Nikšić: Podrška ženskom preduzetništvu

„Ne osporavam kvalitet, ali činjenica je da smo zasićeni brzom hranom. Mislim da će ovo doprinijeti da naš grad ima i obroke koji će biti za ponijet, zdravi za djecu, za starije ljude, za kompletnu našu populaciju koja se opredijeli da se zdravo hrani“

2299 pregleda 64 reakcija 1 komentar(a)
Opština Nikšić- sredstva opredijeljena za podršku ženskom preduzetništvu u 2021. godini., Foto: Svetlana Mandić
Opština Nikšić- sredstva opredijeljena za podršku ženskom preduzetništvu u 2021. godini., Foto: Svetlana Mandić

Nikšićanka Milanka Gluščević riješila je da valorizuje svoju biznis ideju i da nakon 20 godina rada kod privatnika postane, kako je kazala, svoj gazda. Odlučila je da sugrađanima ponudi domaća jela spremljena od organskih proizvoda. Ona je jedna od 39 žena koje su od Opštine Nikšić dobile sredstva opredijeljena za podršku ženskom preduzetništvu u 2021. godini.

„Ne osporavam kvalitet, ali činjenica je da smo zasićeni brzom hranom. Mislim da će ovo doprinijeti da naš grad ima i obroke koji će biti za ponijet, zdravi za djecu, za starije ljude, za kompletnu našu populaciju koja se opredijeli da se zdravo hrani“, kazala je Gluščević.

Ukoliko sve bude kako očekuje, zaposliće još dvije osobe. Objašnjava da je za otvaranje domaće kuhinje tražila 2.500 eura, a da je od Opštine dobila dvije hiljade.

„Smatram da je skromnost nešto što treba sve nas da pokrene, da krenemo sa malo pa ćemo doći i do nečega višega, jer tražiti previše i onda ne dobiti ništa mislim da je nešto na šta ne trebamo da računamo“, kazala je Gluščević.

Već je ostvarila kontakte sa proizvođačima organske hrane, a nada se saradnji i sa ostalim preduzetnicama koje su dobile sredstva od Opštine, a baviće se sličnim biznisom.

Dragana Mijušković, koja je u novembru prošle godine otvorila Agenciju za medije i marketing i bavi se veb novinarstvom, konkurisala je sa biznis idejom vezanom za digitalizaciju turizma, i od Opštine je dobila 750 eura.

„Kako nam je i vrijeme korone pokazalo sve se premjestilo onlajn, pa sam došla na ideju da preko svog portala i preko društvenih mreža predstavim turističke agencije iz Nikšića, a samim tim i turistički potencijal grada pod Trebjesom i plasiram ga turistima van našeg okruženja“, kazala je Mijušković.

Ona se za samostalan posao odlučila kada je vidjela da ne može da nađe posao u struci a, kako je kazala, nije željela više da čeka već je odlučila da stvar preuzme u svoje ruke.

Dobitnice sredstava iz budžeta Opštine Nikšić opredijeljenih za podršku ženskom preduzetništvu potpisale su ugovore, a prema riječima potpredsjednice opštine Sonje Nikčević, lokalna uprava je budžetom za 2021. godinu opredijelila pomenuta sredstva cijeneći značaj žene u ekonomiji.

“S obzirom da smo po prvi put opredijelili sredstva za rodno budžetiranje, svima je bila nepoznanica kakav će biti odziv na Konkurs koji je u skladu sa odlukom raspisan početkom godine. Cijeneći potrebu za podrškom, kako početnicama u biznisu, tako i već afirmisanim preduzetnicama, ocjenjujući biznis planove u skladu sa kriterijumima postavljenim Odlukom, donijeli smo jednoglasnu odluku da ukupna sredstva u iznosu od 40.000 eura podijelimo većem broju preduzetnica koje ispunjavaju uslove”, objasnila je Nikčević.

Na konkurs se prijavilo 77 preduzetnica, a Komisija je izabrala 39 koje će biti finansijski podržane od 750 do dvije hiljade eura.

Bonus video: