bezbjednog ambijenta za izrečenu javnu riječ i slobodno obavljanje novinarskog posla", dodaju iz tog resora.

Vlada, koja je na predlog MUP-a, na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o formiranju Komisije, juče je saopštila da se na čelu tog tijela, koje broji 12 članova, nalazi programski direktor Nezavisnog dnevnika "Vijesti" Mihailo Jovović.

Povezani članci

22. April 2021.

Jovović predsjednik Komisije

Iz MUP-a je danas saopšteno da su, pored Jovovića, članovi komisije i novinari: Dragoljub Duško Vuković, Dražen Živković i Sead Sadiković. Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova je državni sekretar Zoran Miljanić, Tužilaštva Jelena Đaletić i Miroslav Turković, policije Biljana Knežević, a Agencije za nacionalnu bezbjednost Katarina Vujović. Marijana Camović Veličković u Komisiji je ispred Sindikata medija Crne Gore, a Ranko Vujović kao predstavnik Medijskog savjeta za samoregulaciju. Komisiju čine i advokati Dalibor Tomović, kao predstavnik NVO sektora (na osnovu objavljenog javnog poziva) i Nebojša Asanović, kao predstavnik dnevnog lista Dan.

Zadatak Komisije je da utvrdi plan i dinamiku prikupljanja činjenica i utvrđivanja drugih okolnosti koje su u vezi sa istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

Cilj je da Komisija sarađuje sa organima nadležnim za vođenje tih istraga, da na osnovu dobijenih informacija i sagledanih okolnosti sačini pregled dosadašnjeg toka istraga i da pripremi mišljenje kako bi se vođenje istrage moglo unaprijediti, te da predloži konkretne mjere koje bi trebalo preduzeti.

Mandat Komisije je dvije godine i može biti produžen za još dvije, ako Vlada procijeni da je to potrebno, zaključuju iz MUP-a.

Bonus video: